Μήπως ήρθε η ώρα για συμμαχία με το Ν. Δελχί;
Νέες πληροφορίες έρχονται στη δημοσιότητα, για την αμυντική συνεργασία Τουρκίας, Πακιστάν Αζερμπαϊτζάν. Όπως σας είχε αποκαλύψει πρώτο το Πενταπόσταγμα, οι υπουργοί Εξωτερικών του Πακιστάν, της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν συναντήθηκαν στη δεύτερη τριμερή συνάντηση στις 13 Ιανουαρίου στο Ισλαμαμπάντ, δημιουργώντας τον δικό τους γεωπολιτικό και αμυντικό άξονα.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Πακιστάν, Arif Alvi για την στάση του προς την Τουρκία και το έργο του στο Κασμίρ, τόνισε στις προσπάθειες της χώρας του στην καταπολέμηση της ”μισαλλοδοξίας κατά του Ισλάμ”.
Τα νέα δεδομένα

Η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν δεσμεύτηκαν με κάθε επισημότητα να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλον στις διάφορες εδαφικές διεκδικήσεις και αξιώσεις που προβάλλει η κάθε χώρα στο περιφερειακό της σύστημα, προχωρώντας στην υπογραφή της λεγόμενης «Διακήρυξης του Ισλαμαμπάντ».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Ahval, οι τρεις αυτές χώρες δημιούργησαν ένα κοινό «μέτωπο» συμμαχίας, προκειμένου να υποστηρίζουν η μια την άλλη, στις εδαφικές διαφορές που αντιμετωπίζουν σε περιοχές όπως στην ανατολική Μεσόγειο με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία.

Η νέα αυτή συμφωνία, γνωστή ως «Διακήρυξη του Ισλαμαμπάντ», υπεγράφη από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον Υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ και τον Πακιστανό Υπουργό Εξωτερικών Σαχ Αμάντ Κασμάρι και έχει στόχο να εμβαθύνει στους οικονομικούς, πολιτικούς, διπλωματικούς δεσμούς μεταξύ των χωρών αλλά και στις σχέσεις ασφαλείας και άμυνας.

Ο στόχος της συμφωνίας

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, η συμφωνία αυτή αναφέρεται στην ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «απαιτείται μια ρεαλιστική και αμοιβαία συμφωνημένη λύση» για την επίλυση των ζητημάτων στην περιοχή, προβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο, τη στήριξη και την αλληλεγγύη που θα παρέχει τόσο το Πακιστάν όσο και το Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία.

Επίσης, οι χώρες αυτές τόνισαν ότι θα υποστηρίξουν την Τουρκία σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς επίσης και τις αξιώσεις του Πακιστάν έναντι της Ινδίας στο ζήτημα του Κασμίρ, αλλά και το Αζερμπαϊτζάν σε ό,τι αφορά το Ναγκόρνο Καραμπάχ και την Αρμενία.
ο Πακιστανός πτέραρχος Mujahid Anwar Khan, αφού εξήρε τις αξιοζήλευτες σχέσεις με την Τουρκία, μίλησε για όλα τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν τις δύο πλευρές.

“Η σχέση μας είναι μοναδική και αξιοζήλευτη, όχι μόνο εδώ στο Πακιστάν και την Τουρκία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο”, δήλωσε ο Πακιστανός Α/ΓΕΑ. Σημείωσε ότι βλέπει την Τουρκία ως δεύτερο σπίτι του και τόνισε: «Κατά την ειλικρινή μου γνώμη, είμαστε δύο χώρες, ένα έθνος».

“Εκτός από την κοινή κουλτούρα και πίστη, οι αδελφικές χώρες του Πακιστάν και της Τουρκίας, έχουν επίσης ομοιότητες στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στις περιοχές ενδιαφέροντος τους”, πρόσθεσε.

Ο ίδιος τόνισε την υποστήριξη του Ισλαμαμπάντ στην Άγκυρα για την Κύπρο και άλλα περιφερειακά ζητήματα, και είπε ότι η χώρα του βρίσκεται δίπλα στην Τουρκία στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας, αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις ασφάλειας που αντιμετωπίζει η Άγκυρα στα σύνορά της.

Μήπως ήρθε η ώρα για συμμαχία με την Ινδία;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »