Tι προβληματίζει τους επιστήμονες.

Αυξάνονται σταθερά οι ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 που εισάγονται για νοσηλεία στα νοσοκομεία στη χώρα μας, με τους ειδικούς να προβληματίζονται ολόενα και περισσοτερο για τα άτομα νεότερης ηλικίας που προσβάλλονται από τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθεσιμα στοιχεία, 188 ασθενείς βρίσκονται σε τουλάχιστον 20 νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια. Πριν απο τρια 24ωρα ο αριθμός των νοσηλευόμενων ήταν 134. Το μεγαλύτερο βάρος σηκώνουν νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής.

Οι ασθενείς που βρίσκονταν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ανέρχονταν μέχρι χθες σε 57, εκ των οποίων διασωληνωμένοι ήταν οι 54. Οι περισσότεροι είναι άνδρες και έχουν υποκείμενα νοσήματα. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών ανέρχεται στα 892, με τα 71 να προστέθηκαν χθες στον σχετικό κατάλογο. Τα θύματα ήταν 27, έως και χθες αργά το βράδυ, εκ των οποίων οι 22 άνδρες, με υποκείμενο νόσημα.  

Παράταση των περιοριστικών μέτρων «έδειξε» ο Τσιόδρας -Μέχρι πότε θα μείνουμε σπίτι;

Ανησυχία για τους θανάτους νέων  


Αναφορικά με τα νέα άτομα που έχασα τη ζωή τους οι επιστήμονες τονίζουν ότι κανείς δεν μένει στο απυρόβλητο, όποια ηλικία και εάν έχει. Οι πιο νέοι άνθρωποι σε ηλικία δεν θα πρέπει να παίρνουν αψήφιστα τον κορωνοϊό τόνισε, η διευθύντρια της 7ης πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία» Μίνα Γκάκα. Ακόμη σημείωσε ότι ανάμεσα στους νοσηλευόμενους βρίσκεται και μια 29χρονη γυναίκα, λέγοντας μάλιστα ότι «κανείς δεν είναι «άτρωτος».

«Είναι γεγονός ότι στις αναπνευστικές λοιμώξεις οι ηλικιωμένοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς. Όμως κανείς δεν είναι άτρωτος. Έχουμε δει να χάνουν τη ζωή τους και νέοι άνθρωποι από γρίπη και πνευμονία. Μάλιστα στην κλινική μου νοσηλεύεται μία 29χρονη γυναίκα» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Γκάγκα. «Κάθε χρόνο βλέπουμε να χάνονται νέοι άνθρωποι από ιώσεις και λοιμώξεις. Κάθε χρόνο χάνονται πολλοί και δεν είναι μεγάλοι» συμπλήρωσε. 

Σπάνια η περίπτωση του 42χρονου καθηγητή στην Κρήτη 


Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας στην περίπτωση του 42χρονου Γερμανού καθηγητή που κατέληξε στην Μονάδα Εντατικής θεραπείας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου. Όπως είπε πρόκειται για σπάνιο περιστατικό γνωστής επιπλοκής όσον αφορά τον κορωνοϊό. «Εμφάνισε θρόμβωση στα αγγεία του πνεύμονα γνωρίζουμε αυτή την επιπλοκή που κάνει ο κορωνοϊός και γι’ αυτό χορηγούμε ειδική αντιπηκτική αγωγή» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι πρόκειται για σπάνια επιπλοκή που δεν αφορά το μεγάλο ποσοστό των ασθενών που νοσηλεύονται.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε επίσης ότι δεν παρατηρείται μεγάλη αύξηση των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας, αλλά εξήγησε ότι είμαστε ακόμα στην έναρξη της μάχης με τον ιό. Μια μάχη που θα έχει τις λιγότερες απώλειες αν «ο καθένας συνεχίσει να συμβάλει από την πλευρά του τηρώντας σχολαστικά τα μέτρα αυτοπεριορισμού». 

Κάτι δεν πάει καλά στην καταμέτρηση των θυμάτων από τον κορωνοϊό στην Ιταλία

Όπως ανέφερε « δεν χρειάζεται εφησυχασμός, πρέπει να συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε παρότι δεν βλέπουμε εκθετική αύξηση των περιστατικών στην χώρα μας»

Αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό κέντρο ελέγχου νοσημάτων, επισήμανε ότι η αύξηση των κρουσμάτων συνεχίζεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. «Η εκτίμηση είναι ότι απουσία μέτρων ο κορωνοϊός θα διασπαρεί με μεγάλη ταχύτητα και αυτό ήδη φαίνεται από την εικόνα που έχουμε στην Ιταλία και στην Ισπανία όπου τα πράγματα είναι πολύ άσχημα». Αναφερόμενος στη Μεγάλη Βρεττανία είπε ότι σε 14 ημέρες η αύξηση των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 10 φορές.

Ανοσία για 2 με 3 χρόνια όσοι αναπτύξουν αντισώματα  


Ο κύριος Τσιόδρας αναφέρθηκε τέλος, στις περιπτώσεις των ανθρώπων που έχουν περάσει τον κορωνοϊό και τα συμπτώματά του στο σπίτι, τονίζοντας ότι ελάχιστοι από αυτούς εμφάνισαν μία επιδείνωση στην πορεία. Μιλώντας για τα τεστ όπου δείχνουν εάν κάποιος έχει χτίσει ανοσία στον κορονοϊό, είπε ότι όσοι βρεθούν να έχουν αντισώματα στο νέο ιό, θα έχουν ανοσία για τουλάχιστον δύο ή τρία χρόνια και υπό αυτή την έννοια θα είναι προστατευμένοι στο κοντινό μέλλον. «αυτοί θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα και ιδίως αν ανήκουν σε ομάδες πολιτών χρήσιμες για το κοινωνικό σύνολο την κρίσιμη αυτή ώρα, όπως είναι γιατροί και νοσηλευτές» κατέληξε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »