Το λιβυκό κοινοβούλιο, που είναι ο μόνος εκλεγμένος οργανισμός στην Λιβύη, με ανακοίνωσή του, ζητά από την Αίγυπτο να επέμβει στην εμφύλια σύρραξη της χώρας, δίνοντας έτσι τη νομιμοποίηση που χρειάζεται το Κάιρο.

Πλέον το Κάιρο έχει πάρει το «πράσινο φως» από μια εκλεγμένη πολιτική οντότητα, η οποία είναι και διεθνώς αναγνωρισμένη.

Το λιβυκό κοινοβούλιο, το οποίο υποστηρίζει τον LNA, του Χαλίφα Χαφτάρ, αναφέρει στην ανακοίνωση πως «οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις έχουν το δικαίωμα να παρέμβουν για να προστατεύσουν την εθνική ασφάλεια της Λιβύης».

Υπενθυμίζεται πως, στις αρχές Ιουνίου, η Αίγυπτος υπέβαλε την ειρηνευτική πρωτοβουλία του Καΐρου, μέσω της οποίας προτεινόταν μια πορεία για πολιτική διευθέτηση του λιβυκού ζητήματος, ζητώντας από τις αντιμαχόμενες πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες από τις 8 Ιουνίου.

Η συγκεκριμένη πρόταση χαιρετίστηκε από τον Αραβικό Σύνδεσμο, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά απορρίφθηκε από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) και την Τουρκία.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η βουλή της Λιβύης, «Ζητάμε κοινές προσπάθειες μεταξύ των δύο αδελφικών εθνών – τη Λιβύη και την Αίγυπτο – προκειμένου να νικήσουμε τον κατακτητή και να διατηρήσουμε την κοινή μας ασφάλεια και σταθερότητα στη χώρα και την περιοχή μας».

Στη συνέχεια το λιβυκό κοινοβούλιο προσέθεσε πως «καλωσορίζει τα λόγια του Αιγύπτιου προέδρου, που εκφωνήθηκαν παρουσία εκπροσώπων των λιβυκών φυλών».

«Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις έχουν το δικαίωμα να παρέμβουν, για να προστατεύσουν την εθνική ασφάλεια της Λιβύης και της Αιγύπτου εάν διαπιστώσουν επικείμενη απειλή για την ασφάλεια των δύο χωρών μας» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Την περασμένη εβδομάδα οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν άσκηση στα σύνορα με τη Λιβύη. Οι ασκήσεις, με την κωδική ονομασία Resolve 2020, πραγματοποιήθηκαν στη βορειοδυτική συνοικία Καμπρ Γκαμπίς, περίπου 60 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Λιβύης.

Η Αίγυπτος δείχνει ότι έχει την θέληση να επέμβει στην Λιβύη στην περίπτωση που οι τουρκικές δυνάμεις επιχειρήσουν να καταλάβουν με έφοδο την λιβυκή πόλη Σύρτη η οποία έχει τεράστια σημασία για Κάιρo, Μόσχα και Αθήνα.

Το Κάιρο μόλις ολοκλήρωσε την άσκηση των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων «Επίλυση 2020» στη δυτική περιοχή της χώρας, στα σύνορα με τη Λιβύη.

Η άσκηση που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών έγινε υπό την εποπτεία του Αιγύπτιου υπουργού Άμυνας, Μοχάμεντ Ζάκι, με τη συμβολή των στρατιωτικών μονάδων της Δυτικής Περιφέρειας σε συνεργασία με τα κύρια τμήματα των ενόπλων δυνάμεων, στο πλαίσιο του σχεδίου εκπαίδευσης μάχης για τους σχηματισμούς και μονάδες των ενόπλων δυνάμεων.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε μετά από τις δηλώσεις του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, όταν επισκέφθηκε τη δυτική περιοχή και επιβεβαίωσε «ότι η χώρα του έχει το δικαίωμα για την ασφάλεια της να επέμβει στη γειτονική χώρα, Λιβύη, εάν επιτεθούν οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις του Φαγιέζ αλ Σάρατζ στις περιοχές της Σύρτη και Τζούφρα», τις οποίες χαρακτήρισε ως κόκκινες γραμμές.

Το κύριο στάδιο της άσκησης ήταν η διασφάλιση των δυνάμεων ξηράς από αεροσκάφη της Αεροπορίας, στην εξάλειψη των μισθοφόρων και των ισλαμικών πολιτοφυλακών σε υποτιθέμενη επέμβαση στη Λιβύη.

Επίσης, συμμετείχαν και επιθετικά ελικόπτερα.

Ο επικεφαλής του αιγυπτιακού στρατού εξήρε την απόδοση και την υψηλή μαχητική ικανότητα των δυνάμεων που συμμετείχαν στην άσκηση, τονίζοντας την ετοιμότητα της χώρας σε κάθε ενδεχόμενο, όπως σημειώνει το ιορδανικό τηλεοπτικό κανάλι 218tv.net και αναφέρει το «Βαλκανικό Περισκόπιο».

Η Σύρτη είναι πολύ σημαντική για το Κάιρο διότι κρατάει εν ζωή τον αυτόνομο πολιτικό σχηματισμό της ανατολικής Λιβύης και κατά συνέπεια σε αρκετή απόσταση μακριά από τα αιγυπτιακά σύνορα τις φιλότουρκες δυνάμεις του GNA που είναι ένα παρακλάδι της λεγόμενης Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Η Αδελφότητα έχει μεγάλη υποστήριξη σε μέρος της αιγυπτιακής κοινωνίας με ισλαμιστικές εξτρεμιστικές τάσεις και αποτελεί απειλή για το κοσμικό καθεστώς του Α.Σίσι.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος δεν θέλει στα σύνορά του να έχει οργανωμένες στρατιωτικές ομάδες που θα μπορούν να μπαινοβγαίνουν στην Αίγυπτο, να προκαλούν δολιοφθορές και να δίνουν βοήθειες σε εγχώριους ισλαμιστές.

Η αλήθεια είναι πως αν και ο Σίσι δεν θέλει σύγκρουση με την Άγκυρα, εάν οι τουρκικές δυνάμεις επιχειρήσουν να καταλάβουν την Σύρτη ΔΕΝ θα έχει άλλη επιλογή από το να επέμβει. Είναι θέμα επιβίωσης για αυτόν και το κοσμικό κράτος.

Η Σύρτη είναι πολύ σημαντική και για την Μόσχα διότι η Ρωσία θέλει τον έλεγχο των ενεργειακών κοιτασμάτων της τον οποίο και έχασε με την ανατροπή Καντάφι το 2011. Ένα ανατολικό κράτος εξασφαλίζει την μόνιμη παρουσία της στην περιοχή.

Η Αθήνα πάλι, θέλει την παραμονή της Σύρτης υπό τον έλεγχο του Χ.Χάφταρ, διότι έτσι θα είναι βιώσιμο ένα ανατολικό κράτος, με το οποίο θα μπορέσει αργότερα να υπογράψει ένα μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και να «εξαφανίσει» εν τη γενέσει τους τις τουρκικές επιδιώξεις για αρπαγή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Βέβαια, και πάλι το μνημόνιο αυτό θα πρέπει να το στηρίξει η Αθήνα με τις Ένοπλες Δυνάμεις της.

Όσο για την Άγκυρα ο λόγος που θέλει διακαώς την Σύρτη περισσότερο από τα πετρέλαιά της, είναι για να προστατέψει το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Ξέρουν οι Τούρκοι πως χωρίς τα κοιτάσματα της Σύρτης, οικονομικά ένα ανατολικό κράτος δεν μπορεί να είναι βιώσιμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »