Η Γερμανία ανακοινώνει η Ελλάδα ακολουθεί
το σχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα της αγοράς, το οποίο θα γίνει με την υποχρεωτική διεξαγωγή self test απ’ όλους τους εργαζομένους. Την ίδια ώρα που στην Ελλάδα η κυβέρνηση κάνει σχέδια, η Γερμανία έδωσε ήδη την εντολή.

Παρά τις αντιδράσεις του κόσμου ο υπουργός Εργασίας της Γερμανίας Χουμπέρτους Χάιλ κατέθεσε τη Δευτέρα σχετική πρόταση, την οποία ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με αυτή όσοι δεν εργάζονται μόνο από το σπίτι, αλλά πηγαίνουν στο γραφείο, ο εργοδότης θα πρέπει να τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν τουλάχιστον ένα τεστ την εβδομάδα.

Για όσους εργάζονται σε σούπερ-μάρκετ ή άλλα επαγγέλματα που απαιτούν συνεχή επαφή με το κοινό, θα χρειαστούν δύο τεστ την εβδομάδα. Δεν προβλέπεται επίσημη πιστοποίηση του αρνητικού τεστ. Αρκεί ο εργοδότης να προσφέρει τη δυνατότητα έστω και για ένα self-test.

Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς κάνει λόγο για μία «πανεθνική προσπάθεια» στην οποία «θα πρέπει όλοι να συμμετάσχουν» στο μέτρο του δυνατού.

Αποζημίωση δεν προβλέπεται πάντως για τις επιχειρήσεις. Δύο τεστ την εβδομάδα θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά και οι εργαζόμενοι που διαμένουν σε ομαδικά καταλύματα, όπως οι εποχικοί εργάτες που συνήθως έρχονται από το εξωτερικό για να απασχοληθούν στις καλλιέργειες με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους σε «κλειστούς χώρους, με κλιματικές συνθήκες που ευνοούν τη μετάδοση του ιού», για παράδειγμα σε σφαγεία και στη βιομηχανία κρέατος.

«Αν δεν το κάνετε θα επιβάλουμε πλήρες lockdown»

Όλες οι υπόλοιπες νομοθετικές ρυθμίσεις, περιλαμβανομένης της υποχρέωσης για εργασία από το σπίτι στο μέτρο του δυνατού, παρατείνονται μέχρι τις 30 Ιουνίου. Παράλληλα αρχίζουν διαπραγματεύσεις για την παροχή νέας οικονομικής βοήθειας από το κράτος, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στις επιχειρήσεις, αλλά και στα εμπορικά καταστήματα.

Σύμφωνα με τον συμπροεδρεύοντα των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς τα υποχρεωτικά τεστ είναι ο μόνος τρόπος για να αποφύγουν οι επιχειρήσεις «ένα πλήρες lockdown».

Αντιρρήσεις είχε εκφράσει ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Οικονομίας Πέτερ Άλτμαιερ υποστηρίζοντας, μετά από τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των εργοδοτών την περασμένη Πέμπτη, ότι η δέσμευση των επιχειρήσεων να προσφέρουν τεστ για τους εργαζόμενους σε εθελοντική βάση έχει αποφέρει «εκπληκτικά» αποτελέσματα και δεν χρειάζεται μία νομοθετική ρύθμιση.

Στις αρχές Μαρτίου εκπρόσωποι των κορυφαίων κλάδων της γερμανικής οικονομίας διαβεβαίωναν ότι θα δώσουν τη δυνατότητα σε όλους τους εργαζόμενους να πραγματοποιούν τεστ, εφόσον δεν είναι εφικτό να εργάζονται αποκλειστικά στο σπίτι. Μετά από τέσσερις εβδομάδες το 90% των επιχειρήσεων ανέφερε ότι ήδη διαθέτει δωρεάν τεστ για τους εργαζόμενους ή «σχεδιάζει να διαθέσει τεστ στο άμεσο μέλλον».

Ωστόσο, μελέτη του Ινστιτούτου Χανς Μπέκλερ, που πρόσκειται στα συνδικάτα, έδινε μία διαφορετική εικόνα: Το ινστιτούτο υποστηρίζει ότι μόλις το 23% των επιχειρήσεων προσέφεραν στους εργαζόμενους τη δυνατότητα για ένα τεστ την εβδομάδα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το δείγμα των ερωτηθέντων δεν ήταν απολύτως αντιπροσωπευτικό.

Πιο διαφωτιστική θεωρείται μεταγενέστερη έρευνα που πραγματοποίησαν από κοινού τα ομοσπονδιακά υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας, απευθύνοντας ερωτηματολόγια σε περίπου 1.000 επιχειρήσεις και 2.500 εργαζόμενους. Από αυτήν προκύπτει ότι μία στις δύο επιχειρήσεις προσφέρουν ήδη τη δυνατότητα για ένα τεστ την εβδομάδα, ενώ αν συμπεριληφθούν και εκείνες που «σχεδιάζουν στο άμεσο μέλλον» να κάνουν το ίδιο, το ποσοστό των επιχειρήσεων που εκπληρώνουν την υπόσχεσή τους φτάνει στο 69%.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »