Όχι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός αλλά με πιστοποιητικό
Ηκυβέρνηση τονίζει με κάθε τρόπο πως και οι γιορτινή περίοδος των Χριστουγέννων, δε θα είναι συνηθισμένη, καθώς θα συνεχίσουν να υπάρχουν περιορισμοί, λόγω του κορονοϊού.

Με δεδομένο ότι το επιδημιολογικό φορτίο βρίσκεται στα επίπεδα των αρχών του Νοεμβρίου, παρά το lockdown, η κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει το «λουκέτο» σε μια σειρά από τομείς, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, αφού σημείωσε ότι η χαλάρωση μέτρων δεν θα βοηθούσε, υπογράμμισε ότι «η επιδημία μπορεί να γίνει εκρηκτική ανά πάσα στιγμή».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στο πλαίσιο συνέντευξης του στον Alpha, αναφέρθηκε εκτενώς στο εμβόλιο για την covid, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη ως «δυνατή αχτίδα αισιοδοξίας στο σκοτεινό χειμώνα που περνάμε».

Χαρακτήρισε σύνθετη άσκηση χωρίς προηγούμενο τον παγκόσμιο εμβολιασμό, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα είμαστε έτοιμοι». «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε άλλο εργαλείο στη διάθεση μας που να είναι τόσο δραστικό», είπε για να συμπληρώσει ότι «ανοσία πριν από το Φεβρουάριο δεν πρόκειται να αποκτήσουμε», προχωρώντας στην έκκληση: «Να μην οδηγηθούμε σε εφησυχασμό».

Διαβεβαίωσε ότι τα εμβόλια θα είναι «ασφαλή και δραστικά» και ότι εκτιμά πως στις 30 Δεκεμβρίου θα υπάρξει έγκριση από την ΕΕ και 48 ώρες μετά θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί. Γνωστοποίησε ότι θα το κάνει «από τους πρώτους μαζί με την πρόεδρο της Δημοκρατίας και -γιατί όχι;- και με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, γιατί πρέπει να αντιμετωπιστεί η επιφύλαξη μιας μερίδας ανθρώπων που φοβούνται».

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει νομικό οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση των συνωμοσιολόγων, ενώ γνωστοποίησε ότι «ετοιμάζουμε συνολική εκστρατεία για το εμβόλιο».

Τι θα γίνει με το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, από την πλευρά της, διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα «να είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο», σημειώνοντας ότι έχει συζητηθεί το ζήτημα του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Επισήμανε ότι κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να μπαίνει στο ειδικό ιστοχώρο για να τυπώνει το σχετικό πιστοποιητικό, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και περιορισμού των ελευθεριών όσων δεν το κάνουν, καθώς κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με το σύνταγμα.

«Ως προς την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού έναντι του κορονοϊού είμαστε κάθετοι. Δεν υπάρχει κανένα θέμα να είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο. Στόχος μας είναι να πείσουμε τους Έλληνες για τον εμβολιασμό. Είναι αντίθετο με το Σύνταγμά μας να υποχρεώσουμε κάποιον να εμβολιαστεί», δήλωσε.

 

Μοναχικά Χριστούγεννα έως 9 άτομα
«Καταλαβαίνουμε την ανάγκη να δούμε αγαπημένα μας πρόσωπα αλλά όλοι πιστεύω ότι αντιλαμβάνονται ότι αυτό πρέπει να γίνει με ασφάλεια. Η αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων είναι κλειδί για να αποφύγουμε ένα πισωγύρισμα. Αυτό που εμείς έχουμε ως αυστηρή σύσταση είναι η αποφυγή των συναθροίσεων, και να μπορέσουμε να περάσουμε τις γιορτές με την οικογένειά μας ή το πολύ με μια ακόμη οικογένεια, μέχρι 9 άτομα. Και πιστεύω ότι οι Έλληνες θα ανταποκριθούν με αίσθημα ευθύνης», είπε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωση που επανέλαβε και ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στον Alpha.

Τι παραμένει κλειστό
Μετά τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών αποφασίστηκε ότι έως τις 6 το πρωί της 7ης Ιανουαρίου μένουν κλειστά:

Τα σχολεία,
Η εστίαση,
Η ψυχαγωγία,
Τα δικαστήρια,
Οι αθλητικές δραστηριότητες, εκτός από όσες έχουν ήδη εγκριθεί από υγειονομική επιτροπή (για παράδειγμα, τα επαγγελματικά πρωταθλήματα Superleague και Basketleague),
Τα χιονοδρομικά κέντρα.\

Παρατείνεται μέχρι την ίδια ημέρα και ώρα η απαγόρευση διαπεριφερειακών μετακινήσεων.
Εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση συναθροίσεων και κυκλοφορίας τη νύχτα.
Διατηρείται στα ίδια ποσοστά η τηλεργασία.
Διατηρούνται οι ρυθμίσεις για την ατομική άθληση (έως τρία άτομα, σε ατομικά σπορ).
Για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό, πέραν της γνωστής διαδικασίας υποβολής PLF, θα πρέπει να φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών, θα υπόκεινται σε rapid τεστ κατά την είσοδο και θα μπαίνουν σε 10ημερη προληπτική καραντίνα εφόσον εισέρχονται κατά το διάστημα από την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021.
Σε ό,τι αφορά την, άπαξ, επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας θα εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις που ήδη ισχύουν με την επίδειξη Ε1 και Ε9.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »