Καμπανάκι κινδύνου για τσουνάμι λουκέτων που θα δημιουργούσε ένα δεύτερο γενικό lockdown κρούει ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας
«Οποιαδήποτε επιχείρηση αναγκαστεί να κλείσει λόγω των υγειονομικών συνθηκών δε νομίζω ότι θα είναι σε θέση να ξανανοίξει», λέει ο κ. Καρανίκας εξηγώντας πως το μικρό και μεσαίο εμπορικό κατάστημα που κατάφερε με τη στήριξη της πολιτείας να επιβιώσει ως σήμερα δεν θα έχει άλλα περιθώρια,

«Το να βρεθεί κάποιος για ακόμα μία φορά με στοκ αδιάθετο, όπως συνέβη την άνοιξη, εκτεθειμένος με νέες επιταγές και υποχρεώσεις θα ήταν καταστροφικό», προσθέτει.

Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις η λειτουργία των καταστημάτων λιανικής προς το παρόν συνεχίζεται και στις περιοχές που έχουν ενταχθεί στην κατηγορία 4, όπου επιβάλλεται ένα μίνι lockdown.

Αντίθετα, υπάρχει πλήρης αναστολή λειτουργίας στις συγκεκριμένες περιοχές σε συνέδρια και εκθέσεις, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ζωντανά θεάματα και ακροάματα, κινηματογράφους, παιδότοπους, κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ, μουσικές σκηνές και γυμναστήρια. Επίσης η λειτουργία της εστίασης περιορίζεται μόνο στο take away και το delivery.

Μάχη επιβίωσης με ορόσημο την άνοιξη

Ακόμα και με τις υφιστάμενες συνθήκες όμως, όπως λέει ο κ. Καρανίκας, «το επόμενο εξάμηνο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την επιβίωση των μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων της χώρας. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας πρέπει να αναχαιτιστεί τώρα μήπως και καταφέρουμε να σώσουμε την εορταστική περίοδο, όταν και οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις κάνουν το 20% του ετήσιου τζίρου τους. Εάν επιτευχθεί αυτό τότε θα έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα για την επίτευξη του στόχου του εξαμήνου», λέει.

Γενναίες εκπτώσεις

Απ’ την πλευρά του ο εμπορικός κόσμος ετοιμάζει γενναίες εκπτώσεις κατά την ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα με στόχο να αναθερμάνει την αγορά. «Δυστυχώς οι νέες εξελίξεις έχουν μουδιάσει όλη την αγορά, που ούτως ή άλλως έχει συρρικνωθεί δραματικά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας», λέει ο κ. Καρανίκας.

Επιδότηση ενοικίου και άλλα μέτρα

Μπροστά στη διαρκή συρρίκνωση του τζίρου της αγοράς η ΕΣΕΕ ζητεί απ’ την κυβέρνηση παρεμβάσεις που θα κάνουν λίγο πιο ελαφρύ το βάρος του εμπορικού κόσμου. Στο πλαίσιο αυτό επαναφέρει την πρόταση για επιδότηση ενοικίων στις επιχειρήσεις με βάση το μέγεθος της ζημιάς που έχουν υποστεί λόγω της πανδημίας.

«Αυτό μαζί με με μικρές ενέσεις ρευστότητας τύπου ‘επιστρεπτέα προκαταβολή’ και φυσικά τις αναστολές – ρυθμίσεις υποχρεώσεων και οφειλών μπορούν να αποτελέσουν στήριγμα τους προσεχείς μήνες ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα», λέει ο κ. Καρανίκας. «Οπωσδήποτε όμως δεν πρέπει να πάμε σε νέο γενικευμένο lockdown», καταλήγει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »