Θα παρέμβει ο κ. Μητσοτάκης;

Συνεχίζουν να προκαλούν την μνήμη του μοναδικού μεγάλου πολιτικού της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας. Ο Καποδίστριας είναι από τις μεγαλύτερες φυσιογνομίες όχι μόνο για την χώρα μας, αλλά και για την Ευρώπη. 

Για την Ελβετία είναι ήρωας, καθώς πρόκειται για τον άνθρωπο που έφτιαξε τα καντόνια και το σύνταγμα της χώρας.  

Χθες, δημιουργήθηκε σάλος με την αποκάλυψη Πενταπόσταγμα και αντί να ”πέσουν” παραιτήσεις, η επιτροπή προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα με νέο ”φάουλ”. Αλήθεια, ο κ. Πρωθυπουργός θα πάρει θέση; 

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στα social media, η ανάρτηση της επιτροπής του «Ελλάδα 2021», που παρουσιάζει τον κυβερνήτη Καποδίστρια σαν δικτάτορα. 

Eπιτροπή ”Ελλάδα 2021” για Καποδίστρια: ”Ήταν δικτάτορας!”

Η ανάρτηση έχει ως εξής:

«Για τον Ιωάννη Καποδίστρια, τα πρώτα δημοκρατικά και φιλελεύθερα συντάγματα αποτελούν “ξυράφι στα χέρια μικρού παιδιού”. Ο Καποδίστριας φτάνει τον Ιανουάριο του 1828 στην Αίγινα ενώ έχει αποδεχτεί ήδη από τον Αύγουστο του 1827 τη θέση του Κυβερνήτη.

Καθώς λοιπόν θεωρεί ιδιαίτερα επικίνδυνο ξυράφι το Σύνταγμα της Τροιζήνας, το αναστέλλει & κηρύσσει ουσιαστικά δικτατορία. Αυτό είναι το τέλος της Πρώτης Ελληνικής Δημοκρατίας. Όμως οι δημοκρατικοί και φιλελεύθεροι Έλληνες δεν το έβαλαν κάτω.

Συνέχισαν να αγωνίζονται για δημοκρατία και δικαιώματα. Ούτε η εκσυγχρονιστική δικτατορία Καποδίστρια, ούτε οι Βαυαροί, ούτε οι ξένες δυνάμεις μπόρεσαν να τους αναγκάσουν να ανεχθούν ένα αυταρχικό καθεστώς.

Με αγώνες & αίμα κατόρθωσαν το 1844 να κάνουν την Ελλάδα το πρώτο κράτος στον κόσμο που καθιερώνει την καθολική ψηφοφορία των ανδρών & το 1864 μία από τις πρώτες φιλελεύθερες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες της Ευρώπης». 

Η απάντηση από τον επίσημο λογαριασμό του «Ελλάδα 2021» ήταν άμεση:

«Με αφορμή το θόρυβο που δημιουργήθηκε για την ανάρτηση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» σχετικά με τα σχόλια του Ι.Καποδίστρια για το Σύνταγμα της Τροιζήνας, διευκρινίζουμε τα εξής:

Για την Επανάσταση του 1821 έχουν γράψει πολλοί και έχουν αποδοθεί οι τιμές στους μεγάλους ηγήτορες εκείνης της εθνεγερτήριας περιόδου. Προφανώς, κάποιες από τις αποφάσεις όλων αυτών, ηχούν παράξενα μέσα στο ασφαλές σημερινό περιβάλλον.

Το χρέος όλων μας, και συγκεκριμένα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», είναι να αναδειχθούν όλες οι απόψεις, όλες οι κριτικές, για τις δράσεις και τις αποφάσεις εκείνης της εποχής, γιατί, όπως έλεγε και ο Διονύσιος Σολωμός, «Εθνικό είναι το Αληθές».

Με πρόγραμμα & συνέπεια, από τον περασμένο Φεβρουάριο & για τους επόμενους 20 μήνες, τα social media & το site της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», υπηρετούν αυτό τον σκοπό. Με την έννοια αυτή, οι συζητήσεις που γίνονται, στο βαθμό που είναι νηφάλιες, πιστεύουμε ότι είναι γόνιμες.

Αλίμονο, αν 200 χρόνια μετά, δεν μπορούμε να συζητάμε με ψυχραιμία για την περίοδο της Επανάστασης. Αρκεί, ο στόχος να παραμένει ένας: να την τιμήσουμε, γιατί αυτή, σε μεγάλο βαθμό, προσδιόρισε αυτό που είμαστε είμαστε». 

Όμως τα όσα ακούστηκαν από το μέλος της επιτροπής σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ που όλοι πληρώνουμε, θα προκαλέσουν σοκ, καθώς χαρακτήρισε και πάλι ”αυταρχικό” και ”δικτάτορα” τον Καποδίστρια! 


 
Δείτε το απόσπασμα στο 5:09  


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »