Ανησυχία στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Πρωτοφανείς καταστάσεις από την πανδημία. Τα μέτρα αυστηροποιούνται, ενώ η κορύφωση της κρίσης αναμένεται να “χτυπήσει” τις επόμενες εβδομάδες. Η ΕΣΣΟ του Μαϊού αναβάλλεται για τον Ιούνιο και η ανησυχία στα επιτελεία για την εξάπλωση του ιού είναι πλέον ξεκάθαρη.

Άμεσα επηρεάζει ο κορονοϊός και τις Ένοπλες Δυνάμεις, αν και μέχρι στιγμής τα διαπιστωμένα κρούσματα είναι ελάχιστα και έχει σημειωθεί μόλις ένας θάνατος, η ιδιαιτερότητα της στρατιωτικής κοινότητας να λειτουργεί διαρκώς και απρόσκοπτα με πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα αλλά και η ανάγκη να περιοριστεί η διασπορά του ιού στους κόλπους της, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση την αντιμετώπιση του Covid 19.

Κορoνοϊός: Επτά νεκροί στην Ελλάδα – 82 νέα κρούσματα, 1314 συνολικά

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Κώστα Αλατζά για το OnAlert, πέραν των προβλεπόμενων μέτρων που έχουν ληφθεί από το ΓΕΕΕΘΑ για την πρόληψη και προστασία από τον ιό, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπάρχουν σκέψεις για επιπλέον μέτρα τα οποία δεν αποκλείεται να γίνουν γνωστά τις επόμενες ημέρες. Ανάμεσα στα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνεται και η αναστολή των κατατάξεων οπλιτών θητείας.

Το σενάριο αυτό προβλέπει την μετακύληση για έναν μήνα της Γ’ ΕΣΣΟ, γεγονός που σημαίνει ότι οι υπόχρεοι θητείας που επρόκειτο να καταταγούν στο Στράτευμα τον ερχόμενο Μάιο θα παρουσιαστούν τον ερχόμενο Ιούνιο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το συγκεκριμένο μέτρο εξετάζεται σοβαρά από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ωστόσο η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε πλήρη συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ, στην συντονιστική επιτροπή του οποίου συμμετέχει ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ.

Τα τελευταία 24ωρα έχει διαμορφωθεί ένα κλίμα ανησυχίας στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων με αφορμή τη δημοσιοποίηση κρουσμάτων. Σε αυτό συνέβαλε η δημοσιοποίηση της είδησης για ένα νέο διαπιστωμένο κρούσμα στο ΓΕΑ, το οποίο αρχικώς είχε θεωρηθεί ύποπτο, εξετάστηκε και φάνηκε αρνητικό.

Στη συνέχεια όμως, ο αξιωματικός επανεμφάνισε συμπτώματα με αποτέλεσμα η νέα εξέταση να τον βρει θετικό στον ιό. Επιπλέον, τις τελευταίες ημέρες το ΓΕΕΘΑ γίνεται αποδέκτης δεκάδων επιστολών από γονείς που ανησυχούν για τους στρατεύσιμους. Το κλίμα ανησυχίας ενέτειναν επίσης επιστολές και email στελεχών των ΕΔ προς τους ανωτέρους τους ,με τις οποίες εκφράζουν την ανησυχία τους για την αποδοτικότητα των μέτρων.

Εντούτοις, επιτελείς του ΓΕΕΘΑ επισημαίνουν ότι μέχρι τώρα η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και διαρκώς αυστηροποιούνται τα μέτρα προστασίας που έχουν ανακοινωθεί από το ΓΕΕΘΑ και τον ΕΟΔΥ. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρείται σχεδόν βέβαιη η μετακύληση της ΕΣΣΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »