Το Ριάντ υποστηρίζει δυναμικά τα αιγυπτιακά συμφέροντα στη Λιβύη
Αραβικός στρατιωτικός συνασπισμός δημιουργείται ταχύτατα κατά των νεο-Οθωμανικών ονειρώξεων στη Βόρεια Αφρική. “Η ασφάλεια της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας είναι «αδιαίρετη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Ahmed Kattan.

Μάχη από το μέλλον στη Σύρτη: Drones-καμικάζι επιστρατεύουν οι Τούρκοι
«Η ισχυρή ανακοίνωση που εξέδωσε η Σαουδική Αραβία σχετικά με τις δηλώσεις του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι για τη Λιβύη, αντικατοπτρίζει τη δύναμη και την ανθεκτικότητα των σχέσεων Σαουδαραβίας-Αιγύπτου.

Πράγματι, η ασφάλεια της Αιγύπτου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ασφάλειας του Βασιλείου και η ασφάλεια του Βασιλείου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ασφάλειας της Αιγύπτου», έγραψε ο Kattan στο Twitter.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί στη Λιβύη και μεταξύ των χωρών που υποστηρίζουν τα δύο κόμματα, δηλαδή το Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA), υπό την ηγεσία του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), με επικεφαλής τον Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Το Σάββατο, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Σίσι δήλωσε ότι η χώρα του έχει νόμιμο δικαίωμα να παρέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη και διέταξε τον στρατό να είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει αποστολή εκτός συνόρων εάν κριθεί απαραίτητο.

Μετά την ομιλία του Σίσι, το Υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας εξέδωσε ανακοίνωση υποστήριξης προς την Αίγυπτο και επιβεβαίωσε ότι είναι αλληλέγγυο προς αυτήν σε όλα τα μέτρα που λαμβάνει για να διαφυλάξει την ασφάλειά της.

Το Σαουδαραβικό υπουργείο πρόσθεσε στην ανακοίνωση του επίσης ότι: «το Βασίλειο στέκεται δίπλα με την Αίγυπτο στο δικαίωμά της να υπερασπιστεί τα σύνορά της και τους ανθρώπους από εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές πολιτοφυλακές και τους υποστηρικτές τους στην περιοχή».

«Το Βασίλειο καλεί τη διεθνή κοινότητα να επωμιστεί τις ευθύνες της και να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις και την πρωτοβουλία του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι να καταλήξει σε μια ολοκληρωμένη λύση που θα επιβεβαιώνει την ασφάλεια του εδάφους της Λιβύης, για να αποκατασταθούν οι θεσμοί, να εξαλειφθεί η τρομοκρατία και οι εξτρεμιστικές πολιτοφυλακές, αλλά και να τερματιστούν οι παράνομες ξένες επεμβάσεις που τροφοδοτούν την τρομοκρατία στην περιοχή”.

Απάντηση Αιγύπτου στην φιλοτουρκική κυβέρνηση της Τρίπολης

Παλαιστινιακή Αρχή: “Είμαστε έτοιμοι για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Τουρκία”
“Η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) θα πρέπει να συνειδητοποιήσει το μέγεθός της στη Λιβύη και να γνωρίζει σε ποιον μιλά”, δήλωσε επίσημη πηγή στο αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών καταγγέλλοντας τη GNA.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουν την αλήθεια του μεγέθους τους μέσα στη Λιβύη και να γνωρίζουν σε ποιον μιλούν. Η Αίγυπτος επιδεικνύει πολλή υπομονή, αλλά θα είναι εξαιρετικά αποφασιστική απέναντι σε οποιαδήποτε παραβίαση ή απόπειρα παραβίασης των εθνικών της συμφερόντων και της ασφάλειας της», ανέφερε η πηγή σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί στη Λιβύη και μεταξύ των χωρών που υποστηρίζουν τα δύο κόμματα, με την όλη κατάσταση να κρέμεται σε μια κλωστή μετά την επιχείρηση κατάληψης της Σύρτης από τις τουρκικές δυνάμεις και τις πολιτοφυλακές του Σαράτζ.

Ολόκληρος ο αραβικός κόσμος είναι πλέον εναντίον του Ερντογάν και αυτό αυξάνεται ημέρα με την ημέρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »