Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής σήμερα
Έχοντας εγκαταλείψει οριστικά το ζήτημα των κυρώσεων η Σύνοδος Κορυφής στις 1 και 2 Οκτωβρίου 2020 των κρατών της Ευρώπης θα συμβάλλει… στην έναρξη του διαλόγου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος.

Είναι προφανές ότι η πλειοψηφία των κρατών της Ευρώπης δεν επιθυμεί οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ενώ οι επιστολές Erdogan του Τούρκου Προέδρου στους ευρωπαίους ηγέτες ότι επιθυμεί την συνεργασία προφανώς, κατευνάζει ακόμη και τις χώρες που κρατούσαν επιφυλακτική στάση για τις τουρκικές προθέσεις.

Η Γερμανία, ωστόσο δεν χρειαζόταν κατευνασμό, η Merkel η Γερμανίδα Καγκελάριος ανέφερε ότι η Τουρκία κάνει σπουδαίο έργο στο προσφυγικό! Ωστόσο η Γερμανία από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί κατά των οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ιταλία με τον Luigi Di Maio να δηλώνει «ότι η Τουρκία, είναι απαραίτητος παράγοντας για την περιφερειακή σταθερότητα, πρέπει να σημειωθεί ότι ταυτόχρονα είναι σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ.

Ενδεχόμενο ακόμα και… απλής δήλωσης

Η μάχη της ελληνικής πλευράς στις Βρυξέλλες, ωστόσο, δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Αντιθέτως, όλα δείχνουν ότι υπάρχει αποδραματοποίηση της κατάστασης και δεν είναι απίθανο οι εταίροι να προχωρήσουν σε μία απλή δήλωση, καλώντας την Άγκυρα να απέχει από προκλητικές ενέργειες ή δράσεις ασύμβατες με το Διεθνές Δίκαιο προκειμένου να μην προχωρήσουν – μελλοντικά όμως – στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν κυκλοφόρησε χθες βράδυ – ως είθισται – προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητη η χθεσινή δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ για τη συμβολή της Τουρκίας στη διαχείριση του προσφυγικού.

Συνάντηση Μητσοτάκη με Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ

Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σήμερα το πρωί κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ με τον πρώτο συναντήθηκε χθες ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας πάντως στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς την πλευρά της Άγκυρας να εγκαταλείψει τις μονομερείς ενέργειες και τις επιθετικές κινήσεις, ενώ για το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών επανέλαβε ότι το μοναδικό υπό συζήτηση θέμα είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε λέγοντας πως είναι στο χέρι της Άγκυρας ν’ αποδείξει αν επιθυμεί πραγματικά το διάλογο, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά αυτό που αναφέρει στην επιστολή του προς τους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ ο κ. Μισέλ: ότι, δηλαδή, όλες οι επιλογές αναφορικά με τη συμπεριφορά της Τουρκίας βρίσκονται στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένων και των κυρώσεων, για τις οποίες ήδη με επιστολή του προς όλους τους θεσμικούς παράγοντες των Βρυξελλών και τους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ ο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν έχει προειδοποιήσει πως η Τουρκία δεν θα καθίσει με σταυρωμένα χέρια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »