Τι αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ

Το γνωστό αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg αναφέρει ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα στείλει νέες ενισχύσεις στην Λιβύη κατά του Χαφτάρ μετά τους πρόσφατους θανάτους αδιευκρίνιστου αριθμού Τούρκων στρατιωτών στην Λιβύη, ενώ το ίδιο ετοιμάζουν  Αίγυπτος, ΗΑΕ αλλά και Ισραήλ κατά των Τούρκων. 

Η τωρινή απώλεια επτά πόλεων από τις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ είναι έργο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ενώ τώρα ο κύριος στόχος τους είναι η αεροπορική βάση Al-Watiya, από την οποία απογειώνονται όλα τα αεροσκάφη και τα drone του LNA για να κτυπήσουν την Τρίπολη και οι στιγμές πλέον είναι δραματικές.  

Πρόκειται για πλήρη στρατιωτική επέμβαση από την Τουρκία, η οποία όπως φαίνεται θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά την κατάσταση στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης.

Η  Άγκυρα βοηθά την  αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στην Τρίπολη ενώ τις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ στηρίζουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,η Αίγυπτο και οι  Ρώσοι μισθοφόροι στο έδαφος.

Διεθνή ΜΜΕ: ”S-300 μεταφέρθηκαν στην Λιβύη για να ενισχύσουν τον Χαφτάρ” – Συνεχίζεται η προέλαση του LNA

Το παιχνίδι παίζεται αυτήν την στιγμή στην αεροπορική βάση Al-Watiya, η οποία ευρίσκεται στην έρημο νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας.

Από τον Μάρτιο του 2019 όταν ο Χαφτάρ αποφάσισε να επιτεθεί με όλες τις δυνάμεις του στην Τρίπολη, δεκάδες μεταγωγικά αεροσκάφη άρχισαν να προσγειώνονται με πυρομαχικά και όπλα στην βάση Al-Watiya.

Όλα τα  μαχητικά αεροσκάφη της λιβυκής πολεμικής αεροπορίας από την εποχή του Καντάφι απογειώνονται από αυτήν την βάση για να βομβαρδίσουν την πρωτεύουσα, Τρίπολη, οπότε η σημασία της είναι τεράστια.

Περισσότερο από ένα χρόνο μετά, η αεροπορική βάση Al-Watiya έχει μετατραπεί σε ένα πολιορκημένο οχυρό  για τους πιστούς μαχητές του Χαφτάρ, αφού οι κυβερνητικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τουρκικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, κατέλαβαν  μια σειρά από πόλεις την περασμένη εβδομάδα.

Το Μεγάλο Σάββατο, μια ημέρα αφότου η τουρκική πολεμική αεροπορία και το ναυτικό πραγματοποίησαν ασκήσεις στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, οι ισλαμιστές της Τρίπολης ξεκίνησαν επίθεση στην Tarhouna, η οποία αποτελεί την κύρια βάση των δυνάμεων του Χαφτάρ κοντά στην πρωτεύουσα.

Η παρέμβαση της Τουρκίας για να στηρίξει τον πρωθυπουργό Fayez al-Sarraj έχει αλλάξει, τουλάχιστον για τώρα, την κατεύθυνση ενός πολέμου που διεξάγεται κάτω από άγριες συνθήκες, ενώ οι διεθνείς δυνάμεις  επιθυμούν να εξασφαλίσουν όσο γίνεται μεγαλύτερη επιρροή στην Λιβύη, μια  χώρα που συμμετέχει στον  ΟΠΕΚ.

Τα έθνη που υποστηρίζουν τον Χαφτάρ  είναι απίθανο να παραιτηθούν, διακυβεύονται πάρα πολλά σε χρήμα και επιρροή για να επιτρέψουν την ήττα του στρατηγού που ελέγχει τις κύριες εγκαταστάσεις πετρελαίου της χώρας, με το Ισραήλ να είναι και αυτό μέσα στο παιχνίδι.

“Η Τουρκία «υποστηρίζει ενεργά» την αντεπίθεση των δυνάμεων του Σαράι για να νικήσει τον στρατηγό Χαφτάρ”, δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος που ανήκει στο ΥΠΕΞ, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

«Η ισορροπία δυνάμεων έχει αλλάξει τους τελευταίους δύο μήνες λόγω της μεγάλης τουρκικής υποστήριξης και των πολλών οπλικών συστημάτων έχει μεταφέρει η Τουρκία στην Τρίπολη», δήλωσε ο Wolfram Lacher, εμπειρογνώμονας  στο γερμανικό ερευνητικό κέντρο SWP.

“Αυτό θέτει πραγματικά το ερώτημα για τους υποστηρικτές του Χαφτάρ,…τι πρόκειται να κάνουν;”. Αυξάνεται ταυτόχρονα η προοπτική για περαιτέρω πολεμική κλιμάκωση εάν αποφασίσουν να προσλάβουν και άλλους στρατιώτες και αυτό θα κάνουν”, τόνισε ο ίδιος.

Άραβες και δυτικοί διπλωμάτες, συμφώνησαν ότι οι υποστηρικτές του Χαφτάρ σε Κάιρο και Αμπού Ντάμπι θα ενισχύσουν και αυτοί την δική τους στρατιωτική υποστήριξη, περιπλέκοντας περαιτέρω την αναμέτρηση αυτή. Το ίδιο θα πράξει και το Τελ Αβίβ μετά την αποστολή συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου κατά των τουρκικών drone πρόσφατα.

Οι μάχες μείωσαν την παραγωγή πετρελαίου σχεδόν κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα από την αρχή του έτους, ακυρώνοντας τις προσπάθειες για αναζωογόνηση της οικονομίας, καθώς η πανδημία επιβαρύνει περαιτέρω την παροχή υγειονομικής περίθαλψης στην ταραγμένη αυτή  χώρα.

Πλησιάζει όπως όλα δείχνουν η ώρα της τελικής αναμέτρησης στην Λιβύη στην οποία ο Ερντογάν θα παίξει τα ρέστα του με Αίγυπτο, ΗΑΕ, και Ισραήλ, κινδυνεύοντας να χάσει όμως τα πάντα όχι μόνο στην Λιβύη αλλά και στην Συρία. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »