Πέρασε ο ”εκβιασμός” του Ερντογάν
Στη ”φόρα” βγαίνουν σιγά-σιγά όσα ειπώθηκαν ανέμεσα σε Μέρκελ και Ερντογάν τις προηγούμενες ημέρες. Όπως φαίνεται ο εκβιασμός του Ερντογάν πέρασε, με την Ελλάδα να βγαίνει και πάλι χαμένη.

Το Bερολίνο εκμεταλλεύτηκε την ένταση και βγήκε και αυτό κερδισμένο!

Πως ”υποχώρησε” ο Ερντογάν
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έπεισε τον Ρ.Τ.Ερντογάν να κάνει πίσω και να απελευθερώσει το Αιγαίο από την ένταση. Στο Μέγαρο Μαξίμου υποδέχθηκαν με ικανοποίηση το νέο ότι το Oruc Reis αναστέλλει την ερευνητική του δραστηριότητα, αλλά γνωρίζουν ότι τα δύσκολα είναι μπροστά, σύμφωνα με το economico.gr.

Τουρκία: ”Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα”

Σύμφωνα με πληροφορίες από ενημερωμένες διπλωματικές πηγές, η παρασκηνιακή συμφωνία Μέρκελ-Ερντογάν περιλαμβάνει τα εξής:

Επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών για τα ζητήματα του Αιγαίου από τις οποίες η Τουρκία αποχώρησε το 2016.
Εποικοδομητική διάθεση ώστε να συμφωνηθούν κάποια ΜΟΕ που θα δείξουν βούληση για σχέσεις καλής γειτονίας.
Αποφυγή προκλήσεων μέχρι το φθινόπωρο ώστε μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα και εφόσον εκλεγεί ο Μ. Ακιντζί να γίνει πενταμερής διάσκεψη για το κυπριακό στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθεί η τροποποίηση του μηχανισμού διανομής του ενεργειακού πλούτου στην Κύπρο ώστε να διασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή των Τουρκοκυρπρίων χωρίς προϋποθέσεις.
Προετοιμασία συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν το Σεπτέμβριο.
Ασκηση της επιρροής της Μέρκελ στην ΕΕ προκειμένου να υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση της Τουρκίας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Εναρξη ευρωτουρκικών συνομιλιών για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας και για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.
Καμία κύρωση από την ΕΕ προς την Τουρκία για τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί.
Απελευθέρωση Γερμανών ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχουν φυλακιστεί στην Τουρκία χωρίς δημοσιότητα για να μην δημιουργηθεί η εντύπωση υποχώρησης Ερντογάν σε γερμανικές πιέσεις.
Κατά τις ίδιες διπλωματικές πηγές, οι τριμερείς επαφές Αθήνας-Αγκυρας-Βερολίνου συνεχίζονται ενώ, παρά την προσωρινή ηρεμία στο Αιγαίο, ο Ρ.Τ.Ερντογάν παραμένει απρόβλεπτος, απείθαρχος, αλλοπρόσαλλος και, επομένως, επικίνδυνος τουλάχιστον μέχρι τις αμερικανικές εκλογές τον Νοέμβριο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »