Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί «σηκώνουν τα χέρια» και ζητάνε κυβερνητική παρέμβαση: «Δεν γίνεται να παίζουμε το βρείτε άλλη πλατεία»
Συνεχίστηκαν και τη νύχτα του Σαββάτου τα πάρτι από την νεολαία σε όλη την Αθήνα. Συγκεκριμένα στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, αλλά και σε άλλες περιοχές της Αθήνας, όπως τα Εξάρχεια, το Κολωνάκι, του Ψυρρή και το Περιστέρι, αλλά και στην Πάτρα την Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις έγινε σε ορισμένες στιγμές το αδιαχώρητο. Στην Κυψέλη μάλιστα είχε στηθεί πάρτι με μουσική παρόμοιο με αυτό της Παρασκευής, με τη συμμετοχή περίπου 1.000 ατόμων και με dj.

Που σημαίνει ότι τα μέτρα περιορισμού (που βρίσκονται σε συνεχή διάρκεια από τον Οκτώβριο) δείχνουν να τα καταργεί η νεολαία στην πράξη με την ίδια την αστυνομία πλέον να παίρνει θέση εκτός της κυβέρνησης λέγοντας: “Δεν είναι δουλειά μας να κόβουμε κλήσεις για μάσκες αλλά να προστατεύουμε από το έγκλημα”.

Γι αυτό και σήμερα έχει πλέον ξεκινήσει έντονη η φημολογία για το άνοιγμα της εστίασης (αρχικά στους ανοιχτούς χώρους) καθώς απλά όσο διατηρούνται κλειστά τόσο ο κόσμος θα συγκεντρώνεται στις πλατείες.

Η αστυνομική παρουσία ήταν ισχυρή για δεύτερη ημέρα στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι από μέλη του νεοσύστατου σώματος της ΕΛΑΣ, με τα γαλάζια μπουφάν που κύκλωσαν την πλατεία αλλά πλέον η αστυνομία βρίσκεται σε σημείο “μηδέν” καθώς δεν φαίνεται πλέον να ανέχεται να είναι ο “μπαμπούλας” της κυβέρνησης έναντι των πολιτών.

Επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί η παρουσία της Αστυνομίας είναι, στις περισσότερες των περιπτώσεων, «διακριτική» ή δεν υφίσταται και καθόλου, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ειδικών Φρουρών της ΕΛ.ΑΣ., Στράτος Μαυροειδάκος, είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι «η αποστολή της ομάδας ΔΙΑΣ δεν είναι να βρίσκεται στις πλατείες και να επιβάλλει πρόστιμα στους πολίτες».

«Είναι η μάχη για την εγκληματικότητα» συνέχισε. «Και ούτε έχουμε εκπαιδευτεί, για να επιβάλλουμε πρόστιμα για τη σωστή χρήση της μάσκας».

«Χθες» υπογράμμισε, «όπου υπήρχε πλατεία, βρίσκονταν χιλιάδες νέοι. Αυτό που είδαμε στον Άγιο Γεώργιο στην Κυψέλη με DJ, με ηχητικά, με βεγγαλικά, 1.500 άτομα… Πού να πάει η αστυνομία, που υπάρχει και αλκοόλ εκεί; Δηλαδή, πολλοί από αυτούς δεν είναι σε θέση να συνεννοηθούν. Βλέπουμε χιλιάδες νέους, οι οποίοι με το που δουν αστυνομικό, να είστε σίγουροι ότι θα μας επιτεθούν».

«Δεν σας κρύβω» επισήμανε, «ότι σε πολλές πλατείες υπάρχει μέσα και μικρός πυρήνας αντιεξουσιαστών, έτοιμος, όπου κι αν γίνει κάποια ένταση, να δημιουργήσει προβλήματα. Είναι σίγουρο αυτό. Είναι πολύ λεπτή η θέση μας».

Και κατέληξε: «Εμείς θέλουμε επιτέλους να συμφωνήσουν κάπου οι λοιμωξιολόγοι μεταξύ τους και η κυβέρνηση, αφού είναι όλοι έξω, ή να είμαστε σαν το κανονικό lockdown, που ήταν όλα κλειστά… τώρα αυτή η μεσαία λύση, ναι μεν είμαστε έξω, αλλά εκεί συνωστιζόμαστε… Υπάρχει κόσμος που κάθεται μέσα, υπάρχουν επιχειρηματίες, χιλιάδες λουκέτα στην εστίαση, που κάτι πρέπει να γίνει. Αν συνεχιστεί αυτό, κάθε Σαββατοκύριακο θα αυξάνεται».

«Τώρα ξεκίνησε νέο παιχνίδι. Πού θα είναι σήμερα η ΕΛΑΣ; Να βρούμε άλλη πλατεία. Σε ποιον κάνουν κακό αυτοί οι άνθρωποι; Στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη; Στους ήρωες γιατρούς και υγειονομικούς; Στις οικογένειές τους, με δεδομένο ότι αν υπάρξουν κρούσματα και διασπορά ανεξέλεγκτη;» σχολίασε από την πλευρά του, επίσης σε ρ/σ ακόμα και ο επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης!

Και προσέθεσε: «Θα ξεκινήσουμε από Δευτέρα σιγά-σιγά και όλο πιο εντατικά, κυρίως με συστάσεις, έτσι ώστε να πετύχουμε το τρίπτυχο έλεγχοι – ευαισθητοποίηση και ενημέρωση και να δώσουμε σταδιακά δικλείδες εκτόνωσης, όπου αυτό είναι εφικτό, με μέτρο, σεβασμό στις θυσίες που έχουμε κάνει μέχρι τώρα και τηρώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αν π.χ. ανοίξουν οι εξωτερικοί χώροι, θέλει και μία ισορροπία από τον επιχειρηματία».

Σε κάθε περίπτωση, και όπως προκύπτει από την αδυναμία της ΕΛ.ΑΣ. να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα συνωστισμού στις πλατείες (με εξαίρεση τη Βαρνάβα στο Παγκράτι), οι λοιμωξιολόγοι είναι αντιμέτωποι με ένα δίλημμα: τη διατήρηση ενός πλαισίου μέτρων που επιβάλλει η διεθνής βιβλιογραφία και τη διάθεση της κοινωνίας που βλέπει τις πλατείες γεμάτες, ενώ παράλληλα πλανάται το ερώτημα: μήπως τα πράγματα ήταν καλύτερα, εάν λειτουργούσε η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις;


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »