Δεν τέλειωσε τίποτα στη Λιβύη
Με τους φιλότουρκους στη Λιβύη να έχουν σημειώσει δραματική πρόοδο σε βάρος του Εθνικού Στρατού του Χαφτάρ, η Αίγυπτος προωθεί ένα νέο ειρηνευτικό σχέδιο στη χώρα και η Ρωσία αυξάνει σημαντικά το ρυθμό πρόσληψης Σύριων μισθοφόρων για την υποστήριξη του LNA.

Σχέδιο “Λιβύη” για τα Βαλκάνια: Η Τουρκία στρατικοποιεί τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς
Η κλιμάκωση ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία είναι αναπόφευκτη, καθώς ο κύκλος βίας που έχει ξεσπάσει μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη οδηγεί σε άμεση σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ Άγκυρας-Μόσχας, και συνεπώς επίσπευση του τερματισμού της λύκοφιλίας τους.

Το Σάββατο, δυνάμεις της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που υποστηρίζονται από την Τουρκία ξεκίνησαν μια μεγάλη επίθεση για να καταλάβουν το λιμάνι της πόλης Σύρτη και αρκετές περιοχές γύρω από την πόλη. Με την υποστήριξη τουρκικών αεροσκαφών, οι δυνάμεις της GNA σημείωσαν μια γρήγορη πρόοδο, καθώς τα στρατεύματά τους φέρονται να κατέλαβαν αρκετές περιοχές και να εισέλθουν στην Σύρτη.

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) ανακοίνωσε ότι κατάφεραν να αποτρέψουν τις δυνάμεις του GNA, δημοσιεύοντας ένα βίντεο των στρατευμάτων τους να ελέγχουν τις περιοχές που υποτίθεται κατέλαβε η GNA.

Ο LNA είπε ότι τα στρατεύματά του σκότωσαν και τραυμάτισαν αρκετά μέλη των δυνάμεων της GNA, καταστρέφοντας επίσης σημαντικό αριθμό στρατιωτικού υλικού και όπλων.

Επιπλέον ανακοινώθηκε ότι οι δυνάμεις της αεράμυνας κατέρριψαν δύο τουρκικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) κοντά στη Σύρτη. Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του Εθνικού Στρατού της Λιβύης στο Facebook, οι δυνάμεις του κατέρριψαν δύο τουρκικά αεροσκάφη που βοηθούσαν τις δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Φαγιέζ Αλ-Σάρατζ στην περιοχή Al-Washaka, δυτικά της Σύρτης.

Η Σύρτη βρίσκεται στις ακτές της Λιβύης μεταξύ της Τρίπολης και της Βεγγάζης, 450 χλμ ανατολικά της πρωτεύουσας.

Κλιμάκωση ανάμεσα σε Ρωσία-Τουρκία
Η μισθοφορική εταιρεία Wagner Group προσλαμβάνει Σύριους καθεστωτικούς μαχητές υπό την επίβλεψη του ρωσικού στρατού, για να ενισχύσουν τις δυνάμεις του Χαφτάρ, σε μια δύκσολη περίοδο όπου Τούρκοι και φιλότουρκοι εντείνουν τις μάχες με στόχο την ήττα του Εθνικού Στρατού, σύμφωνα με όσα επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η Ρωσία υπήρξε ένθερμος σύμμαχος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, βοηθώντας τον να συντρίψει την ισλαμική εξέγερση που είχε ως στόχο, μεταξύ άλλων, την ανατροπή του. Η συμμετοχή της Μόσχας στη Λιβύη, όπως και στη Συρία, αποτελεί επέκταση της φιλοδοξίας της να προβάλει επιρροή στην Ανατολική Μεσόγειο, εκτιμούν οι ειδικοί.

Η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσέφεραν επίσης υποστήριξη στο Χατάρ λόγω των δεσμών της GNA με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Η υποστήριξη της Ρωσίας και της Τουρκίας σε αντίθετες πλευρές της σύγκρουσης στη Λιβύη, θυμίζει έντονα το σκηνικό της Συρίας, όπου επίσης υποστηρίζουν αντιμαχόμενες πλευρές, με αποτέλεσμα η επιδείνωση της σύγκρουσης να αποτελεί κανόνα, προειδοποίησαν ειδικοί.

«Η Ρωσία και η Τουρκία αυξάνουν τη δύναμη πυρός και το προσωπικό στη Λιβύη,», δήλωσε ο Joshua Landis, επικεφαλής του Κέντρου Σπουδών Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα.

Η Wagner έχει αποστείλει έως και 1.200 Σύριους στη Λιβύη, σύμφωνα με μια εμπιστευτική έκθεση του Ηνωμένου Βασιλείου που είδε το Reuters τον Μάιο.

Εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Χαφτάρ αρνήθηκε ότι είχε στρατολογήσει Συριακούς μαχητές. Έχει τονίσει επανειλημμένα την παρουσία των Σύρων τζιχαντιστών που πολεμούν στο πλευρό της GNA με την υποστήριξη της Τουρκίας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στις 7 Μαΐου ότι πίστευαν ότι η Ρωσία συνεργάζεται με τον Άσαντ για τη μεταφορά μαχητών και εξοπλισμού στη Λιβύη.

Αυξάνονται οι προσλήψεις Σύριων μαχητών
Οι νέες προσλήψεις από τη ρωσική πλευρά για την υποστήριξη του Χαφτάρ περιλαμβάνουν 300 μισθοφόρους από την περιοχή Χομς της Συρίας, μεταξύ των οποίων πρώην μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, και περίπου 320 από τη νοτιοδυτική Συρία, σύμφωνα με το Reuters.

Ο ρυθμός πρόσληψης αυξήθηκε καθώς οι μάχες της Λιβύης εντάθηκαν και ενώ στη Συρία έχει υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, περισσότεροι από 900 Σύριοι προσλήφθηκαν από τη Ρωσία για να πολεμήσουν στη Λιβύη τον Μάιο. Οι μαχητές εκπαιδεύονται σε μια βάση στο Χομς πριν πάνε στη Λιβύη, και πληρώνονται από 1.000 έως 2.000 $ το μήνα.

Η μετακίνηση μαχητών στη Λιβύη παραβιάζει ένα εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και ο ενεργός απεσταλμένος της Λιβύης του ΟΗΕ στις 19 Μαΐου προέτρεψε το Συμβούλιο Ασφαλείας να σταματήσει «τη μαζική εισροή όπλων, εξοπλισμού και μισθοφόρων», αναφερόμενος φυσικά στη Ρωσία, τη στιγμή που η Τουρκία εδώ και μήνες παραβιάζει το εμπάργκο και “φορτώνει” με τρομοκράτες το βορειοαφρικανικό κράτος.

Πολλοί πρώην Σύριοι αντάρτες έμειναν πίσω σε περιοχές που ανακτήθηκαν από τη Δαμασκό και τους Ρώσους συμμάχους της, υπογράφοντας συμφωνίες που τους υποχρέωσαν να δεσμευτούν.

Ισραηλινά ΜΜΕ προς Αίγυπτο-Ελλάδα: ”Ενωθείτε στρατιωτικά κατά του Ερντογάν”
Από το 2014, η Λιβύη έχει χωριστεί μεταξύ περιοχών που ελέγχονται από την κυβέρνηση της Τρίπολης και της επικράτειας που κατέχουν οι δυνάμεις του Χαφτάρ στη Βεγγάζη.

Ο Χαφτάρ υποστηρίζεται από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο. Οι χώρες αρνούνται την άμεση συμμετοχή στη σύγκρουση. Παρά την υποστήριξη αυτή, δυνάμεις που είναι πιστές στη GNA κατέλαβαν το τελευταίο μεγάλο προπύργιο του Χαφτάρ κοντά στην Τρίπολη την Παρασκευή, την πόλη Ταρχούνα, προκαλώντας την ξαφνική κατάρρευση της 14μηνης επίθεσής του στην πρωτεύουσα.

Την Πέμπτη, ο Ερντογάν δεσμεύθηκε να αυξήσει την υποστήριξη της Τουρκίας στη Λιβύη για να εξασφαλίσει τις προαναφερθείσες νίκες. Οι παράνομες κινήσεις της Τουρκίας στη Λιβύη δεν καταδικάζονται από τη διεθνή κοινότητα που παρακολουθεί άπραγη τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Το Σάββατο, ο Χαφτάρ βρισκόταν στην Αίγυπτο, όπου ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι ανακοίνωσε ένα νέο ειρηνευτικό σχέδιο.

Η υποχώρηση του Εθνικού Στρατού της Λιβύη, επεκτείνει τον έλεγχο της GNA στις βορειοδυτικές περιοχές της Λιβύης, ωστόσο ο Χαφτάρ και οι συμμαχικές ομάδες εξακολουθούν να ελέγχουν την ανατολή και το μεγαλύτερο μέρος του νότου, καθώς και τις περισσότερες πετρελαϊκές περιοχές της Λιβύης, εξασφαλίζοντας έτσι μια θέση ισχύο στον πόλεμο της Λιβύης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »