Αυτή είναι η νέα βελτιωμένη έκδοση των Belharra Ηellenique για ναυτική κυριαρχία στο Αιγαίο και Αν.Μεσόγειο
Εντός του μήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμανουέλ Μακρόν θα υπογράψουν στο Παρίσι τη νέα αμυντική συνθήκη Ελλάδας – Γαλλίας που θα προβλέπει την απόκτηση 2 + 2 Belharra από το Πολεμικό μας Ναυτικό.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η νέα επιμηκυμένη έκδοση των γαλλικών ψηφιακών φρεγατών Belharra για το Πολεμικό Ναυτικό η οποία μας παρουσιάστηκε από τη Naval Group τη τρέχουσα εβδομάδα, σύμφωνα με άρθρο από το defencereview.gr

Σημειώνεται, ότι η νέα έκδοση των φρεγατών δεν έχει σχέση με την τροποποιημένη σχεδίαση της Belharra των 32 πυραύλων για το ΠΝ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόσμος 11.07.2020 – 23:08298
Ο Μακρόν στέλνει φρεγάτες στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης & Κύπρου
Πρόκειται για νέα σχεδίαση εκτοπίσματος των 5500 τόνων αντί των 4250 της υφιστάμενης, με τις εξής βασικές διαφοροποιήσεις:

Θέσεις για 48 κελιά αντί των 32 της αρχικής σχεδίασης

Πυροβόλο των 127 χιλιοστών αντί 76 χιλιοστών

Σύστημα Shorad για εγγύς άμυνα του πλοίου

Επίσης, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η νέα Belharra θα φέρει τους κορυφαίους πυραύλους Aster 30 Block 1NT καθώς και CAMM ER οι οποίοι θα τοποθετηθούν τέσσερις ανά κελί. Επιπλέον, προσφέρεται και η επιλογή των Mica της τελευταίας γενιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα Belharra συγκεντρώνει μεγάλο ελληνικό ενδιαφέρον αφού είναι βέβαιο πως το πρόγραμμα ναυπήγησης των ελληνικών Belharra αρχικά θα περιλαμβάνει δύο πλοία και ακολούθως θα συνεχιστούν οι ναυπηγήσεις για τουλάχιστον τέσσερα πλοία με μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

Το πλοίο των 5500 τόνων με 48 θέσεις κελιών.

Οι επιμηκυμένες φρεγάτες Belharra θα προσδώσουν μια ολοκληρωμένη σχεδίαση έκδοσης πλοίου αεράμυνας περιοχής με ικανό φόρτο βλημάτων (άνω των 32 Aster 30) καθώς και επιπρόσθετες δυνατότητες εγκατάστασης νέων όπλων όπως οι CAMM ER και οι Aster 30 Block 1NT προσφέροντας αντιβαλλιστική άμυνα. Παράλληλα, το πλοίο εκτοπίσματος των 5500 τόνων θα μπορεί να φέρει στρατηγικά όπλα MdCN (Missile De Croisière Naval) καθώς και επιπρόσθετα βλήματα Exocet Block IIIC πέραν των οκτώ που φέρει η υφιστάμενη σχεδίαση.

Πρόκειται για μια επαναστατική λύση η οποία θα συνδιάζει ένα μεγάλο απόθεμα όπλων ταυτόχρονα με τη τελειότερη σουίτα ηλεκτρονικών και αισθητήρων τελευταίας γενιάς και φιλοσοφίας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως η Belharra των 5500 τόνων η σχεδίαση της οποίας ολοκληρώνεται πολύ σύντομα μπορεί να φέρει 32 Aster 30 σε εκτοξευτές Α50, 8 MdCN καθώς και 32 CAMM ER.

Φέροντας ένα κορυφαίο ραντάρ, το SEA FIRE 500 με ικανότητα να καθοδηγεί συνολικώς 16 βλήματα κατά εναερίων στόχων, η νέα Belharra θα προσφέρει εκτός από εξαιρετική αντιαεροπορική άμυνα μια κορυφαία αντιβαλλιστική άμυνα ικανή να αποτελέσει τροχοπέδη στα τουρκικά βαλλιστικά όπλα.

Το πλοίο των 4250 τόνων με 32 πυραύλους.

Πρόκειται για μια έκδοση, ένα σκαλοπάτι κάτω από τις FREMM αλλά με πολύ ανώτερες επιδόσεις διαθέτοντας μεγάλη γκάμα και εύρος όπλων και ασφαλώς ένα ραντάρ τελευταίας γενιάς. Παράλληλα, το πλοίο θα διατηρεί τις πλέον σύγχρονες ικανότητες εύρεσης και εντοπισμού υποβρυχίων με χαμηλό ακουστικό ίχνος διαθέτοντας δύο σόναρ (ένα τρόπιδας το Kingklip Mark 1115 και ένα μεταβλητού βάθους το Captas 4).

Καλύπτουν οι φρεγάτες Belhara τις ανάγκες του Π.Ν;
Η απάντηση είναι ασφαλώς και τις καλύπτουν. Παρακάτω θα το εξηγήσουμε από τεχνικής άποψης αναλύοντας μια προς μια τις επιχειρήσεις ναυτικού πολέμου και την ιδιαίτερη σημασία της απόκτησης αυτών των πλοίων. Το Π.Ν σε πρώτη φάση καίγεται να αντικαταστάσει τις εννέα κλάσης «ΕΛΛΗ», οι οποίες ήδη έχουν φτάσει στα όρια τους. Το νούμερο ένα είναι η αντικατάσταση των φρεγατών γενικών καθηκόντων κλάσης «ΕΛΛΗ» από νέα πλοία. Το δεύτερο είναι το Π.Ν να έχει παρουσία σε ανοικτά πελάγη όπως το θέατρο επιχειρήσεων της Ανατολικής Μεσογείου. Το κυριότερο χαρακτηριστικό για την Ανατολική Μεσόγειο είναι η ύπαρξη ασφαλούς αντιαεροπορικής κάλυψης δεδομένης της απειλής που απορρέει από τη τουρκική αεροπορία. Αντιαεροπορικής κάλυψης περιοχής και όχι σημείου. Άρα το Π.Ν χρειάζεται τρία κύρια χαρακτηριστικά ώστε οι μονάδες επιφανείας να επιχειρούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα:

Σύγχρονα Βλήματα ικανά να εμπλέκουν στόχους σε μεγάλες αποστάσεις με ακρίβεια.

Ραντάρ/ Αισθητήρες ικανούς να εντοπίζουν στόχους χαμηλού ηλεκτρομαγνητικού ίχνους σε μεγάλες αποστάσεις και να μπορούν να εμπλέκουν ταυτοχρόνως πολλαπλούς ιπτάμενους στόχους.

Φόρτο βλημάτων ώστε να υπάρχει επαρκές απόθεμα.

Η προοπτική το Π.Ν να αποκτήσει πλοία εξειδικευμένα στην αεράμυνα περιοχής είναι δύσκολη έως απίθανη απόρροια των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Θα ήταν ευχής έργο αλλά δεν είναι ρεαλιστικό. Τα πλοία αυτά κοστίζουν κοντά στο ένα δισεκατομμύριο ενώ μαζί με τα όπλα τους φτάνουν στα 1,3 με 1,4 δις ευρώ.

Από τη παρουσίαση του πλοίου

Παράλληλα με τις αποστολές αεράμυνας το Π.Ν χρειάζεται ένα πλοίο ικανό να παρέχει ισχυρή ανθυποβρυχιακή άμυνα, ηλεκτρονικό πόλεμο, αποστολές προσβολής στόχων επιφανείας ενώ ιδανικό θα ήταν να είχαμε ικανότητα κρούσης στρατηγικών στόχων στη ξηρά. Το τελευταίο από μόνο του είναι η απόλυτη αποτροπή. Ελάχιστες χώρες ανά τον κόσμο διαθέτουν αυτή τη πραγματική μοναδική και σπουδαία δυνατότητα: να είναι σε θέση να στοχοποιούν και να χτυπούν με χειρουργική ακρίβεια νευραλγικές υποδομές και στόχους βαθιά στην εχθρική ενδοχώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολεμικό Ναυτικό 10.07.2020 – 08:20229
”Φορτώνονται” με SCALP Naval & σύστημα αυτοπροστασίας τύπου RAM οι Belh@rra
Η παρουσία των γαλλικών υποστρατηγικών βλημάτων SCALP EG έδωσε στη Π.Α αυτή την εξαιρετικά σημαντική δυνατότητα και δεν είναι τυχαίο που τότε είχαν προκληθεί τόσες αντιδράσεις από τη Τουρκία και τον Αμερικανικό παράγοντα. Καλώς ή κακώς η Γαλλία ήταν αυτή που μας παραχώρησε αυτά τα στρατηγικά βλήματα. Η πλατφόρμα σαν πλατφόρμα δεν λέει από τίποτα είτε είναι πλοίο ή αεροσκάφος εάν δεν συνοδεύεται από υψηλή τεχνολογία αισθητήρων, ατρακτιδίων ή όπλων.

Ούτε είναι τυχαίο που η Τουρκία θέλησε και κατάφερε να φέρει σε παραγωγή τους τουρκικούς SOM ώστε να προσβάλει στρατηγικούς στόχους στην Ελλάδα με ακρίβεια και από απόσταση.

Οι επιχειρησιακές δυνατότητες
Όλα τα παραπάνω τα προσφέρει η φρεγάτα Belhara. Εξηγώντας ένα προς ένα τα παραπάνω θα προσπαθήσουμε να τα αποσαφηνίσουμε αναλυτικά ώστε με απλά λόγια να υπάρχει μια αντικειμενική εικόνα των δυνατοτήτων του πλοίου:

Αεράμυνα περιοχής. Η φρεγάτα προσφέρεται με ένα μεικτό συνδυασμό φόρτου βλημάτων σε κάθετους τρεις εκτοξευτές Sylver A50 και έναν Sylver 70 ώστε να υπάρχουν συνολικώς 24 βλήματα αντιαεροπορικής άμυνας και 8 βλήματα MdCN (Missile De Croisière Naval – Naval Cruise Missile). Αυτή είναι η διαμόρφωση που προτάθηκε στο Π.Ν και αυτό συνηγόρησε υπέρ του παραπάνω συνδυασμού φόρτου βλημάτων. Από τα δύο ταξίδια μας στη Γαλλία επισκεπτόμενοι την Γαλλική Naval Group και τη Euronaval 2018 θέσαμε το ζήτημα της επιπρόσθετης ύπαρξης αντιαεροπορικών βλημάτων. Όπως μας εξήγησαν οι ναυπηγοί μηχανικοί της κατασκευάστριας εταιρείας όλα είναι δυνατά όμως το ζήτημα είναι το τεχνικό ρίσκο και το επιπρόσθετο κόστος. Αμφότερα μεταφράζονται σε καθυστερήσεις. Και δυστυχώς η χρονική συγκυρία και οι μεγάλες ανάγκες δεν μπορούν να παρακαμφθούν από τεχνικές επεμβάσεις στο πλοίο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »