Με Τζιχαντιστές θα κάνει “τις δουλειές της” η Τουρκία και στην Αρμενία
ΗΆγκυρα μόλις ανακήρυξε ότι αποτελεί επίσημα συμβαλλόμενο μέρος της σφοδρής στρατιωτικής σύγκρουσης Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν μετά την κλιμάκωση της κρίσης με την Ελλάδα στο Αιγαίο.

“Η ισχυρή υποστήριξη της Τουρκίας προς το Αζερμπαϊτζάν την καθιστά συμβαλλόμενο μέρος στη σύγκρουση Ναγκόρνο-Καραμπάχ”, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλούσι Ακάρ.

«Η Τουρκία αποτελεί επίσης μέρος στη σύγκρουση, ενώ στέκεται δίπλα με ένα αδελφικό κράτος και υπερασπίζεται τα δικαιώματά του», δήλωσε ο ίδιος στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolou.

Ο Ερντογάν στηρίζει και επίσημα στρατιωτικά το Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση με την Αρμενία, αντανακλώντας στους στενούς πολιτιστικούς και εθνοτικούς δεσμούς μεταξύ των δύο τουρκικών εθνών, τονίζουν ξένοι ειδικοί αναλυτές.

Οι Τούρκοι αρνήθηκαν να δημιουργήσουν διπλωματικές σχέσεις με την Αρμενία και κράτησαν τα τουρκο-αρμενικά σύνορα κλειστά.

Εδώ και ένα μήνα έχουν ξεκινήσει επίσης την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στο Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα λοιπόν με ΜΜΕ της Αρμενίας, τα οποία επικακαλούνται πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, η Τουρκία έστειλε 6 UAV BAYRAKTAR στους Αζέρους, θυμίζοντας την πρακτική που ακολουθεί με την Κυβέρνηση της Τρίπολης.

Η αρμενική κυβέρνηση απέρριψε την τουρκική αντίδραση, κατηγορώντας την Άγκυρα ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή, υποτιμώντας τις διεθνείς προσπάθειες για επίλυση της σύγκρουσης και θέτοντας σοβαρή απειλή για την ασφάλεια στην Αρμενία.

Η “απάντηση”της Άγκυρας ήταν η αποστολή φιλότουρκων μαχητών από τις πόλεις Afrin και Azaz στο Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με συριακά ΜΜΕ, εκαντοντάδες Τζιχαντιστές από την Συρία θα βοηθήσουν το Αζερμπαϊτζάν στην στρατιωτική σύγκρουσή με τη γειτονική Αρμενία.

«Πηγές, που δεν ήθελαν να κατονομαστούν για λόγους ασφαλείας, δήλωσαν ότι δεκάδες συμμορίες του συριακού «Εθνικού Στρατού» που εδρεύουν στις κατεχόμενες περιοχές της βόρειας Συρίας, ειδικά στο Αφρίν και το Αζάζ, εισήλθαν σήμερα στο Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων ANHA.

Το πρακτορείο ανέφερε ότι οι μαχητές ολοκλήρωσαν μια ταχεία εκπαίδευση σε ένα τουρκικό στρατόπεδο, διάρκειας δύο μηνών πριν αναπτυχθούν στο Αζερμπαϊτζάν.

Επιπλέον, οι ίδιες πληροφορίες φέρουν του Τζιχαντιστές να λαμβάνουν 3.000 $ για συμμετοχή διάρκειας τριών έως έξι μηνών.

Η Τουρκία υπενθυμίζουμε ότι έστειλε μεγάλο αριθμό Τζιχαντιστών και στη Λιβύη για να βοηθήσει την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη κατά του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA).

Η αποστολή Τζιχαντιστών από την Τουρκία οπουδήποτε έχει πρόβλημα γύρω από τα σύνορα της έχει προκαλέσει συναγερμό σε όλες τις υπηρεσίες πληροφοριών, ενώ αποτελεί γεγονός ότι ανάλογα σχέδια η Άγκυρα θα επιχειρήσει και αλλού στην Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι η Αρμενία φιλοξενεί περίπου 5.000 ρωσικά στρατεύματα στο έδαφός της στο πλαίσιο στενών στρατιωτικών δεσμών μεταξύ των δύο κρατών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »