Ελληνοτουρκικός «πόλεμος» με drones κατασκόπους στο Αιγαίο
Ενας πόλεμος από το… μέλλον, μια κρυφή μάχη «αναίμακτης» επικράτησης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, διεξάγεται τον τελευταίο καιρό στο Αιγαίο. Πρόκειται για τον «πόλεμο των drones», των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που διαθέτουν και οι δύο χώρες.

Και δεν είναι τα… παιχνίδια που βλέπουμε να κυκλοφορούν πολλές φορές, αλλά για ισχυρά όπλα κατασκοπείας που μπορούν να μετατραπούν ακόμη και σε φονικές μηχανές.

Οι κατάσκοποι υψηλής τεχνολογίας είναι σε θέση να καταγράψουν σημαντικά στοιχεία για τον αντίπαλο, να φωτογραφίσουν βάσεις και στρατόπεδα, να ελέγχουν τα σύνορα, αλλά και να κάνουν και αποστολές όπως η πρόσφατη στο Καστελλόριζο.

Εκεί όπου στις 26 Σεπτεμβρίου τουρκικό drone φαίνεται να έριξε μπαλόνια με κόκκινη μπογιά πάνω στην ελληνική σημαία ενώ έπαιζε συνεχώς τουρκικά εμβατήρια. Επρόκειτο για μια «επίθεση» η οποία έγινε στο πλαίσιο ψυχολογικού πολέμου στον οποίο δείχνουν να ποντάρουν πολύ οι γείτονες.

Τους τελευταίους έξι μήνες, οπότε κι έχουν επιδεινωθεί οι σχέσεις των δύο χωρών, η παρουσία drones πάνω από το Αιγαίο είναι καθημερινό φαινόμενο.

Η τουρκική πλευρά δείχνει έτοιμη να αναβαθμίσει τον «ψηφιακό πόλεμο» με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών και με… παράτολμες αποστολές.

Ειδικά τώρα που το καθεστώς Ερντογάν προχώρησε σε νέες συλλήψεις στρατιωτικών και η πολεμική αεροπορία έχει έλλειψη από έμπειρους πιλότους. Ομως, και η Ελλάδα, αντιλαμβανόμενη ότι δεν μπορεί να μείνει πίσω στον εν εξελίξει υβριδικό πόλεμο, εξοπλίζεται με drones τελευταίας τεχνολογίας, αλλά και με συστήματα εδάφους που «τυφλώνουν» τους… υπερκατάσκοπους της Τουρκίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η τουρκική πλευρά ποντάρει πολλά στην ενεργοποίηση των ιπτάμενων κατασκόπων και χρησιμοποιεί πολλά κόλπα προκειμένου να «εισβάλει» από αέρος στον ελληνικό εναέριο χώρο.
Ενας τέτοιος τρόπος είναι η χρησιμοποίηση αλιευτικών σκαφών που ψαρεύουν σε διεθνή ύδατα. Οι Τούρκοι επιστρατεύουν μικρά ή μεσαία UAVs, όπως είναι η σωστότερη ονομασία για τους «ιπτάμενους κατασκόπους», τα μεταφέρουν με τα ψαράδικα και με «βάση» τα διεθνή χωρικά ύδατα τα ρίχνουν στη μάχη του Αιγαίου.

Οι ίδιοι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατευθύνονται σε περιοχές όπου μπορούν να φωτογραφίζουν κινήσεις στα νησιά, καταγράφουν σημεία που τους ενδιαφέρουν στρατιωτικά και γενικώς επιχειρούν να αναδείξουν μια κυριαρχία στο Αιγαίο.

Μάλιστα, στην κρίση στον Εβρο, οι πληροφορίες λένε ότι παίχτηκε ένας πόλεμος μεταξύ ελληνικών και τουρκικών UAVs, παρά το γεγονός ότι τα δεύτερα υπερτερούν σε τεχνολογία.

Το Πεντάγωνο ενίσχυσε την άμυνα στα σύνορα με drones και θερμικές κάμερες που ελέγχουν τα πάντα, ακόμη και τις πτήσεις που επιχειρούν τουρκικά αεροσκάφη.

Η περίπτωση του Καστελλόριζου, με την προσβολή της ελληνικής σημαίας, έβαλε σε σκέψεις τις ελληνικές στρατιωτικές υπηρεσίες. Και αυτό γιατί πολλές φορές οι αποστολές αεροσκαφών από την Τουρκία μπορούν να γίνουν απρόβλεπτα, με σκοπό να «προσβάλλουν» κυρίως την ψυχολογία.

Αλλωστε, η φωτογράφιση και καταγραφή στοιχείων στο ελληνικό έδαφος δεν σημαίνει ότι μαθαίνει η Τουρκία κρατικά μυστικά.

Αλλά το ελληνικό Πεντάγωνο προσπαθεί να «μάθει» τις κινήσεις των Τούρκων στον τομέα αυτό ώστε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένο.
Ο στόχος της Ελλάδας

H Ελλάδα ετοιμάζεται να αναπτύξει στόλο με 7 αρχικά και άλλα 8 στη συνέχεια μη επανδρωμένα αεροσκάφη τελευταίας τεχνολογίας.

Θα αποκτηθούν από το Ισραήλ με leasing και για το θέμα αυτό υπήρξαν την προηγούμενη εβδομάδα σχετικές συζητήσεις. Πρόκειται για UAVs τύπου Heron, που είναι τελευταίας τεχνολογίας και θα έχουν την έδρα τους στην καρδιά του Αιγαίου, στη Σκύρο.

Σε πρώτη φάση θα έρθουν 3 Heron και στη συνέχεια άλλα 4 τα οποία καθυστέρησαν λόγω του lockdown στο Ισραήλ. Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 16,5 εκατ. ευρώ.

Ισραηλινοί ειδικοί έχουν έρθει στην Ελλάδα για να δουν τη βάση στη Σκύρο αλλά και για να εκπαιδεύσουν τους Ελληνες. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη έχουν εμβέλεια 1.000 χιλιομέτρων και είναι ειδικά για την επιτήρηση των συνόρων αλλά και για αποστολές που συνδέονται με έρευνα – διάσωση και διαχείριση καταστροφών.

Διαθέτουν ραντάρ θαλάσσης και έναν οπτικό – ηλεκτρικό αισθητήρα για να μπορούν να πετάξουν και τη νύχτα. Επίσης διαθέτουν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για να συνδέονται με δορυφόρο και μπορούν να χρησιμοποιούν και οπλικά συστήματα.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει ήδη 15 UAVs. Σε 8 υπολογίζονται τα γαλλικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Sperwere του Στρατού Ξηράς. Εξι UAVs διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία, τα ελληνικής κατασκευής Πήγασος ΙΙ Block 1, έχοντας ως βάση τους από τον Αύγουστο του 2017 την 110 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση Λάρισας. Αλλα 4 ίδιου τύπου είναι δε υπό κατασκευή και θα ενισχύσουν την Πολεμική Αεροπορία.

Πέρυσι παρουσιάστηκε στη Λάρισα και το αμερικανικό drone MQ-9 Guardian της εταιρείας General Atomics Aeronautical System, το οποίο μπορεί να πετά για 40 ώρες συνεχόμενα.

Η Τουρκία

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, έχει εδώ και χρόνια αναπτύξει δική της παραγωγή UAVs. Χρησιμοποιεί ήδη μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε επιχειρήσεις σε Λιβύη και Συρία. Εκτιμάται ότι διαθέτει ένα στόλο από 100 τύπου Anka αλλά και ορισμένα οπλισμένα τύπου Bayraktar.

Πέρυσι η τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία ΤΑΙ – Turkish Aerospace Industries παρουσίασε το αεροσκάφος Aksungur που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ρόλους αναγνώρισης, επιτήρησης και προσβολής χερσαίων στόχων.

H Τουρκία διαθέτει επίσης έναν στόλο UAV που έχουν ονομαστεί «kamikaze drone γιατί ακριβώς πηγαίνουν στον στόχο και εκρήγνυνται. Λέγεται ότι αυτά τα αεροσκάφη ήταν που άλλαξαν τις ισορροπίες στη Λιβύη επιτιθέμενα στα στρατεύματα του στρατηγού Χαφτάρ.

H Τουρκία, είναι η δεύτερη χώρα μετά τις ΗΠΑ, που κατασκεύασε drones δεύτερης γενιάς, δηλαδή drones που εκτός από το να καταγράφουν πληροφορίες, μπορούν να σκοτώσουν. Στρατιωτικές πηγές στην Ελλάδα, τονίζουν πάντως ότι μπορεί τα drones να είναι ιδανικά για τον υβριδικό πόλεμο που θέλει η Τουρκία στο Αιγαίο, όμως, αυτός δεν σημαίνει ότι η χώρα μας είναι απροστάτευτη.

Αφενός γιατί τα drones είναι ευάλωτα σε περιόδους πολεμικής σύρραξης και μπορούν να καταρριφθούν σχετικά εύκολα.Και αφετέρου διότι υπάρχουν στο έδαφος ηλεκτρονικά συστήματα που μπορούν να μπλοκάρουν, να καταρρίψουν ή απλά να «τυφλώσουν» τους κατασκόπους του εχθρού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »