O οδικός χάρτης της άρσης των μέτρων
Σχέδιο σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας μετά το lockdown για τη νόσο COVID-19 εξετάζει η κυβέρνηση, με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων να κάνει τις εισηγήσεις της την Παρασκευή (19/03).

Χθες ο αριθμός των συμπολιτών μας που δίνουν μάχη στις κλίνες Μ.Ε.Θ. ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο των 600, ενώ καταγράφηκαν 59 θάνατοι. Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις μέσα σε ένα 24ωρο ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξήθηκε κατά 41, ανεβάζοντας τον αριθμό στους 605… Μια ανάσα δηλαδή πριν σπάσει το ρεκόρ που είχε καταγραφεί στην κορύφωση του β’ κύματος στις 3 Δεκεμβρίου με 622 διασωληνωμένους ασθενείς στα νοσοκομεία αναφοράς.
Οι ημερομηνίες-κλειδιά
Ο χρονικός ορίζοντας για την επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει σε κλιμακωτές φάσεις από τις 22 Μαρτίου μέχρι και το τέλος Απριλίου και στόχος είναι να ανοίξουν πρώτα τα κομμωτήρια για να αρχίσει η επανεκκίνηση της οικονομίας.

Έτσι, ο οδικός χάρτης της άρσης των μέτρων, όπως μετέδωσε το STAR την Τρίτη (16/03), είναι ο ακόλουθος:

22 Μαρτίου: Κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και υπηρεσίες μανικιούρ-πεντικιούρ.
29 Μαρτίου: Εμπορικά κέντρα και λιανεμπόριο.
5 Απριλίου: Γυμνάσια και Λύκεια.
12 Απριλίου: Δημοτικά.
18 Απριλίου: Εστίαση και απελευθέρωση των μετακινήσεων.
Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις
Με γνώμονα πάντα τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και την ιδιαίτερη κόπωση των πολιτών έναν χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους εξετάζει δύο επιπλέον μέτρα χαλάρωσης ως προς τις μετακινήσεις.
Συγκεκριμένα, τα μέτρα που εξετάζονται είναι τα εξής:

Χαλάρωση της απαγόρευσης των μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα καθώς έως τώρα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7:00 το απόγευμα έως τις 5:00 το πρωί, με το σενάριο που εξετάζεται είναι να επανέλθει το Σαββατοκύριακο στο ωράριο των καθημερινών.
Χαλάρωση της χρήσης του κωδικού «6», που προβλέπει τη μετακίνηση για σωματική άθληση, αποκλειστικά πεζή ή με ποδήλατο και θα εξεταστεί η άρση αυτού του περιορισμού.
Οι μετακινήσεις στα καταστήματα πιθανότατα θα γίνονται με αποστολή δωρεάν μηνύματος στο 13032 με όριο το ένα SMS ημερησίως και θα υπάρχει χρονικός περιορισμός 3 ωρών.

Παράλληλα, ενώ ανοιχτό είναι το σενάριο παράτασης του σχολικού έτους μέχρι και κατά δύο εβδομάδες, από την επιδημιολογική εικόνα των επόμενων εβδομάδων θα εξαρτηθεί το άνοιγμα της εστίασης στα μέσα Απριλίου.

Επίσης, περί τις 14 Μαΐου είναι στόχος να ανοίξει και ο ελληνικός τουρισμός.

Την Παρασκευή η συζήτηση για άρση lockdown
Ακυρώθηκε το βράδυ της Τρίτης η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων που ήταν προγραμματισμένη να γίνει το πρωί της Τετάρτης 17 Μαρτίου. Οι λοιμωξιολόγοι θα συνεδριάσουν την Παρασκευή και, σύμφωνα με πληροφορίες, όποια μέτρα θα ισχύσουν για την άρση του lockdown, θα εφαρμοστούν από την επόμενη εβδομάδα. Οι ειδικοί θα εξετάσουν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, αυτής της εβδομάδας και με δεδομένο ότι οι διασωληνωμένοι είναι πάνω από 600 και τα νοσοκομεία της Αττικής έχουν γεμίσει, θα καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν διιστάμενες απόψεις όσον αφορά στην ορθότητα του ανοίγματος ορισμένων δραστηριοτήτων τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »