Νέα ένταση εν μέσω πανδημίας

Ταυτόχρονες προκλήσεις σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ έχουμε από την Άγκυρα σήμερα. Η Τουρκία όπως φαίνεται θέλει να δημιουργήσει ”θερμό” επεισόδιο, καθώς μια σπασμωδική ενέργεια εκ μέρους της Άγκυρας που θα ανέβαζε το θερμόμετρο των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο ”κόκκινο”, μπορεί να βοηθούσε τον Ρ.Τ. Ερντογάν να συσπειρώσει τον τουρκικό λαό, που αυτή την στιγμή στρέφεται εναντίον του, λόγω της οικονομικής κρίσης και του Covid-19. 

Η Ελλάδα βέβαια πάντα βρίσκεται σε ετοιμότητα, με τα ”γεράκια” της ΠΑ να ”ρίχνουν” στους Τούρκους καθημερινά, ενώ τα αντιαεροπορικά συστήματα ”λοκάρουν” κάθε τουρκική κίνηση στο Αιγαίο. 

Πριν λίγο είχαμε ”εισβολή” τουρκικού UAV στο Αιγαίο, με πτήση ”μια ανάσα” από την Χίο, ενώ την ίδια στιγμή η Άγκυρα έστειλε ένα τάνκερ, C-130 και κατασκοπευτικό δυτικά της Κύπρου. 

Η αποστολή των τάνκερ και του C-130 είναι αρκετά ύποπτη, καθώς μπορεί να έχουν ως αποστολή την Λιβύη.  Μάλιστα στο χάρτη φαίνεται πως ένα τουρκικό σκάφος βρίσκεται κάτω από την Κρήτη. 

Συναγερμός στην Μεσόγειο: Η Τύνιδα παρέχει διευκολύνσεις στην Άγκυρα – Μίνι-βάση έστησαν οι Τούρκοι στην Τυνησία

Μην ξεχνάμε επίσης πως πριν λίγα 24ωρα, η Άγκυρα ανακοίνωσε νεα παράνομη γεώτρηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι ούτε ο κορονοϊός, ούτε η τραγική κατάσταση της οικονομίας, ούτε φυσικά οι διεθνείς αντιδράσεις, μπορούν να σταματήσουν την επιλογή της κλιμάκωσης της έντασης και της προσπάθειας δημιουργίας τετελεσμένων.

Το «Γιαβούζ» ειχε δέσει στο λιμάνι της Σελεύκειας Ισαυρίας, που αποτελεί το «ορμητήριο» των τουρκικών γεωτρύπανων και ερευνητικών πλοίων, για ανεφοδιασμό και για έλεγχο του πληρώματος, καθως υπάρχουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας λόγω του κορονοϊού. Στο ιδιο λιμάνι βρίσκεται αγκυροβολημένο το νέο απόκτημα της Τουρκίας, το γεωτρύπανο Kanuni στο οποίο γίνονται εργασίες συντήρησης και εκπαίδευσης του πληρώματος, ενώ το άλλο γεωτρύπανο το Fatih βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και προορίζεται για γεωτρήσεις στην Μαύρη Θάλασσα. 

Τα “γεράκια” της ΠΑ κυριαρχούν στο Αιγαίο: Ελληνικά αντιαεροπορικά ”κλειδώνουν” τουρκικά μαχητικά – Αναβοσβήνει το RWR των F-16

Η τουρκική Navtex

TURNHOS N/W : 0618/20
MEDITERRANEAN SEA
1. DRILLING OPERATIONS, BY YAVUZ, ERTUGRUL BEY, OSMAN BEY AND ORHAN BEY BETWEEN 20 APR-18 JUL 20 IN AREA BOUNDED BY;
34 06.13 N – 031 45.73 E
34 06.13 N – 031 57.80 E
33 56.18 N – 031 57.80 E
33 56.18 N – 031 45.73 E
WIDE BERTH REQUESTED.
2. ALL VESSELS ARE STRONGLY ADVISED NOT TO ENTER TO THIS AREA.
3. CANCEL THIS MESSAGE 182059Z JUL 20.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »