Ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο της Λιβύης
ΗΑίγυπτος φέρεται να ανέπτυξε το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-300 (SAM) στη Λιβύη. Φωτογραφίες του εξοπλισμού στην πόλη Ras al-Anuf, που βρίσκεται στα ανατολικά της χώρας, φαίνεται πως κάνουν την εμφάνισή τους σε κοινωνικά δίκτυα.

Παρά το γεγονός ότι είναι αδύνατο να προσδιοριστεί ακριβώς πού βρίσκεται το σύστημα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Κάιρο θα συνεχίσει να στέλνει επίμονα μηνύματα στους περιφερειακούς αντιπάλους του σχετικά με την ανάγκη τερματισμού της κλιμάκωσης στη Λιβύη. Όπως έγινε γνωστό, πριν δύο ημέρες, πραγματοποιήθηκε και αποστολή του Su-35 στην αιγυπτιακή πλευρά.

Στέλνουν ενισχύσεις οι Ρώσοι: Αεροσκάφος An-124 πέταξε σε βάση του LNA στη Λιβύη
Πιθανώς, το σύστημα που εμφανίστηκε κοντά στο λιμάνι αποδίδεται στις Ένοπλες Δυνάμεις (AF) της Αιγύπτου, οι οποίες υποστηρίζουν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA), και τον Khalifa Haftar. Είναι αλήθεια, μέχρι στιγμής το Κάιρο δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την είσοδό του στο έδαφος της Λιβύης – υπήρξαν αναφορές μόνο για τη συγκέντρωση του εξοπλισμού του στα σύνορα με την πρώην Jamahiriya.

Στα τέλη Ιουλίου, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων, Υπολοχαγός Μωάμεθ Φαρίντ, πραγματοποίησε ανασκόπηση των δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή που συνορεύει με τη Λιβύη.

Σύμφωνα με τον επίσημο εκπρόσωπο των ενόπλων δυνάμεων της Αραβικής Δημοκρατίας, συνταγματάρχη Tamer Rifai, πραγματοποιήθηκε έλεγχος της “ετοιμότητας μάχης των ενόπλων δυνάμεων προς τη δυτική στρατηγική κατεύθυνση ως μέρος του γενικού σχεδίου της Γενικής Διοίκησης για τη διασφάλιση αυστηρών μέτρων για την προστασία των συνόρων του κράτους και της εθνικής του ασφάλειας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα με την αλληλεπίδραση όλων των κύριων πολεμικών όπλων και τακτικών σχηματισμών.”

Αναφέρθηκε ότι ο στρατηγός συζήτησε με το προσωπικό διοίκησης της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας σχετικά με “την πρόοδο των καθηκόντων που τους έχουν ανατεθεί και την τακτική της ανταπόκρισης σε μια ταχεία και απότομη αλλαγή στην κατάσταση κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών.”

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ ελ-Σίσι έχει ήδη επισημάνει πολλές φορές ότι δεν αποκλείει το σενάριο στρατιωτικής επέμβασης στη γειτονική χώρα για να «τερματίσει την αιματοχυσία και να διασφαλίσει την ασφάλεια των συνόρων». Το Κάιρο επιμένει στη νομιμότητα μιας τέτοιας εκστρατείας σε σχέση με την επίσημη εντολή των αρχών της Ανατολικής Λιβύης.

Σε συνομιλία με το NEWS.ru, ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Γιούρι Λυαμίν, είπε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να κρίνουμε την παρουσία του S-300 στη Λιβύη από τις φωτογραφίες που εμφανίστηκαν στα κοινωνικά δίκτυα.

Πριν λίγες ημέρες, στρατιωτικές πηγές φαίνεται να επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-300 στη Σύρτη και την Αλ Τζούφρα μετά το “πράσινο φως” του αιγυπτιακού κοινοβουλίου για επέμβαση στη Λιβύη και τις τουρκικές κινήσεις για επίθεση σε αυτές τις περιοχές. Μάλιστα όπως φαίνεται υπάρχουν και δορυφορικές εικόνες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »