Η Μέρκελ μιλά με τον Ερντογάν πολύ συχνότερα απ όσο ανακοινώνεται
Αν κάτι αποδείχτηκε στην πράξη αυτές τις μέρες είναι ότι η γερμανική προεδρία της ΕΕ έχει αναλάβει ευθέως και δυναμικά διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας προκειμένου να αποφευχθεί ένα θερμό επεισόδιο. Η Μέρκελ μιλά με τον Ερντογάν πολύ συχνότερα απ όσο ανακοινώνεται, όπως αναφέρει το economico.gr, ενώ παράλληλα έχουν ανοιχτό και ισχυρό δίαυλο επικοινωνίας οι εκπρόσωποί τους που συμμετείχαν μαζί με την διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Κυρ. Μητσοτάκη στη συνάντηση του Βερολίνου που αποκάλυψε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου.

Και μπορεί εμείς να νομίζουμε ότι η τουρκογερμανική ατζέντα είναι επικεντρωμένη στο Καστελόριζο, αλλά η αλήθεια είναι πως η Άγκυρα προτάσσει άλλα ζητήματα. Ειδικότερα (σύμφωνα με διπλωματικές πηγές):

Δόθηκαν ανταλλάγματα στην Άγκυρα; – Η Μέρκελ παρακάλεσε τον Ερντογάν να μην προκαλέσει επεισόδιο

Αναβάθμιση/αναθεώρηση της τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας-ΕΕ. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει σημαντικό οικονομικό ενδιαφέρον και γι αυτό την εμποδίζουν οι τουρκοσκεπτικιστές της ΕΕ.
Νέα συμφωνία για το προσφυγικό-μεταναστευτικό: Η Τουρκία ενδιαφέρεται όχι μόνο για την αύξηση των κονδυλίων που λαμβάνει αλλά και για την εφαρμογή προγράμματος εγκατάστασης προσφύγων σε χώρες της ΕΕ με πτήσεις απευθείας από την Τουρκία.
Απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ. Το θέμα της βίζας απασχολεί εδώ και χρόνια την Αγκυρα που δεν βρίσκει κατανόηση από τις Βρυξέλλες και ειδικά από τις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά.
Ανοιγμα του τουρισμού παρά την πανδημία: Η τουρκική κυβέρνηση δεν είναι ιδαίτερα επιμελής στην τήρηση αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων αλλά παρόλα αυτά περιμένει από την ΕΕ ενθάρρυνση των πολιτών της να ταξιδεύουν στην Τουρκία.
Ασκηση πιέσεων στη Λευκωσία: Ο Ερντογάν ζητά από τη Μέρκελ να απαιτήσει από την Κυπριακή Δημοκρατία αναστολή του προγράμματος εξορύξεων υδρογονανθράκων και δημιουργία μηχανισμού διανομής του δυνητικού πλούτου σε Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους αναλογικά με τον πληθυσμό και χωρίς καμία πολιτική-διπλωματική προϋπόθεση.
Πάγωμα οποιασδήποτε συζήτησης για οποιαδήποτε κύρωση. Ο Ερντογάν ενοχλείται κάθε φορά που ακούγονται τέτοιες απειλές και ζητά από τη Μέρκελ να πάρει ξεκάθαρα και δημόσια θέση εναντίον τέτοιων σκέψεων.
Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος ζητά την απελευθέρωση άμεσα Γερμανών ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα που κατέληξαν σε τουρκικές φυλακές και προσπαθεί να πείσει τον Τούρκο πρόεδρο να εγκαταλείψει τις επιθετικές ενέργειες στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο για να μπορέσει να τον βοηθήσει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »