ΗΠΑ: Στέλνουν ξανά MQ-9 Reaper στη Μαύρη Θάλασσα

Σφοδρή ήταν η αντίδραση της Μόσχας στις εξαγγελίες Πολωνίας και Σλοβακίας για την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο είπε την Παρασκευή ότι τα μαχητικά αεροσκάφη που δόθηκαν στην Ουκρανία από την Πολωνία και τη Σλοβακία θα καταστραφούν και επανέλαβε ότι οι παραδόσεις όπλων της Δύσης στο Κίεβο δεν θα αλλάξει τίποτα  τους στρατιωτικούς στόχους της Ρωσίας.

«Η προμήθεια αυτού του στρατιωτικού εξοπλισμού —όπως έχουμε πει επανειλημμένα— δεν θα αλλάξει τίποτα στο αποτέλεσμα της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης… Φυσικά, όλος αυτός ο εξοπλισμός θα καταστραφεί στο έδαφος ή στον αέρα», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

 

 

Η Πολωνία ανακοίνωσε εχθές ότι πρόκειται να αποστείλει στην Ουκρανία τέσσερα μαχητικά MiG-29 ενώ η Σλοβακία ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόκειται να δωρίσει στην Ουκρανία 13 μαχητικά του ιδίου τύπου.

Την ανακοίνωση της δωρεάς των 13 MiG-29 στην Ουκρανία έκανε σήμερα  ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, καθιστώντας την το δεύτερο μέλος του ΝΑΤΟ που ανακοινώνει μια τέτοια αποστολή μετά από την παρόμοια κίνηση της Πολωνίας.

«Θα παραδώσουμε 13 από τα αεροσκάφη μας MiG-29 στην Ουκρανία», είπε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η Μπρατισλάβα θα παραδώσει επίσης ένα σύστημα αεράμυνας Kub στην Ουκρανία.

«Δίνουμε αυτά τα MiG στην Ουκρανία για να μπορέσει να προστατεύσει τους αμάχους από τις πολλές βόμβες που πέφτουν στα σπίτια τους και που είναι ο λόγος για τον οποίο πεθαίνουν άνθρωποι στην Ουκρανία», είπε ο Χέγκερ.

Η Ουκρανία έχει ζητήσει εδώ και καιρό μαχητικά αεροσκάφη από δυτικούς συμμάχους, αν και αναζητά κυρίως σύγχρονα αμερικανικής κατασκευής F-16.

«Τα βήματά μας είναι πλήρως συντονισμένα με την Πολωνία και την Ουκρανία», είπε ο Χέγκερ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του «στέκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Είπε ότι η Σλοβακία θα λάβει αποζημίωση για τη δωρεά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο … «Ειρήνης», το ταμείο δηλαδή της ΕΕ για την Ουκρανία.

«Υπάρχει επίσης μια διμερής προσφορά από τις ΗΠΑ σχετικά με ένα συγκεκριμένο στρατιωτικό σύστημα που θα δοθεί στη Σλοβακία, η αξία του οποίου θα είναι περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Γιάροσλαβ Ναντ, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

«Μιλάμε για 900 εκατομμύρια συνολικά», πρόσθεσε.

.Ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η Βαρσοβία θα στείλει τέσσερα σοβιετικά αεροσκάφη MiG-29 στην Ουκρανία «τις επόμενες ημέρες».

ΗΠΑ: Θα ξαναστείλουμε MQ-9 Reaper στην Μαύρη Θάλασσα

Την ίδια ώρα πηγές του αμερικανικού Πενταγώνου ανακοίνωναν ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει σοβαρά εκ νέου απσοτλή UAV MQ-9 Reaper στη Μαύρη  θάλασσα όπως αναφέρει το CNN.

Σύμφωνα πάντως με τα τελευταία στοιχεία το αμερικανικό UAV πετούσε πολύ πιο εγγυτέρα στην Κριμαία από ότι συνήθως, αγγίζοντας σχεδόν τα όρια του ρωσικού εναέριου χώρου, κάτι που μάλλον αποτέλεσε την αφορμή για την ρωσική αντίδραση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »