Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας φέρνει ως παράδειγμα την Παναγία των Παρισίων σημειώνοντας ότι είναι κι εκκλησία και μουσείο
Εν αναμονή της απόφασης του τουρκικού Ανώτατου Δικαστηρίου σχετικά με τη μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και παρά το αυστηρό μήνυμα της Unesco, οι Τούρκοι αξιωματούχοι προκαλούν με τις δηλώσεις τους, θεωρώντας σχεδόν βέβαιο ότι η απόφαση θα είναι θετική.

O εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, σε συνέντευξη του δήλωσε ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν αναιρεί ότι θα συνεχίσει να είναι μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ άνοιξε και συζήτηση για τις χριστιανικές εικόνες. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα την Παναγία των Παρισίων, η οποία, όπως είπε, είναι εκκλησία, αλλά την επισκέπτονται και τουρίστες.

«Η Παναγία των Παρισίων είναι και εκκλησία και μουσείο. Την ώρα της λειτουργίας πηγαίνουν χριστιανοί και προσεύχονται, ενώ τις άλλες ώρες επισκέπτονται τον χώρο τουρίστες. Το ίδιο και στην εκκλησία Sacre-Coeur στο Παρίσι. Δεν υπάρχει εμπόδιο σε αυτό. Και η επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως χώρος λατρείας δεν είναι εμπόδιο επίσκεψης ξένων και ντόπιων τουριστών. Συνεπώς, δεν υπάρχει θέμα να χάσει κάτι από την παγκόσμια κληρονομιά της. Η ιστορία της Αγίας Σοφίας έχει ξεκινήσει ως εκκλησία, συνέχισε ως τζαμί και έπειτα ως Μουσείο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της τουρικής προεδρίας.

Συμπλήρωσε δε ότι «ακριβώς όπως οι πρόγονοί μας διατήρησαν τις χριστιανικές εικόνες, το ίδιο θα διατηρηθούν εφεξής, θα ανοίξουν σε επίσκεψη και θα γίνουν σχετικές μελέτες. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο»,προκαταλαμβάνοντας την απόφαση του Δικαστηρίου.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός δικαιοσύνης της Τουρκίας έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter ότι ελπίζουμε η απόφαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί να έρθει σύντομα.

Τούρκος υπ. Δικαιοσύνης: «Νομική ανάγκη» το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας για λατρεία
Αντίστοιχα, ο τουρκικός τύπος κάνει λόγο για «Παρασκευή της Αγίας Σοφίας».

Μάλιστα, μια εφημερίδα κυκλοφορεί με τίτλο «Δύο φόρμουλες για την Αγία Σοφία». Το ένα σενάριο που θέτει είναι να εκδοθεί η δικαστική απόφαση και ο πρόεδρος να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα και η Αγία Σοφία να γίνει τζαμί. Η δεύτερη φόρμουλα είναι ο πρόεδρος να παραπέμψει το θέμα στο ίδρυμα των Βακουφίων, το οποίο να εξετάσει πώς θα λειτουργήσει η Αγία Σοφία ως τζαμί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »