Μέχρι και εννιακομματική Βουλή μπορεί να έχουμε

Βρισκόμαστε μόλις δύο ημέρες πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και αν και τα πράγματα για το ποιο θα είναι πρώτο κόμμα έχουν ξεκαθαρίσει προ πολλού δεν συμβαίνει το ίδιο με τα κόμματα που παλεύουν για την είσοδό τους στη Βουλή. 

Η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτη, με διαφορά περίπου 20% από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μάλλον θα είναι πάνω από το ΠΑΣΟΚ, ενώ το ΚΚΕ θα βρίσκεται για ακόμη μια τετραετία στη Βουλή, με ένα ποσοστό περί του 7%.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν πέντε κόμματα που δίνουν τη μάχη του 3%, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τα δύο απ’ αυτά δείχνουν ότι θα την κερδίσουν τη μάχη, ο λόγος για την Ελληνική Λύση και την Πλεύση Ελευθερίας, οριακή είναι η κατάσταση για τη Νίκη, ενώ μάλλον δεν θα τα καταφέρει το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη. Όσον αφορά τους «Σπαρτιάτες», τα πράγματα δείχνουν ότι θα είναι οριακά, ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο κόμμα τώρα ξεκίνησε να εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις.

Αν καταφέρουν βεβαίως να μπουν και τα πέντε κόμματα στη Βουλή (δύσκολο, αλλά όχι απίθανο) θα είναι κάτι που θα γίνει για για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση. Το πιο κοντινό… σκαλοπάτι σε αυτή την περίπτωση ήταν η 8κομματική Βουλή που προέκυψε μετά την εκλογική αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου του 2015.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με τα δεδομένα των τελευταίων ερευνών, που παρουσιάστηκαν στους τηλεοπτικούς δέκτες στη Βουλή, αναμένεται να μπουν η Ελληνική Λύση, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας. Ειδικότερα: Για την Ελληνική Λύση η εκτίμηση της Pulse είναι στο 3,5%, της GPO στο 4% και της Alco στο 3,4%. Για την Νίκη η εκτίμηση της Pulse είναι στο 3,5%, της GPO στο 3% και της Alco στο 2,8%. Ενώ οι εκτιμήσεις για την Πλεύση Ελευθερίας είναι από την Pulse στο 3,5%, από την GPO στο 3,3 % και από την Alco στο 3,3%.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις τόσο το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη όσο και οι «Σπαρτιάτες» που στηρίζει ο Ηλίας Κασιδιάρης αν και καταγράφουν χαμηλότερα ποσοστά εντούτοις δεν κρίνονται ως απαγορευτικά για μια πιθανή είσοδο στο κοινοβούλιο.

Ειδικότερα, για το ΜέΡΑ25 η εκτίμηση της Pulse είναι στο 2%, της GPO στο 2,3% και της Alco στο 2%. Σημειώνεται πως η εκτίμηση της Alco για το ΜέΡΑ25 είναι πως θα κινηθεί μεταξύ 1,8% και 3,4%, εκτίμηση δηλαδή που δείχνει πως διατηρεί πιθανότητες να εισέλθει στη νέα Βουλή.

Για τους «Σπαρτιάτες» η εκτίμηση της Pulse για την δύναμή τους είναι στο 2,5%, της GPO στο 2,5% επίσης και της Alco στο 2,1%. Η εκτίμηση της Alco για το εύρος της δύναμής αυτού του κόμματος είναι μεταξύ 1,6% και 3,4% και έτσι καταγράφεται η πιθανότητα εισόδου στη Βουλή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »