Κάποτε στην Ελλάδα, πολλές δεκαετίες πριν θεωρούνταν πολυτέλεια το κρέας το οποίο έμπαινε στο

τραπέζι των Ελλήνων συνήθως το Σαββατοκύριακο.

Σήμερα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι τα Ελληνικά νοικοκυριά στερούνται πλέον και πολύ πιο ταπεινά τρόφιμα, όπως είναι τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Ο λόγος ένας και μοναδικός : Η καλπάζουσα ακρίβεια. Απο το 2021 μέχρι σήμερα τα τρόφιμα έχουν ακριβύνει μεσοσταθμικά κατά περίπου 37%, με μισθούς και συντάξεις να μην ξεπερνούν τις αυξήσεις του 3% στην καλύτερη περίπτωση.

Σφίγγοντας  το ζωνάρι που  πλουτίζεται με μια νέα τρύπα, οι καταναλωτές αποφασίζουν να μειώσουν συνολικά την κατανάλωση τροφίμων κατά 10%.

Μάλιστα σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία πάντα της ΕΛΣΤΑΤ, οι πωλήσεις σε όσπρια μειώθηκαν κατά -15%, στο ελαιόλαδο κατά -10% και στα φρούτα και λαχανικά -11% έως -12%.

Μόνο μέσα στο Ιούλιο, η μείωση της κατανάλωσης τροφίμων άγγιξε το -8% σε σχέση με πέρσι, ενώ ο σωρευτικός πληθωρισμός τροφίμων έφτασε τον τραγικό αριθμό του 29,9%.

Οι διατροφικές συνήθειες του Έλληνα καταναλωτή, άλλαξαν δραματικά, αφού το πορτοφόλι τα τελευταία δύο χρόνια πιέστηκε με ανατιμήσεις στα τρόφιμα που ξεπέρασαν το 50% κάνοντας δυσπρόσιτα ακόμη και τα πιο δημοφιλή λαϊκά προϊόντα, όπως τα ζυμαρικά και τα κατεψυγμένα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »