Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε Άγκυρα και Χαφτάρ μετά και την σημερινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας προειδοποίησε σήμερα Πέμπτη για σοβαρότατες συνέπει ες εάν οι δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ επιτεθούν στα τουρκικά στρατεύματα στην Λιβύη

H ΠΑ του Χαφτάρ θα χτυπήσει Τούρκους: Ρωσικά αεροσκάφη από Συρία μετέβησαν στη Λιβύη

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι “η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει την διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA), θα θεωρήσει τις δυνάμεις του Χαφτάρ νόμιμους στόχους, εάν αυτές επιτεθούν στα τουρκικά συμφέροντα.”

Τι εννοεί όμως η Άγκυρα ως “σοβαρότατες συνέπειες” κατά των δυνάμεων του LNA;

Πληροφορίες από τουρκικά κοινωνικά δίκτυα που ελέγχοντα από την ΜΙΤ – και το τονίζουμε αυτό- αναφέρουν ότι πέντε φρεγάτες κλάσης Barbaros και Gabya διαθέτουν πυραύλους ESSM (επιφανείας-επιφανείας) με εύρος 50 χλμ και αντιαεροπορικούς πυραύλους SM-1 με βεληνεκές περίπου 40 km.

Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει τη δυνατότητα να διενεργήσει επιδρομές στο λιβυκό έδαφος με μαχητικά αεροσκάφη, αλλά και με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα σε οποιαδήποτε κατάσταση.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια επανάληψη της πτήσης του τουρκικού COMAO που υλοποιήθηκε προ ημερών στην Α.Μεσόγειο και είχε την ονομασία “αεροπορική άσκηση”.

Αυτό είναι και το επικρατέστερο σενάριο σε περίπτωση που η αεροπορία του Χαφτάρ “χτυπήσει” τις τουρκικές βάσεις σε Μίτιγκα και Αλ Βατίγια, αλλά και στόχους στην Τρίπολη.

Η αποτυχία της επιχείρησης “ΕΙΡΗΝΗ” και ο τουρκικός αποκλεισμός της Λιβύης

Ο Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και σύμβουλος του ΥΠΑΜ Yuri Lyamin δηλώνει εμφατικά ότι αντί η ΕΕ να αποκλείσει την Λιβύη από την τουρκική παρουσία, και την μεταφορά όπλων και Σύριων μαχητών, έγινε ακριβώς το αντίθετο…

Ο ίδιος σημειώνει ότι ένας από τους λόγους των αποτυχιών του LNA είναι ότι οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις ανέλαβαν τον αυστηρό έλεγχο του λιβυκού εναέριου χώρου στις ζώνες μάχης. Σε αυτό, συμμετείχαν οι πέντε  φρεγάτες τύπου F που βρίσκονται στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης.

“Αυτά τα πλοία έχουν το πιο ισχυρό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας μεσαίας εμβέλειας στο τουρκικό ναυτικό. Περιλαμβάνει εκτός από εκτοξευτές πυραύλων Mk 13 με σαράντα αντιαεροπορικούς πυραύλους SM-1MR και Harpoon, και οκτώ κάθετους εκτοξευτές Mk 41, με απόθεμα συνολικά 32  πυραύλων.

Δεδομένου ότι το εύρος καταστροφής του SM-1MR RIM-66E είναι 46 km και περισσότερα από 50 km του RIM-162 ESSM, τα δύο ή τρία τουρκικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης μπορούν να καταστρέψουν τα λιγοστά λιβυκά  αεροσκάφη του LNA .

Προφανώς, με τη συμμετοχή αυτών των φρεγατών καταρρίφθηκαν τα  δύο κινεζικά drone Wing Loong II UAV, τα οποία προσπάθησαν να βοηθήσουν την πολιορκημένη αεροπορική βάση Αλ Βατίγια”, εξήγησε ο Lyamin.

Ταυτόχρονα, οι δυνάμεις του Χαφτάρ δεν διαθέτουν αποτελεσματικά μέσα κατά των τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Πριν από αυτό, τα UAV που κατείχε το LNA έκαναν μια χαρά την δουλεία τους εμποδίζοντας  σοβαρά τις ενέργειες των δυνάμεων της Κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας.

Επίσης είχαν καταφέρει να παραλύσουν σοβαρά τη χρήση του τουρκικού drone  Bayraktar TB2, στα  σημεία ελέγχου και στα υπόστεγα όπου αυτά ήταν αποθηκευμένα, καταστρέφοντας πολλά από αυτά στο έδαφος.

“Έχοντας “καθαρίσει” τον ουρανό με αυτόν τον τρόπο, ο τουρκικός στρατός είχε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει  αποκλειστικά τα δικά του drone, ξεκινώντας ένα πραγματικό κυνήγι όλων των ειδών των οχημάτων του Χαφτάρ που κινούνται κατά μήκος εθνικών οδών, στερώντας του ουσιαστικά καύσιμα και πυρομαχικά. Αυτό εμπόδισε σοβαρά τη λειτουργία του στρατού του LNA. Ήταν δε τόσο το μένος των Τούρκων που κτυπούσαν ακόμα και οχήματα που μετέφεραν γεωργικά αγαθά”, καταλήγει ο ίδιος.


Με λίγα λόγια, ΕΕ, Ρωσία, Αίγυπτος και ΗΑΕ, επέτρεψαν στους Τούρκους να “παίξουν πολύ βρώμικα” για να επικρατήσουν μέχρι τώρα, διότι στα ίσα, ακόμη και με τους Σύριους μαχητές στην διάθεση τους, δεν θα υπήρχε αυτή η εικόνα. Η συνέχεια όμως δεν είναι η ίδια για πολλούς για διαφόρους λόγους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »