Χοντρό παιχνίδι με επίκεντρο Αιγαίο και Α.Μεσόγειο ανάμεσα σε Ρώσους και Αμερικανούς.
Αλλάζουν πλήρως όλα όσα γνωρίζουμε για την περιοχή της Α.Μεσογείου, αφού η Μόσχα αποφάσισε εν όψει ενεργειακού συμβολαίου με το καθεστώς Άσαντ, να μετασταθμεύσει για μεγάλες περιόδους στρατηγικά αεροσκάφη τύπους Tu-95-Tu-162 και καταδρομικά πλοία με πυραύλους στην Ταρτούς, μετά τις απαραίτητες τεχνικές εργασίες .

Σκοπός των Ρώσων είναι η επίδειξη δύναμης και ο έλεγχος μέρους της Α.Μεσογείου, αφού το πάρτι των εξορύξεων υδρογονανθράκων στην περιοχή έχει ήδη ξεκινήσει.

Η Μόσχα δραστηριοποιείται με την ROSNEF στο κοίτασμα ZOR στην αιγυπτιακή ΑΟΖ,καθώς και στην συριακή ΑΟΖ, ενώ στην Λιβύη αναμένονται εξελίξεις σε έδαφος και θάλασσα.

Επίσης η Ρωσία δεν βλέπει σαφώς με καλό μάτι την παρουσία αμερικανικών πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο, περιοχή που συνδέει την Μαύρη θάλασσα με την Α.Μεσόγειο.

Με αυτόν τον τρόπο οι Ρώσοι θέλουν να θέσουν τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα και την Τουρκία κάτω από τα στόχαστρο των στρατηγικών βομβαρδιστικών και καταδρομικών τους για ευνόητους λόγους.

Πριν λίγες ημέρες αναφέραμε ότι δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά, εντοπίστηκαν να κινούνται κοντά Λήμνο και Βόσπορο, με τις ρωσικές πηγές να αναφέρουν ότι αποτελούν μέρος επιθετικού σχεδίου των ΗΠΑ κατά Ντονιέτσκ.

Οι πύραυλοι των αμερικανικών αντιτορπιλικών, που έχουν εμβέλεια 2.400 χιλιομέτρων, φτάνουν άνετα από το Αιγαίο Πέλαγος στην επικράτεια των ρωσόφωνων δημοκρατιών.

Για όλους αυτούς του λόγους, το ρωσικό υπουργείο άμυνας εργάζεται πυρετωδώς για να επεκτείνει τη ναυτική του βάση στο λιμάνι Ταρτούς της Συρίας, μετά τη σημαντική επέκταση της αεροπορικής βάσης Khmeimim στην Λατάκεια.

Αμερικανικές δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες στην αεροπορική βάση, για την επέκταση ενός από τους δύο κύριους διαδρόμους κατά περίπου 300 μέτρα, με σκοπό σαφέστατα της μεταστάθμευσης στρατηγικών βομβαρδιστικών.

«Η επέκταση θα επιτρέψει στη βάση να υποστηρίξει την τακτική ανάπτυξη μεγαλύτερων και περισσότερων αεροσκαφών που μεταφέρουν φορτίο», σημείωσε Ρώσος ειδικός.

Οι εργασίες στην βάση ανεφοδιασμού του ρωσικού ναυτικού στην Ταρτούς τώρα,περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας πλωτής αποβάθρας έως το 2022, η οποία θα είναι ένα ακόμη βήμα προς τη μετατροπή της σε μια πλήρη εξοπλισμένη μεγάλη ναυτική βάση.

«Ο ρωσικός στρατός εργάζεται για να επεκτείνει τις τεχνικές δυνατότητες της ναυτικής βάσης στο λιμάνι της Τάρτους για να διευκολύνει την επισκευή πλοίων και υποβρυχίων ( πιθανόν και πυρηνοκίνητων καθώς και καταδρομικών).

Επί του παρόντος πραγματοποιούνται επισκευές από πλωτές μονάδες που προέρχονται από τη Μαύρη και τη Βαλτική Θάλασσα. Τα πλοία που χρειάζονται επισκευή αποστέλλονται μερικές φορές σε λιμάνια της Ρωσίας», δηλώνει ο ίδιος ειδικός.

Οι κινήσεις αυτές θα μετατρέψουν τις ρωσικές βάσεις στη Συρία σε σημείο εκκίνησης για επιχειρήσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή, και στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Η πλωτή αποβάθρα θα παρέχει δυνατότητες για εξυπηρέτηση των πολεμικών και εμπορικών πλοίων που ταξιδεύουν στη Μεσόγειο Θάλασσα.

“Η ενίσχυση των εγκαταστάσεων της Ρωσίας στη Συρία λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο μιας σημαντικής απώλειας ενδιαφέροντος των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτήν την περιοχή, αφού οι ΗΠΑ επικεντρώνονται πλέον στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Ήταν πάντοτε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενδιαφέρονται για τη Συρία, και οι επιχειρήσεις τους περιορίζονταν σε περιοχές πλούσιες σε πετρέλαιο που ελέγχονται τώρα από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις”,δηλώνει Ρώσος αμυντικός αναλυτής.

“Το σχέδιο της Μόσχας αφορά εκδίωξη Ιράν και Τουρκίας από τη Συρία, με σκοπό να “γεμίσει το κενό” από την Μόσχα. Όλα αυτά σχεδιάζουν οι επιτελείς στη Μόσχα και υλοποιούν την ανάπτυξη ισχυρών βάσεων στη Συρία », δηλώνει ο Άραβας πολιτικός αναλυτής Μουσταφά αλ Μουσταφά.

Ο Nasr al-Yousef, δημοσιογράφος με έδρα τη Συρία και επικεφαλής του ειδησεογραφικού ιστότοπου Syria Today, δήλωσε : «Η πλωτή αποβάθρα θα εξυπηρετήσει τα στρατιωτικά και οικονομικά συμφέροντα της Ρωσίας καθώς παρέχει έλεγχο στο λιμάνι του Τάρτους. Σύμφωνα με τη συμφωνία που υπεγράφη με τη Δαμασκό, η Ρωσία θα επενδύσει περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια για να αναπτύξει τη βάση και την ικανότητά της να δέχεται μεγάλα καταδρομικά πλοία”.

Εκτός από το λιμάνι της Τάρτους και την αεροπορική βάση Khmeimim στη δυτική Συρία, η Ρωσία επενδύει σε μια σειρά από πετρελαιοπηγές και άλλες περιοχές στα κεντρικά και ανατολικά μέρη της χώρας, υπογράφοντας δεκάδες οικονομικές συμφωνίες που, σύμφωνα με αναλυτές, θα ενισχύσουν την ηγεμονία της Μόσχας στην Συρία.

Μια πιθανή απάντηση των ΗΠΑ στις ρωσικές κινήσεις θα ήταν η δημιουργία βάσεων του ΝΑΤΟ στην Κύπρο. Σύμφωνα και με παλαιότερο άρθρο μας, το ζήτημα της Κύπρου έρχεται ξανά στην επικαιρότητα, αφού τουρκικές δημοσιογραφικές πηγές, ανέφεραν με τρόμο ότι οι ΗΠΑ φέρονται να έχουν μεγαλόπνοα σχέδια για την δημιουργία μιας τεράστιας στρατιωτικής βάσης, τα οποία αναφέρουν αποχώρηση εποίκων, των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων αλλά και των ελληνικών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »