Απίστευτη εξέλιξη για την Ε.Ε. – Στρατηγικό deal μεταξύ των δύο χωρών;
ΗΜάλτα, είναι μέλος της ΕΕ από το 2004, ενώ έχει προσχωρήσει στην ευρωζώνη, από το 2008. Όπως φαίνεται από τις τελευταίες εξελίξεις, το μικρό νησιωτικό κράτος, συμμάχησε με τον “άξονα” Τουρκίας-Λιβύης.

Προς στρατηγικό deal Τουρκίας-Μάλτας: Κατάρ & Άγκυρα στέλνουν Σομαλούς στη Λιβύη!
Οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και Μάλτας, εξέδωσαν “κοινό ανακοινωθέν Λιβύης, Μάλτας και Τουρκίας” σύμφωνα με το οποίο «τόσο η Μάλτα όσο και η Τουρκία τόνισαν την υποστήριξη τους στην διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του κράτους της Λιβύης, επεσήμαναν πως δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην κρίση της Λιβύης και ότι η σταθερότητα και η ασφάλειας της Λιβύης έχουν ζωτική σημασία».

Επιφυλάξεις για την επιχείρηση “IRINI”

Στην ανακοίνωση υπογραμμίστηκε πως “οι αποστολές των τριών χωρών αναφέρθηκαν στην Επιχείρηση IRINI και εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με την επιχείρηση”.

Δηλαδή η Μάλτα μέλος της ΕΕ καταφέρεται εναντίον επιχείρησης της ΕΕ…Απίθανα πράγματα.
Επίσης συμφωνήθηκε η “προώθηση της κοινής συνεργασίας, της επιστροφής των Μαλτέζικων και Τουρκικών εταιριών στη Λιβύη και επανέναρξης των πτήσεων ανάμεσα στη Λιβύη, τη Μάλτα και την Τουρκία.

Επιπλέον, σημειώθηκε πως η παράτυπη μετανάστευση αποτελεί απειλή όχι μονάχα για την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για τη Λιβύη και πως υπάρχει ανάγκη για ενίσχυση των νότιων συνόρων της Λιβύης καθώς και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και παράτυπης μετανάστευσης.

Η Μάλτα και η Τουρκία εξέφρασαν την προθυμία τους να υποστηρίξουν την Κυβέρνηση της Εθνικής Ενότητας στο θέμα αυτό παρέχοντας υλικό και εξοπλισμό για την αύξηση του δυναμικού των Δυνάμεων της Ακτοφυλακής της Λιβύης».

“Βέτο” Μάλτας στην επιχείρηση “Ειρήνη”: Έρχεται στρατηγικό deal Άγκυρας-Βαλέτας;
Κοινές ασκήσεις Μάλτας-Άγκυρας
Δεν είναι η πρώτη φορά, που δείχνουν διάθεση για συνεργασίας οι δύο χώρες. Μπορεί η Μάλτα να μην είναι μέλος του ΝΑΤΟ και να είναι μόνο στην Ε.Ε., όμως όπως φαίνεται θέλει να συμμαχίσει με την Άγκυρα.

Πριν από λίγες μόλις ημέρες, όπως αναφέρει το τουρκικό υπουργείο άμυνας, πραγματοποιήθηκαν “Επιτηρήσεις Επιχειρήσεων και Ασφάλειας στη Θάλασσα” με τη συμμετοχή του προσωπικού της τουρκικής SAT Tim και του προσωπικού της Διοίκησης Ειδικού Επιτελείου της Μάλτας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »