Ανάφλεξη λόγω των Τούρκων ενώ οι Ρώσοι πιέζουν για είσοδο των “κανταφικών” στην νέα λιβυκή κυβέρνηση
Σφοδρότατες ένοπλες συγκρούσεις έχουμε μεταξύ των δυνάμεων Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA) και των δυνάμεων του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, στην περιοχή της στρατιωτικής ζώνης Σάμπα κοντά στο κτίριο της Ερυθράς Ημισελήνου.

Πηγές ανέφεραν ότι οι συγκρούσεις πραγματοποιήθηκαν όταν οι αξιωματικοί του GNA στην περιοχή συγκεντρώθηκαν για να διαβάσουν μια συγχαρητήρια δήλωση για την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Λιβύης και ξεκίνησαν παρέλαση των δυνάμεων τους.

Αμέσως, οι δυνάμεις του Χαφτάρ μπλόκαραν έναν δρόμο κοντά στη στρατιωτική ζώνη της Sabha, ανοίγοντας σφοδρότατο πυρ εναντίον των μαχητών της Τρίπολης οδηγώντας έτσι σε ανταλλαγή σφοδρότατου πυρ αυτομάτων όπλων.

Οι συγκρούσεις προκάλεσαν κυκλοφοριακή συμφόρηση, ενώ δεν ανακοινώθηκε αν τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε οποιοσδήποτε από τις δύο πλευρές.

Οι Τούρκοι προετοιμάζουν Λίβυους κομάντο για υποβρύχιες επιχειρήσεις στη Σύρτη
Το τουρκικό υπουργείο άμυνας τώρα, ανακοίνωσε ότι το προσωπικό των ναυτικών δυνάμεων της Λιβύης ( κυβέρνηση της Τρίπολης)εκπαιδεύτηκε σε σενάρια «υποβρύχιου πολέμου».

Οι Τούρκοι ανακοίνωσαν μέσω του λογαριασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι το προσωπικό των Ναυτικών Δυνάμεων της Λιβύης εκπαιδεύτηκε σύμφωνα με την διμερή συμφωνία στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Πρόκειται για εκπαίδευση των Λίβυων κομάντος, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζονται για αποστολές κατά μονάδων επιφανείας κοντά στις ακτές της χώρας, ενώ τα σενάρια είναι πολλά και για το λιμάνι της Σύρτης, μετά τις προθέσεις των Τούρκων να σιγοντάρουν στην συνέχιση των εχθροπραξιών.
Παρέμβαση Ρωσίας στην κυοφορούμενη ενιαία λιβυκή κυβέρνηση
Ο Ρώσος υφυπουργός εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν δήλωσε σήμερα ότι οι διάφορες πολιτικές δυνάμεις στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτών του αείμνηστου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, πρέπει να συμμετέχουν στον εθνικό διάλογο της Λιβύης.

Είναι η πρώτη φορά που επίσημα η Μόσχα δηλώνει υπέρ των υποστηρικτών του Λίβυου δικτάτορα Καντάφι, που είχε καλές σχέσεις με την Τουρκία ομολογουμένως.

Ο Βερσίνιν δήλωσε, σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, ότι τα κόμματα της Λιβύης κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ πολιτικού διαλόγου στην Τυνησία, αποφάσισαν ότι θα πραγματοποιήσουν γενικές εκλογές στη χώρα τον Δεκέμβριο του 2021.

Ο Ρώσος αξιωματούχος τόνισε την ρωσική άποψη που υποστηρίζει ότι η κύρια ευθύνη για τη λήψη τόσο σημαντικών αποφάσεων βαρύνει τους ίδιους τους Λιβύους.

«Τέτοιες αποφάσεις πρέπει να τεθούν στο πλαίσιο ενός εθνικού διαλόγου στην ευρύτερη δυνατή κλίμακα, με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένου του στρατηγού Χ.Χαφτάρ, και των υποστηρικτών του πρώην ηγέτη της χώρας Μ.Καντάφι.

Με άλλα λόγια, εάν η συντριπτική πλειοψηφία των Λίβυων πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο να διεξαχθούν οι εκλογές σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ας είναι”, τόνισε ο Βερσίνιν προσθέτοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη καλούνται αναμφίβολα να διαδραματίσουν τον ρόλο τους, παρέχοντας πιθανή τεχνική και οργανωτική βοήθεια σεβόμενα ταυτόχρονα την κυριαρχία της χώρας.

Η Ρωσία είχε συμφωνίες δεκάδων δισ δολαρίων με τον Καντάφι και προσπαθεί κάποια στιγμή να μπορέσει να αποζημιωθεί μετά τον πόλεμο το 2011.

Φαγωμάρα των Σύριων μισθοφόρων κατά των αρχηγών τους και των Τούρκων
Εντωμεταξύ, το συριακό παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων (SOHR) ανακοίνωσε ότι επικρατεί ένα αίσθημα μεγάλης δυσαρέσκειας μεταξύ των πιστών μισθοφόρων της Άγκυρας, οι οποίοι στάλθηκαν στη Λιβύη από την Τουρκία, λόγω των οικονομικών τους προβλημάτων.

Σύμφωνα με πηγές, οι Σύριοι μαχητές των οργανώσεων Hamza, Suleiman al-Shah, και Levant Front αλλά και της μονάδας Mu’tasim, απαίτησαν επιτακτικά την καταβολή των μισθών τους άμεσα από τους επικεφαλής τους, τους οποίους κατηγόρησαν για υφαρπαγή χρημάτων και σκόπιμη καθυστέρηση.

Οι μαχητές ισχυρίστηκαν επίσης ότι, σύμφωνα με τις πηγές, οι αρχηγοί τους αφαιρούν μεταξύ 100 και 300 δολάρια από τις πληρωμές τους, για προσωπικό τους όφελος.

Περίπου 18.000 Σύριοι μισθοφόροι, συμπεριλαμβανομένων 350 παιδιών κάτω των 18 ετών, έχουν σταλεί στη Λιβύη μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο SOHR, ο αριθμός των τζιχαντιστών στη Λιβύη ανέρχεται σε περίπου 10.000, συμπεριλαμβανομένων 2.500 υπηκοότητας Τυνησίας.

Η Λιβύη ευρίσκεται στην πιο δύσκολη καμπή ολόκληρη της ιστορίας της. Οι δύο πλευρές φέρονται να κατανόησαν μερικώς, μετά την σφοδρή σύγκρουση τους, ότι οι ξένοι στην χώρα ρους εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα και δεν ενδιαφέρονται για την Λιβύη.

Αν αυτό το ”μήνυμα” τους έχει γίνει πραγματικά κατανοητό, τότε υπάρχει ίσως μια ελπίδα να σωθεί η χώρα, αλλιώς θα γίνει η μισή τουρκικό προτεκτοράτο, και η άλλη μισή μια μικρή ημιαυτόνομη επαρχία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »