Η αντίδραση της ΔΙΣ είναι η πρώτη συντονισμένη ανυπακοή εδώ και σχεδόν έναν χρόνο που η κυβέρνηση λαμβάνει αυθαίρετα μέτρα-Όχι στους… πραιτωριανούς έξω από τους ναούς
Τις επικοινωνιακές εντυπώσεις από τον χθεσινό ανασχηματισμό κέρδισε το “ιερό αντάρτικο” της Ιερά Συνόδου για τα Θεοφάνεια. Η απόφαση για άνοιγμα των ναών στους πιστούς κόντρα στις κυβερνητικές απαγορεύσεις αποτέλεσε όντως μέγιστο ράπισμα της ΔΙΣ στην κυβέρνηση.

Το γράψαμε επανειλημμένως πως είχε φτάσει πλέον ο κόμπος στο χτένι και πως οι πνευματικές επιπτώσεις μιας ανοχής της διοικούσης Εκκλησίας θα ήταν ολέθριες συνέπειες, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως η ΔΙΣ δεν είχε άλλη επιλογή και πως δεν υπήρχε χώρος για μεσοβέζικες λύσεις.

Την δόλια στάση της κυβέρνησης έπρεπε να την περιμένει η Εκκλησία… Αλλά φευ… Ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων  εξέφρασε την γνώμη ότι δεν θα αφήσουν σε ηρεμία τους ιθύνοντες να επιτρέψουν τα Χριστούγεννα πιο ελεύθερα. Και να που η “προφητεία” του έγινε πράξη για τα Φώτα.

Η κυβέρνηση όμως χτύπησε την γροθιά στο μαχαίρι και με ανακοίνωση-απάντηση ζήτησε εφαρμογή των μέτρων απαρέγκλιτα!

Και η ανταπάντηση της ΔΙΣ, η προσφυγή στο ΣτΕ όπως διαφαίνεται από εγκύκλιο που εστάλη ήδη προς όλες τις Μητροπόλεις. (βλέπε κάτω)

Και τώρα τι; Τι θα γίνει την προσεχή Τετάρτη; Ελπίζουμε να μην δούμε σκηνές απείρου κάλλους με αστυνομικά όργανα να σέρνουν ηλικιωμένους και άλλους πιστούς έξω από τους ναούς. Έχουμε γράψει ξανά πως Αστυνομία και Εκκλησία δεν είναι εχθροί, αλλά αντιθέτως έχουν κοινούς δεσμούς και συμπόρευση ετών. Δεν είναι δυνατόν αυτή η σχέση να διαρραγεί εξαιτίας των συνθηκών!

Χθες το βράδυ πάντως μιλώντας στο MEGA ο Μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας, εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, απάντησε ότι «η Αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της κι εμείς τη δική μας». Είπε ακόμη πως η Εκκλησία προτίθεται να πληρώσει τα πρόστιμα που της αναλογούν, ενώ έκανε έκκληση στους “ζηλωτές” όπως τους χαρακτήρισε “να έρθουν και να αποδείξουν στην πράξη ότι είναι μάρτυρες της Εκκλησίας και της Ορθοδοξίας”.

Και να θυμίσουμε πως οι απαγορεύσεις αυτής της εβδομάδας εμποδίζουν και τους παλαιοημερολογίτες της χώρας μας να εορτάσουν τα Χριστούγεννα… Κι εκείνοι έχουν ήδη προειδοποιήσει

Ο κ. Αθηναγόρας επικαλέστηκε μάλιστα έναν όρο που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες: “Pacta sunt servanda. Τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται” και χαρακτήρισε τα Θεοφάνεια “κόκκινη γραμμή” για την Εκκλησία μαζί με την Θεία Κοινωνία.

Το ζήτημα όμως της αντίδρασης της Ιεράς Συνόδου έχει και βαθύτερη ανάλυση. Τώρα στο Μαξίμου τρέμουν την ισχύ που έχουν οι Δεσπότες στις μητροπολιτικές τους περιφέρειες. Η εμπαθής εμμονή της κυβέρνησης άνοιξε μέτωπο με την Εκκλησία και πλέον στο Μαξίμου τους λούζει κρύος ιδρώτας για τα “ιερά κηρύγματα” από άμβωνος. Η αντίδραση της ΔΙΣ είναι η πρώτη συντονισμένη ανυπακοή εδώ και έναν χρόνο που η κυβέρνηση λαμβάνει αυθαίρετα μέτρα. Κι αυτό πολλοί πιστεύουν πως θα αποτελέσει τον σπινθήρα για μεγαλύτερη πυρκαγιά λόγω της προφανούς κόπωσης των πολιτών από τις παλινωδίες της κυβέρνησης.

Η απόφαση αυτή όμως συνιστά και τομή για την ίδια την Εκκλησία, αφού εγκαταλείπεται η παγιωμενή στάση των ήπιων αντιδράσεων του Αρχιεπισκόπου και μάλιστα από μια Σύνοδο με “δικά του παιδιά” όπως οι Μητροπολίτες Γλυφάδας, Νέας Ιωνίας, Ιλίου…. Βέβαια στην ίδια σύνθεση της ΔΙΣ είναι και ο Μητροπολίτης Ξάνθης που πρώτος σήκωσε παντιέρα δηλώνοντας πριν από την “Σολωμόντεια λύση” της 15ης Δεκεμβρίου πως θα ανοίξει τους ναούς.

Σχεδόν σίγουρο πρέπει να θεωρείται πως Ιερώνυμος και Μητσοτάκης θα έχουν τις επόμενες ώρες επικοινωνία-αν δεν έχουν ήδη επικοινωνήσει…

Με λίγα λόγια το ζήτημα μετατρέπεται σε αμιγώς πολιτικό και σε τέτοιες περιπτώσεις το γινάτι βγάζει μάτι και στην κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθούν πως αν συνεχίσουν έτσι δεν θα χάσουν απλώς την παρτίδα, αλλά το ράσο θα τους αφήσει…στον άσσο, για αυτό καλό θα ήταν να μην το τραβήξουν κι άλλο με…πραιτωριανούς έξω από τους ναούς.

Ακολουθεί η εγκύκλιος με την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για ανοικτούς Ναούς τα Θεοφάνεια με συμμετοχή των πιστών και για την προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας, καθώς και το εισηγητικό σημείωμα, που εστάλη ήδη στους Μητροπολίτες που συγκροτούν την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »