Οι στενές σχέσεις της Τουρκίας με την τρομοκρατική οργάνωση
Σύμφωνα με την εφημερίδα Nordic Monitor, η Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Ανάπτυξης (TİKA), μέσω επίσημων ταξιδιών του προσωπικού της, μετέφερε παράνομα χρήματα για χρήση στη Χαμάς στη Γάζα. Οι μεταφορές χρημάτων πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον μεταξύ 2012 και 2016. Το Ισραήλ συνέλαβε έναν διαχειριστή, αλλά δεν απήγγειλε ανοιχτή κατηγορία εναντίον του οργανισμού για να αποφύγει άλλη μια κρίση με την Άγκυρα.

Πηγή, η οποία μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας λόγω του αδίστακτου κυνηγητού από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον όσων ασκούν κριτική και καταγγέλουν παρανομίες, υπάλληλοι του TIKA που πραγματοποίησαν επίσημες επισκέψεις στη Γάζα για την εποπτεία των συνεχιζόμενων έργων, έλαβαν αποζημίωση ταξιδιού από μυστικά κεφάλαια και έφυγαν αφήνοντας όλα τα μετρητά στο γραφείο στη Γάζα χωρίς να λάβουν απόδειξη για αυτά.

 

Η πηγή ανέφερε ότι τα χρήματα αναλήφθηκαν από ένα υποκατάστημα της Vakifbank στην περιοχή Kavaklidere της Άγκυρας και καταγράφηκαν για έξοδα ταξιδιού και γεύματος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Ο λόγος για τη χρήση των χρημάτων ήταν απλώς και μόνο επειδή οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται να υποβάλλουν τιμολόγια ή κουπόνια όταν επιστρέφουν στο γραφείο. “Απλώς γράφετε σε ένα κομμάτι χαρτί που ξοδέψατε αυτό ή εκείνο το ποσό χρημάτων κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και το υπογράψατε. Αυτό είναι. Στο τέλος κάθε έτους, αυτά τα αρχεία απορρίπτονται”, πρόσθεσε η πηγή.

Σύμφωνα με όσα γράφτηκαν, ο Muhamad Murtaja, πρώην επικεφαλής του κλάδου TIKA στη Γάζα και ο Mehmet Kaya, εκπρόσωπος του τζιχαντιστικού Ιδρύματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες και την Ανθρωπιστική Αρωγή (İHH), συνεργάστηκαν για τον τρόπο με τον οποίο επενδύθηκαν τα κεφάλαια της TIKA στην πόλη.
Ο Murtaja συνελήφθη από το Ισραήλ το 2017 και το 2018 καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκισης για οικονομική βοήθεια στη Χαμάς. Ο οργανισμός İHH ήταν αυτός που οργάνωσε το περιστατικό Mavi Marmara.

“Μετά τη σύλληψη του Μουρτάγια, οι ισραηλινές αρχές φάνηκαν να χρησιμοποιούν προσεκτική γλώσσα, αποφεύγοντας να κατηγορούν άμεσα την ΤΙΚΑ και το τουρκικό προσωπικό της και να κάνουν τον Μουράτζα αποδιοπομπαίο τράγο, ως μια πολιτική κίνηση για να αποφύγουν μια νέα κρίση με την Τουρκία”, ανέφερε η έκθεση.

Ο οργανισμός TIKA βοήθησε επίσης τους μαχητές της Χαμάς να ταξιδέψουν μέσω της Αιγύπτου στην Τουρκία για ιατρική περίθαλψη κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Protective Edge. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η TIKA έχει ετήσιο προϋπολογισμό περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων χωρίς να χρειάζεται να δείξει αποδείξεις για έξοδα.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι τα παραπάνω αποδεικνύουν ακόμη περισσότερο τις στενές σχέσεις της Τουρκίας με την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς.

 

Υπενθυμίζουμε ότι το Ισραήλ έχει κατηγορήσει ανοικτά την Τουρκία ότι παρείχε άσυλο σε τρομοκράτες της Χαμάς, φιλοξενούσε και δεχόταν επισκέψεις από ηγετικά στελέχη της εν λόγω οργάνωσης, η οποία διατηρούσε στο έδαφός της Τουρκίας κέντρο επιχειρήσεων, το οποίο εκπονούσε και υποστήριζε την εφαρμογή σχεδίων σε βάρος του Ισραήλ.

Επίσης πρόσφατα έχουν κυκλοφορήσει στοιχεία αναφορικά με την προσπάθεια προμήθειας αντιαεροπορικών πυραύλων stinger και ρωσικών αντιαρματικών συστημάτων και πυραύλων μέσω Λιβύης, διεξάγοντας λαθρεμπόριο όπλων, από πράκτορες της Χαμάς οι οποίοι είχαν ως βάση τους την Τουρκία και κατείχαν τουρκικό διαβατήριο. Τα παραπάνω οπλικά συστήματα και πυρομαχικά θα κατέληγαν στα χέρια της Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν κατά του Ισραήλ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »