Την είδηση για την Αγιά Σοφιά σχολίασε ο Αμερικανός Γερουσιαστής Μπομπ Μενεντεζ μέλος της επιτροπής διεθνών σχέσεων της Γερουσίας
Ηχηρή αντίδραση είχαμε και από τις ΗΠΑ για την αδιανόητη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, με τον γνωστό γερουσιαστή Μενέντεζ να προειδοποιεί τον Ερντογάν “να αλλάξει πορεία” και να καταγγέλλει έντονα την τουρκική απόφαση.

Και οι Ηνωμένες Πολιτείες καταγγέλουν την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψουν σε τζαμί την Αγία Σοφία, μέσω του Αμερικανού Γερουσιαστή, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Ο Μενέντεζ, επιφανές μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, ανέφερε σε tweet του πως… «καταγγέλλω έντονα την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Καλώ τον Ερντογάν να αντιστρέψει την πορεία που ακολουθεί και να αποκαταστήσει την αξιοθαύμαστη κληρονομιά της Αγίας Σοφίας ως μουσείο που θα επισκέπτονται άνθρωποι όλων των θρησκειών και πολιτισμών».
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα είχαμε και την έντονη αντίδραση της Ρωσίας, καθώς η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εξέφρασε τη λύπη της για την αποτυχία της Τουρκίας να λάβει υπόψη τις ανησυχίες εκατομμυρίων Χριστιανών σχετικά με το καθεστώς της Αγίας Σοφίας. Η Ρωσική Εκκλησία εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για την απόφαση του Τουρκικού Κρατικού Συμβουλίου να καταργήσει το διάταγμα της Τουρκίας του 1934, που έκανε την Αγία Σοφία μουσείο.

“Πρέπει να δηλωθεί ότι δεν ακούστηκαν οι ανησυχίες εκατομμυρίων χριστιανών”, δήλωσε ο επικεφαλής του Τμήματος για τις σχέσεις της Εκκλησίας με την κοινωνία και τα μέσα ενημέρωσης, ο Βλαντιμίρ Λεγκούντα πριν από λίγη ώρα.

Σημειώνεται πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το διάταγμα για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Αποφασίστηκε ότι η Αγία Σοφία θα τεθεί υπό την εποπτεία της Ντιγιανέτ (Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων) και θα ξανανοίξει για προσευχή», ανέφερε ο Ερντογάν σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Twitter.

Νωρίτερα, το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του 1934 με την οποία η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο.

Στην απόφαση του τουρκικού ΣτΕ αναφέρεται ότι η Αγία Σοφία αποτελεί κτήμα του κοινοφελούς ιδρύματος που είχε ιδρύσει ο Σουλτάνος Μωάμεθ ο Πορθητής μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και είχε μετατρέψει τον ορθόδοξο ναό σε τέμενος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »