Δεκαεπτά από αυτούς τους φόνους διαπράχθηκαν σε δύο ημέρες, προχθές Παρασκευή και χθες Σάββατο
Ένοπλες οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από τη διακίνηση ναρκωτικών σκότωσαν 33 ανθρώπους μέσα σε ένδεκα ημέρες σε διάφορες περιοχές της Κολομβίας, απολογισμός που συγκαταλέγεται στους βαρύτερους από τη βία αυτού του είδους μετά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης το 2016, ανακοίνωσαν οι αρχές χθες Σάββατο.

Δεκαεπτά από αυτούς τους φόνους διαπράχθηκαν σε δύο ημέρες, προχθές Παρασκευή και χθες Σάββατο.

 

Χθες Σάββατο, διαπράχθηκε «νέα σφαγή» με «τουλάχιστον έξι νεκρούς» και δύο «αγνοούμενους», ανέφερε ο Τζον Ρόχας, περιφερειάρχης στη Ναρίνιο, μια από τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο.

Οι δολοφονίες εκτυλίσσονται λίγο ως πολύ με το ίδιο σενάριο: ομάδα ενόπλων εφορμά σε απομονωμένη περιοχή και ανοίγει πυρ εναντίον των θυμάτων, στην πλειονότητά τους τελευταία νέων ανθρώπων.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε αναμενόταν να συμμετάσχει σε συνεδρίαση με τις αρχές στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας για να εξεταστεί η καταγραφόμενη αναζωπύρωση της βίας που χρηματοδοτείται από τη διακίνηση ναρκωτικών.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταγράψει 33 σφαγές μέχρι στιγμής το 2020 στην Κολομβία, σε περιοχές όπου επιβάλλουν τον δικό τους νόμο ένοπλες ομάδες, κυριαρχούν οι παράνομες οικονομικές δραστηριότητες, βασιλεύει η φτώχεια και είναι «περιορισμένη η παρουσία του κράτους».

Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει «σφαγή» κάθε δολοφονία τριών ή περισσότερων ανθρώπων ταυτόχρονα, από τον ίδιο δράστη ή την ίδια ομάδα δραστών.

Ένοπλες ομάδες πιστεύεται ότι ευθύνονται για το 78% αυτών των δολοφονιών. Η μεγάλη πλειονότητα (το 80%) των φόνων διαπράττεται σε περιοχές της Κολομβίας όπου βρίσκονται «δυσπρόσιτες περιοχές όπου καλλιεργείται κόκα», το φυτό τα φύλλα του οποίου αποτελούν την πρώτη ύλη στη διαδικασία παραγωγής κοκαΐνης, κατά τον ΟΗΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »