Ειρωνική διάθεση της Άγκυρας στις ΗΠΑ
Μπροστά στα μούτρα της δύσης οι Τούρκοι απειλούν τις ΗΠΑ ότι αν δεν του δώσουν πυραυλική τεχνογνωσία για τους “Πάτριοτ” τότε θα συνεχίσουν να αγοράζουν αντιαεροπορικούς πυραύλους από άλλες χώρες, που τους δίνουν περισσότερα (Ρωσία ίσως και την Κίνα).

Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να στρέφεται σε άλλους παρόχους όπλων αεράμυνας μακράς εμβέλειας, εάν οι παραδοσιακοί δυτικοί σύμμαχοι δεν υλοποιήσουν τα “καπρίτσια τους”, υποδηλώνοντας ότι αυτός ήταν ο λόγος που η Άγκυρα αγόρασε ρωσικούς πυραύλους και θα συνεχίσει να το κάνει, ανέφερε το Bloomberg.

“Ο τουρκικός στρατός χρειάζεται σύγχρονα όπλα πολύ πέρα από αυτά που παρουσιάζονται, όπως οι πύραυλοι S-400 από τη Μόσχα”, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

“Εάν δεν θέλετε να τους αγοράσω από αλλού, τότε πρέπει να μου πουλήσετε και την τεχνογνωσία”, είπε ο ίδιος.

“Αν δεν το κάνετε, τότε θα συνεχίσουμε να αγοράζουμε από αλλού. Σήμερα, αυτό μπορεί να είναι οι S-400. Αύριο, θα υπάρξει ένα άλλο σύστημα. Δεν πειράζει”, τόνισε με τρομερή δόση ειρωνείας κατά των ΗΠΑ και της δύσης.

Τα σχόλια αυτά είναι η πιο ειλικρινής δήλωση μέχρι στιγμής για την πρόθεση της Άγκυρας να αναβαθμίσει ουσιαστικά τις δυνατότητες της αντιαεροπορικής άμυνας, με κάθε κόστος έναντι των εταίρων της στο ΝΑΤΟ.

Ενώ υπάρχει ήδη μια γενική συμφωνία με τη Ρωσία για την αγορά και δεύτερης συστοιχίας πυραύλων S-400 που θα κατασκευαστεί από κοινού (Ρωσία-Τουρκία), ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η χώρα του δεν θα σταματήσει εκεί.

“Χρειαζόμαστε περισσότερες από δύο συστοιχίες. Δύο, τρεις, πέντε έως ότου τις παραγάγουμε εμείς οι ίδιοι”, είπε ο Τσαβούσογλου, επικαλούμενος πιθανές απειλές που θα αντιμετωπίσει η Τουρκία στην Α.Μεσόγειο που θεωρείται το πιο ασταθές μέρος του κόσμου.

Οι ΗΠΑ πρότειναν πρόσφατα στην Άγκυρα την αγορά πυραύλων Patriot, ως μέρος λύσης στο αδιέξοδο που έχει περιέλθει η Τουρκία με την αγορά των S-400.

Η Άγκυρα μέχρι στιγμής αρνείται, δηλώνοντας ότι η απειλή των αμερικανικών κυρώσεων δεν θα αλλάξει γνώμη της κυβέρνησης σε ένα κρίσιμο αμυντικό ζήτημα.

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι οι αμερικάνικοι πύραυλοι εξακολουθούν να αποτελούν εναλλακτική λύση για την Τουρκία, αλλά μια τέτοια προμήθεια δεν μπορεί να «επιβληθεί» στην Άγκυρα.
Η Τουρκία δεν έχει ενεργοποιήσει ακόμη τους S-400, γράφει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων, οδηγώντας ορισμένους παρατηρητές να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να αποφύγει οποιαδήποτε σύγκρουση με την Ουάσιγκτον, ειδικά την περίοδο της προσπάθειας επανεκλογής του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Οι Τούρκοι θέλουν να ελέγξουν τις προμήθειες τους, να καταστούν αυτάρκεις σε ζητήματα εξοπλισμών από τις ΗΠΑ, για να υλοποιήσουν ύστερα το σχέδιο “Μεγάλη Τουρκία” μέσω των τωρινών και μελλοντικών κρίσεων, αλλά δεν θα προλάβουν ποτέ, ενώ θα υποστούν και τις τρομερές συνέπειες των εγκλημάτων τους κατά της ανθρωπότητας από το 1071 και μετά, με αφορμή την ίδρυση του κράτους του Κουρδιστάν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »