Κυβέρνηση μουσουλμανικής αδελφότητας θέλει να τοποθετήσει ο Ερντογάν προκαλώντας εμφύλιο πόλεμο στην Τρίπολη
Δραματικές εξελίξεις έχουμε με την άμεση κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των τουρκικών πολιτοφυλακών του εκλεκτού της Άγκυρας Μπασάγκα με αυτές του Σαράτζ (κυβέρνηση Τρίπολης), όταν ο τελευταίος ανέτρεψε πραξικόπημα στην κυριολεξία στο πάρα πέντε πριν μερικές ημέρες το οποίο είχε την έγκριση της Τουρκίας.

 

Την ίδια περίοδο ο LNA, η Αίγυπτο και τα ΗΑΕ δεν θα επιτρέψουν στην Τουρκία να μετασταθμεύσει αεροσκάφη F-16 στη Λιβύη.

Η ενίσχυση της αεροπορικής άμυνας στην βάση Al Watiya δείχνει, σύμφωνα με ειδικούς, ότι η τουρκική ηγεσία αντιλαμβάνεται ότι θα υπάρξουν συνέπειες σε οποιαδήποτε μεταφορά τουρκικών επανδρωμένων αεροσκαφών σε αυτήν την περιοχή.

Τα γεγονότα τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα και θα καταλήξουν σε στρατιωτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση της GNA-και των Τουρκογενών Λίβυων της Μισράτα, αλλάζοντας πλήρως τα δεδομένα για τον υπερφίαλο Ερντογάν και τα σχέδια του στην χώρα αυτή, αναφέρουν αραβικά ΜΜΕ.

Μετά την επιστροφή του από την Τουρκία, ο Φάθι Μπασάγκα, πλέον…πρώην υπουργός Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, κινητοποίησε αμέσως τις πολιτοφυλακές της Μισράτα οι οποίες τον υποστηρίζουν για να πάρει την εξουσία της Δυτικής πλευράς της Λιβύης.

Οι εξελίξεις δείχνουν την άμεση κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο πιο ισχυρών πολιτοφυλακών των δύο πλευρών, και την στρατιωτική αντιπαράθεση τους, κάνοντας τον Χαφτάρ να “τρίβει τα χέρια του”.

Κατά την άφιξη του Μπασάγκα το Σάββατο από την Τουρκία στην πρωτεύουσα Τρίπολη, συγκεντρώθηκαν 300 στρατιωτικά οχήματα και εκατοντάδες άνδρες του στη βάση της Μίτιγκα, για να τον συνοδεύσουν κάνοντας ουσιαστικά επίδειξη ισχύος κατά του Σαράτζ.

Σε δηλώσεις του ο Μπασάγκα μίλησε για τα σχέδια της GNA λέγοντας σε πλήθος υποστηρικτών του στο αεροδρόμιο Μίτιγκα: «Είμαι έτοιμος να κινηθώ. Δεν έχω τίποτα να κρύψω. Η καθημερινή ζωή στη Λιβύη είναι οδυνηρή», είπε, κατηγορώντας για «διαφθορά σε όλους τους τομείς».

Το Σάββατο ο Σαράτζ είχε διορίσει νέο υπουργό και αρχηγό του στρατού μετά την εκδίωξη του Μπασάγκα, εν μέσω διαδηλώσεων στους δρόμους ενάντια στις δημόσιες υπηρεσίες και τις συνθήκες διαβίωσης.

Αμυντικοί αναλυτές περιέγραψαν τον ανασχηματισμό αυτό από τον Σαράτζ ως μέρος προληπτικών μέτρων του ίδιου για την αντιμετώπιση ενός πιθανότατου πραξικοπήματος από τον τουρκικής καταγωγής Λίβυο υπουργό εσωτερικών με τις ευλογίες της Άγκυρας.

Οι υποψίες ότι η Τουρκία διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην συνωμοσία για την διενέργεια πραξικοπήματος στην Τρίπολη, αφότου ο Μπασάγκα και ο Χάλεντ αλ Μισρί, πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Επικρατείας, ταξίδεψαν στην Άγκυρα πριν από λίγες ημέρες, είναι πλέον πραγματικές.

Ο λαός της Μισράτα, από την οποία κατάγεται ο Μπασάγκα, εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας την εκδίωξη του αρεστού ηγέτη του από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Υπενθυμίζουμε ότι η Μισράτα φιλοξενεί την πιο ισχυρή πολιτοφυλακή στη δυτική Λιβύη, με πολλά από τα μέλη της να συνδέονται με την οργάνωση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Υπολογίζονται σε περίπου 17.000, και είναι πολύ καλά οπλισμένοι και εμπειροπόλεμοι από τις μάχες εναντίον του LNA κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Τρίπολη, ενώ εκπαιδεύονται και εφοδιάζονται από τον στρατό της ‘Άγκυρας.

Οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ των πολιτοφυλακών της Τρίπολης, οι οποίες είναι πιστές στον Σαρράτζ, και στις πολιτοφυλακές της Μισράτα, που είναι πιστές στην Μπασάγκα, θα προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο και θα έδινε το έναυσμα για επίθεση του LNA εναντίον της Μισράτα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »