Εξελίξεις στο εξοπλιστικό
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα ο αμυντικός συντάκτης Κώστας Συμεωνίδης,το Παρίσι είναι πρόθυμο να παραχωρήσει στο Πολεμικό μας Ναυτικό δύο υπερσύγχρονες φρεγάτες τύπου FREMM, μέχρι να είναι έτοιμες οι φρεγάτες BELAHRA.

Προτεραιότητα πάντως είναι η απόκτηση υπερσύγχρονων γαλλικών αεροσκαφών και η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο, όταν τεθούν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τα Rafale στην Πολεμική μας Αεροπορία, να παραχωρήσει Mirage 2000-5 στη Λευκωσία, ενεργοποιώντας ξανά το ενιαίο δόγμα Ελλάδας – Κύπρου και αξιοποιώντας την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο!

Η τρίτη τηλεφωνική επαφή του Έλληνα υπουργού ‘Αμυνας με την Γαλλίδα ομόλογό του, ένα 48ωρο πριν από το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Κορσική, επικεντρώθηκε στις διαπραγματεύσεις για τα μαχητικά Rafale αλλά και για το Πολεμικό Ναυτικό καθώς οι φρεγάτες τύπου Fremm συγκαταλέγονται στην εξοπλιστική ατζέντα.

Παράλληλα, είναι σε πλήρη εξέλιξη είναι η διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας για να αναχαιτιστούν οι τουρκικές προκλήσεις, με σημεία αιχμής τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Μακρόν την Πέμπτη και τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, το συγκεκριμένο θέμα φαίνεται πως τέθηκε επί τάπητος και στην τηλεφωνική επικοινωνίας που είχαν ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί.

Όπως σας είχαμε αναφέρει και νωρίτερα, η πρόταση της γαλλικής πλευράς αφορά ετοιμοπαράδοτες, ολοκαίνουριες φρεγάτες, οι οποίες θα ενταχθούν αμέσως στον Ελληνικό Στόλο. Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλέστηκε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Παρίσι, το εν λόγω «δάνειο» αφορά τις φρεγάτες «Αλσατία» και «Λορραίνη» (αμφότερες FREMM-AAW) που τώρα δοκιμάζονται στα ύδατα και μπορούν να παραδοθούν αμέσως στη χώρα μας.

Παράλληλα, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αλκιβιάδης Στεφανής, ενημερώνουν την αρμόδια επί των Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, επιτροπή της Βουλής, για τις εξελίξεις στα εξοπλιστικά και τις αποφάσεις για την άμεση επαύξηση της ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τουρκικά ΜΜΕ: Το ORUC REIS θα προσεγγίσει τα χωρικά ύδατα της Ρόδου και του Καστελόριζου
Η Άγκυρα συνεχίζει στην οδό των ύβρεων κατηγορώντας την Ελλάδα και απειλώντας ευθέως με πόλεμο. Φιλοκυβερνητικά Μέσα να αναφέρουν ότι το Oruc Reis ετοιμάζεται να προσεγγίσει τα όρια των χωρικών υδάτων Ρόδου και Καστελόριζου, την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στοχοποίησε το ελληνικό νησί, λέγοντας:

«Με ένα κομμάτι γης 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων επιχειρείται αποκλεισμός της Τουρκίας από την Αν. Μεσόγειο», ενώ απείλησε ότι:

«Σε αυτούς που εναντιώνονται στην Τουρκία διακινδυνεύοντας την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών τους, το λέω όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται, όταν έρθει η ώρα, φοβάμαι μην πληρώσουν βαρύ τίμημα», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »