Δείτε χάρτες
Οεπικεφαλής της Διεύθυνσης Διμερών Πολιτικών Σχέσεων και Υποθέσεων Ναυτιλία, Αεροπλοΐας και Συνόρων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Τσαγατάι Ερτζιγές, με ανάρτησή του στο Twitter δημοσίευσε τον επίμαχο χάρτη, σημειώνοντας ότι αυτός αφορά στις περιοχές στις οποίες γίνεται αναφορά στη σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου, τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο που η Τουρκία έχει δηλώσει στον ΟΗΕ και το αίτημα της ΤΡΑΟ για άδειες νέων ερευνών και γεωτρήσεων εντός αυτών των συνόρων.

Η περιοχή στην οποία ζητείται αδειοδότηση από της τουρκική ΤΡΑΟ αγνοεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) των νησιών και διακόπτει τη συνέχεια μεταξύ των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου. Η εν λόγω περιοχή αποτελεί επίσης τμήμα της θαλάσσια ζωνής που προβλέπει το μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη πέρυσι γαι την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Η ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας
Λίγες ώρες νωρίτερα, την Τρίτη, δόθηκε στη δημοσιότητα ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Αξιολογήθηκε η υστερόβουλη στάση ορισμένων παραγόντων που συγκλίνουν στον κοινό παρανομαστή της αντίθεσής τους προς την Τουρκία, όσον αγορά στις δίκαιες και νόμιμες ενέργειές της στη Μεσόγειο» και επισημάνθηκε ότι «θα συνεχιστεί χωρίς συμβιβασμούς η προάσπιση των δικαιωμάτων, των ενδιαφερόντων και των συμφερόντων της χώρας μας στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα».

Τονίστηκε ότι η Τουρκία «θα συνεχίσει την παροχή υπηρεσιών στρατιωτικών συμβούλων, προκειμένου να στηρίξει τις προσπάθειές της αναγνωρισμένης από τα Ηνωμένα Έθνη νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης για την εγκαθίδρυση της ειρήνης και ηρεμίας σε ολόκληρη τη χώρα, διατηρώντας την πολιτική και εδαφική ακεραιότητά της. Απευθύνθηκε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να τηρήσει στάση αρχών απέναντι στα σκοτεινά μορφώματα που στρέφονται κατά της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης και σφετερίζονται τη βούληση του λαού της».

Στην ατζέντα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στην Άγκυρα βρέθηκαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, η αντιμετώπιση των κουρδικών οργανώσεων ΡΚΚ και PYD, η μάχη κατά του ISIS, θέματα εσωτερικής ασφαλείας και η αντιμετώπιση του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Όπως και να έχει οι ΕΔ είναι σε ετοιμότητα.

Επιτελείς σημείωναν ότι τα ερευνητικά της γείτονος βρίσκονται εδώ και καιρό υπό παρακολούθηση και όχι μόνο με ηλεκτρονικά μέσα. Αυτό από μόνο του σημαίνει πως οποιαδήποτε κίνηση κάνουν είτε το «Barbaros» είτε το «Oruc Reis», οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα το γνωρίζουν άμεσα.

Τα δυο σεισμογραφικά μέχρι τώρα βρίσκονται δεμένα σε δυο διαφορετικά λιμάνια στη νοτιοανατολική Τουρκία, απέναντι από την κατεχόμενη Κύπρο.

Σίγουρα δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, είχε δυο σημαντικές θα μπορούσε να πει κανείς δραστηριότητες, οι οποίες σχετίζονται και με τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η πρώτη ήταν με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, Ναύαρχο ε.α. Αλέξανδρο Διακόπουλο και η δεύτερη ήταν η επίσκεψή του στην Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ).

Πάντως στην ΑΣΔΕΝ, ο Καταδρομέας Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, μαζί με τον Αρχηγό του Στρατού Ξηράς είδαν τον Καταδρομέα Διοικητή του νευραλγικού σχηματισμού, τον Μανιάτη Αντιστράτηγο Πέτρο Δεμέστιχα και τους Επιτελείς του.

Ο Στρατηγός Κων/νος Φλώρος ένα από αυτά που ζήτησε είναι η αύξηση της αποτρεπτικής και επιχειρησιακής ισχύος για τις δυνάμεις που βρίσκονται στην ακριτική νησιωτική Ελλάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »