Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα – “Σιγή ιχθύος” από τη Μόσχα
Συνεχίζει τις ακραίες προκλήσεις η Άγκυρα, αυτή τη φορά με νέα Navtex, με την οποία παρατείνει την παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου Yavuz.

Η νέα Navtex έχει ισχύ μέχρι 20 Σεπτεμβρίου 2020, αφού η προηγούμενη είχε ημερομηνία λήξης 18 Αυγούστου.

Το Yavuz προχωρεί από τον Απρίλιο σε δραστηριότητες παράνομα, στο οικόπεδο 4 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.

Η τουρκική Navtex:

TURNHOS N/W : 1036/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 15-08-2020 18:13)
TURNHOS N/W : 1036/20
MEDITERRANEAN SEA
1. DRILLING OPERATIONS, BY YAVUZ, ERTUGRUL BEY, OSMAN BEY AND ORHAN BEY BETWEEN 18 AUG-15 SEP 20 IN AREA BOUNDED BY;
34 06.13 N – 031 45.73 E
34 06.13 N – 031 57.80 E
33 56.18 N – 031 57.80 E
33 56.18 N – 031 45.73 E
WIDE BERTH REQUESTED.
2. ALL VESSELS ARE STRONGLY ADVISED NOT TO ENTER TO THIS AREA.
3. CANCEL THIS MESSAGE 152059Z SEP 20.

Εκκωφαντική η «σιωπή» του Κρεμλίνου
Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης κάνουν ναι μεν εκτενή αναφορά στην ελληνοτουρκική κρίση, ενώ παράλληλα η «σιωπή» του Κρεμλίνου και της ρωσικής κυβέρνησης είναι εκκωφαντική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι μελετά το θέμα και θα εκδώσει επίσημη ανακοίνωση επί του θέματος κάποια στιγμή, καθώς πρόκειται για υπόθεση για την οποία δεν έχει ζητηθεί καμία ρωσική παρέμβαση από τις δύο χώρες.

Φυσικά, αυτή η κρίση ωφελεί τη Ρωσία. Υπάρχει επίσης και η «σιωπή» από το ΝΑΤΟ, που μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει θέση ενάντια στις τουρκικές προκλήσεις.

Ερντογάν: Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα συμφέροντά μας
Σε σημερινές του δηλώσεις, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως «η Τουρκία είναι πλήρως αφοσιωμένη στο να προστατεύει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και το Αιγαίο».

«Δεν θα υποκύψουμε στην κλοπή της υφαλοκρηπίδας μας. Δεν θα υποχωρήσουμε μπροστά στη γλώσσα των κυρώσεων και των απειλών», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος στην πόλη της Ριζούντας. Η Τουρκία είναι πλήρως επικεντρωμένη στην προστασία των δικαιωμάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και το Αιγαίο, ανέφερε, επίσης, ο Τούρκος Πρόεδρος. Σχετικά με την ενεργειακή εκμετάλλευση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο Ερντογάν υποστήριξε πως η Τουρκία δικαιολογείται πλήρως βάσει τόσο του διεθνούς δικαίου της θάλασσας όσο και των υφιστάμενων συνθηκών. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της «χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα», ανέφερε.

«Δεν θα διστάσουμε να απαντήσουμε στην παραμικρή παρενόχληση του πλοίου μας» ισχυρίστηκε ο Ερντογάν, λέγοντας πως το Oruc Reis θα συνεχίσει τη δραστηριότητά του έως την 23η Αυγούστου. Όπως δήλωσε, η μοναδική λύση είναι μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »