Οι Τούρκοι δεν ξέρουν τι ζητάνε όντας σε κατάσταση αμόκ λόγω των Οθωμανικών σχεδίων τους.
Όλα ενοχλούν το “ισλαμιστικό ιερατείο” του Ερντογάν που θέλει να πετύχει επέκταση των θαλασσίων συνόρων της χώρας και να κάνει έρευνες κάτω από την Κρήτη (όπως έχει άλλωστε προαναγγείλει), αλλά φοβάται τους ελληνικούς πυραύλους S-300.

Για αυτό ακριβώς τον λόγο η γνωστή, μεγάλης κυκλοφορίας, τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ στοχοποιεί το θέμα αναφέροντας ότι “τις τελευταίες ημέρες οι κοντόφθαλμες πολιτικές και στελέχη των ΗΠΑ που διαμορφώνουν τις σχέσεις με την Τουρκία θέτουν σε κίνδυνο τα κοινά επιτεύγματα των δύο χωρών”.

Τονίζει επίσης, ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών των ΗΠΑ έκανε μια δήλωση την Τρίτη ισχυριζόμενος ότι οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «πρόκληση», ένας ισχυρισμός που έλαβε άμεση απάντηση από την Άγκυρα.

“Αυτό ήταν στην πραγματικότητα ένα παράδειγμα των ασυνεπών κινήσεων της Ουάσιγκτον στην εξωτερική πολιτική της πρόσφατα”, τονίζει η τουρκική εφημερίδα.

Η Ουάσιγκτον ζήτησε μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά κατηγορείται από την Άγκυρα ότι “δεν είναι αμερόληπτη και ειλικρινής διαμεσολαβητής σε πολλές πτυχές της συνεχιζόμενης σύγκρουσης με την Ελλάδα, η οποία απαιτεί εκτεταμένη συζήτηση”.

“Δεν θα χρειαζόταν πολλή προσπάθεια για την Ουάσινγκτον να παρατηρήσει ότι τα τελευταία 27 χρόνια, ρωσικά συστήματα πυραυλικής άμυνας S-300 έχουν αναπτυχθεί στο νησί της Κρήτης ενώ αναβαθμίστηκαν από τη Μόσχα τον προηγούμενο μήνα.

Εν τω μεταξύ, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι ένα από τα κύρια κίνητρα πίσω από αυτές τις πολεμικές που ξεπερνούν εντελώς την πραγματική πολιτική, είναι η επιρροή του ελληνο-αμερικανικού λόμπι στην Ουάσινγκτον, ιδιαίτερα η κοινή στάση Ορθόδοξων-Ευαγγελιστών με ομάδες που έχουν θρησκευτικά κίνητρα γύρω από τον αντιπρόεδρο Mike Pence”, αναφέρει μεταξύ άλλων η εφημερίδα.

Η Άγκυρα θέλει να επεκτείνει αυτό που ονομάζει έρευνες νοτίως της Κρήτης και ζητά από τις ΗΠΑ να πιέσουν την Ελλάδα για τους ρωσικούς πυραύλους.

Πιθανόν οι Τούρκοι να έχουν στο μυαλό τους να ζητήσουν την μεταφορά τους στην ελληνική ενδοχώρα, διότι σίγουρα εκεί που είναι τους ενοχλούν πάρα πολύ, με την εμβέλεια τους και κυρίως την αποτελεσματικότητα τους.

Την ίδια χρονική περίοδο η Τουρκία έχει εκδώσει ανακοινώσεις για τον περιορισμό του εναέριου χώρου και των υδάτων στα ανοικτά των ακτών της Μαύρης Θάλασσας για να υλοποιήσει δοκιμές των δικών της πυραύλων S-400, μια εβδομάδα μετά τη μεταφορά τους στην περιοχή.

Ενώ η Τουρκία έχει ήδη δοκιμάσει τους πυραύλους αυτούς πέρυσι, περαιτέρω ασκήσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις με το ΝΑΤΟ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αντιτάχθηκαν έντονα στην αγορά από τη Μόσχα, με την αιτιολογία ότι αυτοί οι πύραυλοι είναι μη συμβατοί με τα αμυντικά συστήματα της Συμμαχίας.

Είναι απορίας άξιο που μια χώρα όπως η Τουρκία έχει προκαλέσει τόσα προβλήματα με την στάση της διεθνώς, δεν έχει στοχοποιηθεί από την δύση, που ανέχεται τα “καμώματα” ενός προέδρου ο οποίος όπως φαίνεται ζει σε μια άλλη εποχή από την σημερινή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »