Nτοκουμέντα-σοκ
Το τελευταίο διάστημα οι αφίξεις παράνομων μεταναστών από την … Σομαλία προς τα νησιά του Αιγαίου έχουν χτυπήσει … «κόκκινο», αναγκάζοντας σε κινητοποίηση τις ελληνικές Αρχές. Από τις 214 αφίξεις παράνομων μεταναστών που καταγράφηκαν από τις αρχές Νοεμβρίου στη Λέσβο, οι 142 προέρχονται από τη Σομαλία.

Η Τουρκία εφαρμόζει για τους πολίτες της Σομαλίας, ευνοϊκό καθεστώς χορήγησης βίζας σπουδών ή υγείας, που επιτρέπει νέους της χώρας να ταξιδέψουν αεροπορικώς προς την Τουρκία.

Η «εργαλειοποίηση» της Σομαλίας από την Τουρκία

Η Σομαλία είναι μια φτωχή χώρα που η Τουρκία κινεί σχεδόν τα πάντα, στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή. Κατά την προσφιλή της τακτική η Άγκυρα, «εργαλειοποιεί» πολίτες της εξαθλιωμένης οικονομικά αφρικανικής χώρας -που αναζητούν έναν καλύτερο τρόπο ζωής στην Ευρώπη- προκειμένου να τους χρησιμοποιήσει γι΄ άσκηση πίεσης προς την Ελλάδα και την Ε.Ε. Η παράνομη μετανάστευση πολιτών της Σομαλίας προς την Ευρώπη, μέσω Τουρκίας, προωθείται από ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Καθοριστικό ρόλο έχει το τουρκικό «Γραφείο Διασύνδεσης», τ΄ οποίο λειτουργεί στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου και διεκπεραιώνει όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Η Τουρκία εφαρμόζει για τους πολίτες της Σομαλίας, ευνοϊκό καθεστώς χορήγησης βίζας σπουδών ή υγείας, που επιτρέπει νέους της χώρας να ταξιδέψουν αεροπορικώς προς τα εκεί, χωρίς περιορισμούς και προβλήματα στις μετακινήσεις τους. Η Turkish Airlines μάλιστα, είναι από τις λίγες ξένες αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιούν απευθείας πτήσεις προς τη Μογκαντίσου. Να σημειωθεί πως το φθηνότερο αεροπορικό εισιτήριο για Κωνσταντινούπολη, δεν κοστίζει περισσότερο από 500 ευρώ.

Ποια οργάνωση του προωθεί

Η τουρκική οργάνωση ΙΗΗ Humanitarian Foundation φέρεται να χρηματοδοτεί εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες ταξίδια Σομαλών προς την Τουρκία, αλλά και να πληρώνει για τη μεταφορά και τη διαμονή τους στη Σμύρνη κι έπειτα να τους προωθεί προς τα νησιά του Αιγαίου.

Η οργάνωση IHH έχει συνδεθεί διεθνώς με την υποστήριξη ακραίων στοιχείων και τρομοκρατικών οργανώσεων. Τον Μάρτιο του 2016, η Ρωσία είχε στείλει επίσημη επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία κατονόμαζε την ΙΗΗ ως μεταφορέα όπλων και άλλων προμηθειών προς το ISIS στη Συρία. Μάλιστα, σύμφωνα με τη Μόσχα, η ΙΗΗ έστελνε όπλα στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους για λογαριασμό της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ.

Οι αρμοδιες ελληνικές Αρχές έχουν ήδη σχηματίσει δικογραφίες για όσους συμβάλλουν σε παράνομες διελεύσεις των συνόρων, δηλώνει στη Realnews ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. «Η εκμετάλλευση ανθρώπων, η λαθροδιακίνηση έχει πολύ μεγάλες διαστάσεις.

Δυστυχώς, υπάρχουν κάποιες ΜΚΟ που συμβάλλουν στις παράνομες δραστηριότητες των δικτύων λαθροδιακίνησης. Κυκλώματα που δεν διστάζουν να βάζουν μετανάστες σε ακατάλληλες βάρκες, με οδηγούς ανθρώπους με παντελή άγνοια των κανόνων την θάλασσας. ΜΚΟ που κατονομάζονται όχι από εμάς, αλλά από τους ίδιους τους μετανάστες.

Είμαστε σαφείς. Αλλο να συμβάλεις στην προστασία των αιτούντων άσυλο, που βρίσκονται στη χώρα μας -σύμφωνα με τους κανόνες φυσικά- και άλλο να συμβάλεις σε παράνομες διελεύσεις των ευρωπαϊκών συνόρων.

Οι αρμόδιες Αρχές με αυστηρότητα ελέγχουν τέτοιες περιπτώσεις και έχουν ήδη σχηματιστεί δικογραφίες». Σύμφωνα με τον υπουργό, πορίσματα για ΜΚΟ πρόκειται να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη. «Αποτελεί πάγια απαίτηση των εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών που συνεργάζονται διαχρονικά μαζί μας, και προσφέρουν πολλά στη διαχείριση του Μεταναστευτικού, να πατάξουμε την αδιαφανή δράση οργανώσεων που χρησιμοποιούν τον ανθρωπισμό ως προκάλυμμα.

Οι έλεγχοι σε ΜΚΟ συνεχίζονται αδιαλείπτως. Ελεγχοι που αφορούν τη διαχείριση κονδυλίων από ΜΚΟ, τα προηγούμενα χρόνια (η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει προχωρήσει σε ενδελεχή έρευνα, για την οποία θα ακούσετε περισσότερα όταν τα πορίσματα πάνε στη Δικαιοσύνη). Καθώς και έλεγχοι για το αν η δράση κάποιων ΜΚΟ στα νησιά του Αιγαίου εμπίπτει στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών και εγχώριας νομοθεσίας.

Στέλνουμε προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, αλλά σύγχρονο ευνομούμενο κράτος που λειτουργεί με κανόνες που πρέπει να τηρούνται». Παράλληλα, ο Ν. Μηταράκης τονίζει πως η Αθήνα έχει ενημερώσει τις Βρυξέλλες για ΜΚΟ που δρουν υπό καθεστώς αδιαφάνειας. «Οι αρμόδιες Αρχές της Ε.Ε. είναι ενήμερες για περιπτώσεις οργανώσεων που περιφρονούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Αλλωστε, η συνεργασία μας για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων της Ε.Ε. είναι στενή και καθημερινή.

Ενημέρωση on-line

Ερωτηματικά δημιουργούνται από τη δράση μερίδας ΜΚΟ στα νησιά του Αιγαίου, για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις πως υποβοηθούν άμεσα ή έμμεσά την παράνομη διακίνηση μεταναστών.

Την προηγούμενη εβδομάδα o υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ.Νότης Μηταράκης, άφησε αιχμές κατά της γνωστής νορβηγικής ΜΚΟ «Aegean Boat Report» που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στα ελληνικά νησιά.

Με τη χρήση νέων τεχνολογιών και εφαρμογών (messenger, whatsUp κ.α) η οργάνωση καλεί ομάδες παράνομων μεταναστών, που βρίσκονται στη θάλασσα και στα ελληνικά χωρικά ύδατα, να την ενημερώσουν με φωτογραφικό υλικό και το «στίγμα» τους, προκειμένου να τους καθοδηγήσει για το πως θα προσεγγίσουν το κοντινότερο ελληνικό νησί και τι πρέπει να πράξουν στη συνέχεια ώστε έρθουν σ’ επαφή με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »