Ο Μπορέλ υπογράμμισε επίσης «την ενότητα και την αλληλεγγύη της ΕΕ προς τις χώρες μέλη» τις οποίες αφορά η απόφαση της Ρωσίας.
Το ΥΠΕΞ της Ρωσίας κατηγόρησε διπλωμάτες από Πολωνία, Σουηδία και Γερμανία που ήταν στο έδαφός της, ότι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις υπέρ του Ναβάλνι, για αυτό και τους απέλασε.

Άμεση ήταν η αντίδραση των ΥΠΕΞ των ανωτέρω χωρών.

«Αρνούμαστε την κατηγορία της Ρωσίας ότι ο διπλωμάτης μας συμμετείχε σε διαδήλωση» , δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας, ενώ το ΥΠΕΞ της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι θα αναγκασθεί να λάβει αντίστοιχα μέτρα σε σχέση με την απέλαση του διπλωμάτη της. Παράλληλα εγκάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή για εξηγήσεις

Στις αρχές της εβδομάδας, δικαστήριο έκρινε ότι ο Ναβάλνι παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί σε προγενέστερη δίκη, τους μήνες που νοσηλευόταν στη Γερμανία ύστερα από την πολύκροτη υπόθεση δηλητηριασμού, η οποία λίγο έλειψε να του κοστίσει τη ζωή.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 3,5 χρόνων με αναστολή το 2014, σε μια υπόθεση ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος, την οποία ο ίδιος και οι οπαδοί του χαρακτήρισαν χαλκευμένη από το Κρεμλίνο. Οπως διευκρίνισε, ο καταδικασθείς θα εκτίσει την ποινή του σε καθεστώς εσωτερικής εξορίας.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μόσχα, «καταδίκασε κατηγορηματικά» την απόφαση της Ρωσίας να απελάσει τρεις Ευρωπαίους διπλωμάτες και ζήτησε από τη ρωσική κυβέρνηση να «ξανασκεφτεί» αυτήν την απόφαση, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του.

«Ο Ζοζέπ Μπορέλ πληροφορήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ ότι τρεις Ευρωπαίοι διπλωμάτες επρόκειτο να απελαθούν από τη Ρωσία. Καταδίκασε κατηγορηματικά αυτήν την απόφαση και απέρριψε τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους συμμετείχαν σε δραστηριότητες ασύμβατες με το καθεστώς τους ως ξένοι διπλωμάτες», ανέφερε ο Πίτερ Στάνο.

Ο Μπορέλ υπογράμμισε επίσης «την ενότητα και την αλληλεγγύη της ΕΕ προς τις χώρες μέλη» τις οποίες αφορά η απόφαση της Ρωσίας.

Η Μόσχα χαρακτήρισε «ανεπιθύμητα πρόσωπα» τους τρεις διπλωμάτες με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε μια διαδήλωση υπέρ του φυλακισμένου ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, στις 23 Ιανουαρίου.

Ο Μπορέλ βρίσκεται από χθες στη Μόσχα για διήμερη επίσκεψη, με σκοπό να ζητήσει την αποφυλάκιση του Ναβάλνι και να εξετάσει την δυνατότητα εξομάλυνσης των σχέσεων της ΕΕ με τη Ρωσία.

Από το Βερολίνο, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ καταδίκασε την απόφαση της Μόσχας. «Θεωρούμε αδικαιολόγητη αυτήν την απέλαση», είπε στους δημοσιογράφους, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για θέματα άμυνας και ασφάλειας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι και οι δύο τους έμαθαν τα νέα κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης που είχαν.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, από την πλευρά του, είπε ότι καταδικάζει και αυτός κατηγορηματικά τη στάση της Μόσχας απέναντι στον Ναβάλνι, από τη δηλητηρίασή του μέχρι τη σύλληψή του και την απέλαση των ξένων διπλωματών. Εξέφρασε επίσης την αλληλεγγύη του προς τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες, οι διπλωμάτες των οποίων απελάθηκαν από τη Ρωσία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »