Προειδοποίηση σοκ: Μπορεί σύντομα να «επιλέγουμε» ποιος θα ζήσει
«Βράζει» η χώρα με το ένα αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων να διαδέχεται το άλλο. Μετά το σοκ του Σαββάτου και τα 2.056 νέα κρούσματα, το απόγευμα της Κυριακής ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.678 νέα κρούσματα εκ των οποίων 91 συνδέονται με συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ταυτόχρονα 140 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ενώ 135 ήταν το Σάββατο. Οι νεκροί στη χώρα μας φτάνουν τους 635.

Τα έξι μέτρα που ισχύουν από αύριο Τρίτη3/11 σε όλη τη χώρα

Διευκρινίσεις αναφορικά με τα νέα μέτρα έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, παρουσιάζοντας τα έξι μέτρα που θα ισχύουν σε όλη τη χώρα.

Αναλυτικά:

1. Υποχρεωτική χρήση μάσκας, παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, «η μάσκα είναι το καλύτερο μέσο προστασίας που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή. Είναι το εμβόλιο πριν το εμβόλιο». Η επιβίβαση σε μέσο μαζικής μεταφοράς δεν επιτρέπεται χωρίς χρήση μάσκας.

2. Περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 5 π.μ. σε όλη τη χώρα, προκειμένου, όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις. Του μέτρου εξαιρούνται όσοι μετακινούνται για εργασία και για λόγους υγείας.

3. Τηλεργασία τουλάχιστον 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ώστε να προστατεύεται η υγεία αλλά να συνεχιστεί η λειτουργία των επιχειρήσεων.

4. Τηλεκπαίδευση σε όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με εξαίρεση τις κλινικές και τα εργαστήρια των τελειόφοιτων.

5. Σε όλη τη χώρα επίσης αναστέλλονται τα επισκεπτήρια σε όλες τις δομές πρόνοιας.

6. Σε όλη τη χώρα μένουν ανοιχτά το λιανεμπόριο, το χονδρεμπόριο, η βιομηχανία, τα σχολεία, οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι, τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια.

Ένα βήμα πριν το ολικό lockdown η Θεσσαλονίκη
Για το σκοπό αυτό θα βρεθεί στην πόλη σήμερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανακοινώσεις εντός της ημέρας. Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας νωρίτερα από τα μεσάνυχτα ή ακόμη και ο περιορισμός των μετακινήσεων εκτός νομού, καθώς από την πρώτη στιγμή διαπιστώθηκε ότι η «εξαγωγή» του ιού από τη Θεσσαλονίκη έφερε τη διασπορά του ιού στις γειτονικές περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι από την περασμένη εβδομάδα η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε επίπεδο κόκκινου συναγερμού και ουσιαστικά βρίσκεται σε καθεστώς τοπικού lockdown. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν τα μέτρα αυστηροποιηθούν τις επόμενες ώρες στη Θεσσαλονίκη, τα σχολεία και τα καταστήματα του λιανεμπορίου θα παραμείνουν ανοιχτά, ενώ ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι να μην διατηρηθεί η χαλάρωση που οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα, όπως εκτιμούν οι ειδικοί.

Μπορεί σύντομα να «επιλέγουμε» ποιος θα ζήσει στα νοσοκομεία

Ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης μίλησε στο Open TV και μεταξύ άλλων χαρακτήρισε «δύσκολη» την κατάσταση με τον ιό. Παράλληλα πρόσθεσε πως μπορεί να φτάσουμε ακόμα και τις 3.000 κρούσματα ημερησίως, αλλά και πως υπάρχει περίπτωση τα ελληνικά νοσοκομεία να «επιλέγουν» αρρώστους.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη καθώς δεν υπάρχει ούτε πανάκια ούτε κάποιος μαγικός τρόπος με τον οποίο σε μικρό χρονικό διάστημα θα μειώσουμε τα κρούσματα. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν κινούνται στο σωστό πλαίσιο και κάνουν δύο πράγματα. Πρώτον εντείνουν την προσπάθεια μείωσης των κρουσμάτων και του ελέγχου της μετάδοσης του κορωνοϊού στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Δεύτερον με τη χρήση μάσκας παντού αλλά και με την απαγόρευση κυκλοφορίας προστατεύουν τις περιοχές όπου η κατάσταση είναι καλή», ανέφερε αρχικά ο κ. Δερμιτζάκης.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «μπορούμε να πάμε και σε μέτρα όπως να τους βάλουμε όλους μέσα στα σπίτια τους. Προφανώς υπάρχει πιθανότητα κάποιοι που είναι θετικοί στον κορωνοϊό να φύγουν και να πάνε σε μια άλλη περιοχή και να χειροτερέψει η κατάσταση. Όμως αυτό δεν αλλάζει την επιδημιολογική εικόνα.

Αντίθετα αυτό που την αλλάζει είναι να υπάρχει ελεύθερη διακίνηση του ιού σε αυτές τις περιοχές. Το γεγονός ότι είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και το γεγονός ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία σε ένα μεγάλο ποσοστό προστατεύει ακόμα και τη μετάδοση των θετικών κρουσμάτων. Όσο πιο πολύπλοκα γίνονται τα μέτρα τόσο δύσκολη είναι η συμμόρφωση και η εφαρμογή».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »