LNA: Παραμένουν κλειστές οι πετρελαιοπηγές και τα λιμάνια της χώρας
Ηάτυπη προσάρτηση της Λιβύης από την Τουρκία συνεχίζεται, καθώς μετά την ανάληψη του ελέγχου του τραπεζικού συστήματος, η Άγκυρα διεισδύει και στην πολιτική σκηνή της χώρας, με σκοπό την προπαγάνδα στις ανατολικές και νότιες περιοχές που ελέγχει ο Εθνικός Στρατός και οι λιβυκές φυλές.

Ο Μακρόν στέλνει φρεγάτες στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης & Κύπρου
Ένα νέο παιχνίδι δρομολόγησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να διεισδύσει στη πολιτική σκηνή της Λιβύης – αφού έγινε γνωστό ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα δεν κατάφερε να πολώσει το πολιτικό κλίμα και να αναδειχθεί στην τοπική κοινωνία.

Με τη βοήθεια των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας σε ρόλο στρατολογητή, η Άγκυρα δημιούργησε ένα νέο πολιτικό φορέα που φέρει την ονομασία «Για Μπιλάντι»/ «η χώρα μου», με σκοπό αυτό να διαχυθεί και στα ανατολικά της χώρας και μέσω της προπαγάνδας να υποβαθμιστεί η ηγεσία της Λιβυκής Βουλής και του Χαλίφα Χαφτάρ.

Επικεφαλής αυτού του φορέα φέρεται ο Νουρί Αμπού Σαχεμίν, πρώην πρόεδρος του Γενικού Εθνικού Κογκρέσου, ο οποίος βρίσκονταν πίσω από τις ένοπλες πολιτοφυλακές το 2013-14.

Σύμφωνα με την Al Bayan των ΗΑΕ, το τουρκικό καθεστώς αποφάσισε να σχηματίσει το νέο αυτό πολιτικό ρεύμα, σε μια προσπάθεια διείσδυσης στην πολιτική σκηνή, ειδικά στην ανατολική και νότια Λιβύη που ελέγχεται από τον Εθνικό Στρατό του Χαλίφα Χαφτάρ.

Ο σκοπός είναι να δώσει την παρουσία του σε ενδεχόμενες προσεχείς εκλογές, είτε κοινοβουλευτικές είτε προεδρικές, ή ακόμη για επερχόμενο δημοψήφισμα για το σχέδιο του συντάγματος, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει εξτρεμιστικά στοιχεία που επιδιώκουν το διαχωρισμό της Λιβύης.

Πηγές από την πρωτεύουσα, Τρίπολη, ανέφεραν ότι οι Τούρκοι γνωρίζουν καλά ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα δεν έχει απήχηση και έχει απορριφθεί πολιτικά. Για αυτό γίνεται προσπάθεια ανάδειξης του Αμπού Σαχεμίν στο σχηματισμό ενός νέου πολιτικού ρεύματος που θα αποτελείται σε επίπεδο αρχηγίας από τα υπολείμματα της μαχητικής ομάδας και μερικούς ηγέτες της Αδελφότητας που διαχωρίζονται από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Κατασκευής καθώς και από αρχηγούς μαχητικών ομάδων που εγκαταλείπουν την ανατολική περιοχή.

Οι πηγές ανέφεραν ότι η Τούρκοι βασίζονται στον Αμπού Σαχεμίν που έχει πρόσβαση στη φυλή των Βερβέρων και σε άλλες μειονότητες, καθώς και σε ορισμένες άλλες ομοσπονδιακές δυνάμεις και υποστηρικτές του στα ανατολικά της χώρας.

Σύμφωνα με αναφορές, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες εργάζονται εδώ και καιρό για να προσελκύσουν άτομα γνωστά από το προηγούμενο καθεστώς και να τα ενσωματώσουν στον πολιτικό σχέδιό τους εναντίον του Εθνικού Στρατού.

Για την εκμετάλλευση της φυλετικής και κοινωνικής τους επιρροής, πραγματοποιήθηκαν αρκετές συναντήσεις τόσο στην Τουρκία, όσο στην Ιταλία και την Ελβετία, υπό την κάλυψη της Κοινωνίας των Πολιτών με στόχο να τους πείσουν να ενταχθούν στο κίνημα του Αμπού Σαχεμίν.,

Προάγγελος εθνικών εξελίξεων – Πανηγυρίζει & η Μουσουλμανική Αδελφότητα για την Αγία Σοφία
Συνεχίζει τις οικονομικές πιέσεις ο Χαφτάρ
Συνεχίζει τις οικονομικές πιέσεις ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του Halifa Haftar τον αποκλεισμό της παραγωγής πετρελαίου και των εξαγωγών, ο οποίος σύμφωνα με τη National Oil Corp (NOC) έχει προκαλέσει απώλειες 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα κρατικά ταμεία.

Ο εκπρόσωπος του LNA, Ahmed Mismari, δήλωσε πως οι πετρελαιοπηγές και τα λιμάνια της χώρας “είναι κλειστά έως ότου εφαρμοστούν οι εντολές του λαού της Λιβύης”, θέτοντας όρους για την άρση του αποκλεισμού. Από την πλευρά της η NOC σημειώνει πως εξαιτίας του παρατεταμένου μπλόκου στις πετρελαιοπηγές θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για την αποκατάσταση της παραγωγής.

Σύμφωνα με τις υφιστάμενες ρυθμίσεις που υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ, το πετρέλαιο παράγεται και εξάγεται από τη NOC με έσοδα που ρέουν στην Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης. Και τα δύο ιδρύματα εδρεύουν στην Τρίπολη, αλλά τα χρήματα χρηματοδοτούν φορείς του δημόσιου τομέα και τους μισθούς των κρατικών υπαλλήλων σε όλα τα μέρη της χώρας.

Ο Mismari ζήτησε τα έσοδα να μπουν σε έναν νέο τραπεζικό λογαριασμό εκτός Λιβύης για διανομή μεταξύ των περιφερειών, και να μη χρηματοδοτούν “τρομοκράτες και μισθοφόρους”. Ο LNA έχει χαρακτηρίσει ως “τρομοκράτες” τις δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης (GNA) και τους Τούρκους συμμάχους της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »