Το Νέο Δελχί αποφάσισε να συγκρουστεί με την Τουρκία παντού στον κόσμο με πρώτους σταθμούς Ελλάδα και Κύπρο
Ινδία και Κύπρος αποφάσισαν την συνεργασία τους σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των αμυντικών, πολιτικών, οικονομικών, προξενικών και πολιτιστικών δεσμών , ανέφερε το ινδικό υπουργείο εξωτερικών, όπως αναφέρει το nationalpost.com.cy.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι έχουμε τον πέμπτο γύρο διαβουλεύσεων μεταξύ Ινδίας και Κύπρου, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου.

Η ινδική πλευρά με επικεφαλής την Neeta Bhushan, γραμματέα για την Ευρώπη, και η κυπριακή με την διευθύντρια του υπουργείου εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμφωνήσαν για την στενή πλέον συνεργασία των δύο χωρών σε πολλούς τομείς.

Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, οι δύο πλευρές εκτίμησαν τις παραδοσιακά θερμές σχέσεις και εξέτασαν τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, οικονομικών, προξενικών, αμυντικών και πολιτιστικών τομέων.

 

“Οι δύο πλευρές εξέτασαν την κατάσταση των συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για την άμυνα και τη στρατιωτική συνεργασία, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, και συμφώνησαν να εργαστούν για την πρόωρη οριστικοποίηση αυτών των συμφωνιών”, ανέφερε το ινδικό ΥΠΕΞ.

Επίσης Ινδοί και Κύπριοι, αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, την τουρκική κατοχή της Βόρειας Κύπρου και τις σχέσεις Ινδίας-ΕΕ, όπως και θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και συμφώνησαν να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία στον ΟΗΕ και σε άλλα φόρα.

Οι Ινδοί αποφάσισαν να παίξουν σκληρά με την Άγκυρα ερχόμενοι να συνεργαστούν εκτός των άλλων και στρατιωτικά με την κυπριακή δημοκρατία, ενώ διατηρούν πολύ καλές σχέσεις και με την Ελλάδα.

Το Νέο Δελχί ουσιαστικά εμπλέκεται για πρώτη φορά και με το θέμα των Κατεχομένων εδαφών από την Τουρκία, στηλιτεύοντας τις τουρκικές διαχρονικές προκλήσεις, στην Α.Μεσόγειο.

Πρόκειται για μια ευχάριστη εξέλιξη, αφού σε ειδική αξιολόγηση ασφάλειας τον Σεπτέμβριο του 2020, Το Νέο Δελχί διαπίστωσε ξεκάθαρα ότι η Τουρκία χρηματοδοτεί και υποστηρίζει τρομοκρατικές δραστηριότητες κατά της Ινδίας, σε συνεργασία και με ισλαμικές οργανώσεις .

Οι ινδικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν συγκεντρώσει στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι χειριστές που εδρεύουν στην Τουρκία, με την προφανή υποστήριξη της κυβέρνησης της Άγκυρας, διευκολύνουν ομάδες Ινδών τρομοκρατών να ταξιδέψουν στη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό του ISIS.

Οι ινδικές υπηρεσίες ασφαλείας ανησυχούν όλο και περισσότερο καθώς προβλέπουν τη χρήση τρομοκρατικών ομάδων με έδρα το Πακιστάν, από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε επιθετικά σχέδια κατά της Ινδίας με σκοπό να ενισχύσουν τη δημοτικότητά του Τούρκου προέδρου στους μουσουλμάνους της Νοτίου Ασίας.

 

“Οι προσπάθειες της Τουρκίας να χρηματοδοτήσει ισλαμικές οργανώσεις που εδρεύουν στην Ινδία, σε συνεργασία με πολιτικές και μη κερδοσκοπικές ομάδες αυξάνουν τις ανησυχίες της Ινδίας”, δήλωσε Ινδός αξιωματούχος ασφαλείας που συνεργάζεται με το κεντρικό ίδρυμα ασφαλείας.

Οι Ινδοί αναφέρουν ότι ο γιος του Προέδρου Ερντογάν, Μπιλάλ είναι ο επικεφαλής των ανατρεπτικών και ριζοσπαστικών ισλαμιστικών αποστολών.

Τα τελευταία χρόνια, ο υιός του Ερντογάν ηγείται μυστικών επιχειρήσεων προπαγάνδας σε πολλούς πληθυσμούς, σαμποτάρει αντιπάλους στην Τουρκία καθώς και σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας.

Οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της ασφάλειας πιστεύουν ότι η Ινδία πρέπει να επικεντρωθεί στις επιταχυνόμενες δραστηριότητες της Τουρκίας στο εσωτερικό της Ινδίας, ενώ η εστίασή της θα υλοποιηθεί πλέον και στο εξωτερικό.

Μόλις τώρα λοιπόν, η Άγκυρα απέκτησε έναν ακόμη ισχυρό εχθρό τον οποίο κανείς δεν πρέπει να παραβλέπει λόγω του τεραστίου μεγέθους του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »