Η Κίνα όπως έχει γίνει γνωστό τα τελευταία χρόνια είναι η «βασίλισσα των εκτελέσεων», καθώς καταδικάζει χιλιάδες ανθρώπους σε θάνατο με διαφορετικούς τρόπους.

Οι πραγματικοί αριθμοί των ανθρώπων που έχουν εκτελεστεί με δικαστική απόφαση θεωρείται ότι είναι εκπληκτικά υψηλοί, ωστόσο το καθεστώς προτιμά να τους κρατά καλά κρυμμένους ως κρατικά μυστικά.

Εμπειρογνώμονες για τα ανθρώπινα δικαιώματα μίλησαν στη The Sun Online για το σύστημα της ασιατικής χώρας, που βγήκε ξανά στο προσκήνιο με αφορμή την εκτέλεση του Κινέζου μεγιστάνα Lai Xiaomin, ο οποίος καταδικάστηκε για διαφθορά.

Ο Xiaomin εκτελέστηκε τον προηγούμενο μήνα, καθώς στην Κίνα, εγκλήματα που σχετίζονται ακόμα και με τα ναρκωτικά ή κυβερνητικές και επιχειρηματικές δολοπλοκίες μπορούν να επισύρουν θανατική ποινή.

Οι πυροβολισμοί (ομαδικοί ή ατομικοί) και οι θανατηφόρες ενέσεις είναι δύο αγαπημένες μέθοδοι εκτέλεσης που χρησιμοποιούνται από το κινέζικο καθεστώς.

Οι θανατηφόρες ενέσεις νομιμοποιήθηκαν από το καθεστώς τη δεκαετία του ’90 και μερικές φορές χορηγούνται στα «θύματα» μέσα σε κάποιο από τα κινητά «φορτηγά εκτέλεσης» του κράτους. Σύμφωνα με όσα φημολογούνται, οι κατάδικοι φορτώνονται μέσα στα φορτηγά αυτά και στη συνέχεια, αφού πρώτα τους δένουν σε ένα τραπέζι, τους χορηγούν τη θανατηφόρα ουσία.

Γενικά, οι ενέσεις θεωρούνται ως η πιο διαδεδομένη μέθοδος εκτέλεσης, λόγω χαμηλότερου κόστους, ενώ οι εκτελέσεις μέσα σε φορτηγά (κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το 2003) επιτρέπουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας, χωρίς να προηγηθεί μεταφορά στη φυλακή. Σύμφωνα με την Αμνηστία, η μέθοδος των φορτηγών έχει, πλέον, εγκαταλειφθεί.

Μετά τον θάνατό τους, ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα όργανα των εκτελεσθέντων, συλλέγονται για χρήση σε ιατρικά και επιστημονικά πειράματα, χωρίς, φυσικά, να έχουν δώσει ποτέ -πριν τον θάνατό τους- ανάλογη έγκριση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »