“Οργή” Ιρανών για το… ποίημα του Ερντογάν
Μεγάλο θέμα έχει προκληθεί από το ποίημα που απήγγειλε ο Ερντογάν, με το οποίο δημιουργούνται αλυτρωτικές βλέψεις Τούρκων/Αζέρων σε ιρανικό έδαφος, σε συνδυασμό με την δήλωση του ίδιου περί συνέχισης του πολέμου στην περιοχή.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χαβάντ Ζαρίφ απάντησε ερχόμενος σε ευθεία αντιπαράθεση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περιγράφοντας την κίνηση του Τούρκου προέδρου ως μια «κακή ερμηνεία» ενός ποιήματος κατά τη στρατιωτική παρέλαση στο Μπακού στις 10 Δεκεμβρίου για την νίκη των Αζέρων στο Ναγκόρνο.
«Ο πρόεδρος Ερντογάν δεν πληροφορήθηκε ότι αυτό που είπε ως ποίημα στο Μπακού αναφέρεται στον βίαιο διαχωρισμό περιοχών βόρεια του ποταμού Άρα από την ιρανική πατρίδα», είπε ο Ζάριφ συνεχίζοντας: «δεν συνειδητοποίησε (ο Ερντογάν) ότι υπονομεύει το Αζερμπαϊτζάν; Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για το αγαπημένο Αζερμπαϊτζάν», είπε, αναφερόμενος στην ομώνυμη επαρχία του Ιράν με το ίδιο όνομα.

Το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA χαρακτήρισε την ερμηνεία του ποιήματος του Ερντογάν ως «αυτονομιστικά συναισθήματα για τον ποταμό Aras που εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων Ιράν-Αζερμπαϊτζάν».

Η περσική έκδοση του tweet είναι ελαφρώς διαφορετική από την αγγλική. «Δεν είπαν στον Ερντογάν ότι το ποίημα που είπε εσφαλμένα στο Μπακού σχετίζεται με τον βίαιο διαχωρισμό περιοχών βόρεια του Άρα από την ιρανική πατρίδα», δήλωσε ο Ζαρίφ.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών αντέδρασε στο αμφιλεγόμενο ποίημα που ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της «παρέλασης της νίκης» που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν με την ευκαιρία αυτού που Τούρκοι και Αζέροι ονόμασαν ως «νίκη» επί της Αρμενίας.

Ο Άρας είναι ένας ποταμός σύνορο μεταξύ της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν και του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν και λέγεται ότι είναι σύμβολο, αυτού που οι Ιρανοί θεωρούν ως διαχωρισμό του Ιρανικού Αζερμπαϊτζάν από τη Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν.

Το ποίημα του Ερντογάν προκάλεσε οργή σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων στο Ιράν, με πολλούς Ιρανούς χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να προειδοποιούν για τις πραγματικές φιλοδοξίες του Τούρκου ηγέτη με όχημα τον «Νεο-Οθωμανισμό» κατά της ιρανικής εδαφικής ακεραιότητας.

Κάποιοι Ιρανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν μάλιστα και για τον τουρκικό «επεκτατικό σχέδιο» και κατά του Ιρανικού κράτους.

Κατά τη διάρκεια της παρέλασης στο Μπακού δύο ιρανικές περιοχές όπως το Arg της επαρχίας Tabriz και το Όρος Sabalan, αναφέρθηκαν επίσης στην απαγγελία επικών ποιημάτων που μεταδόθηκαν μέσω ηχείων.

Ο Αμπάς Ακούντι, ο πρώην υπουργός Μεταφορών του Ιράν, δημοσίευσε ένα βίντεο με τις αναγγελίες των Αζέρων στην παρέλαση στο λογαριασμό του στο Twitter, αναφέροντας ότι οι Αζέροι ακολουθούν τον περιφερειακό επεκτατικό ρόλο της Τουρκίας.

«Αυτό δείχνει την ευθυγράμμιση των περιφερειακών επεκτατικών πολιτικών της Τουρκίας, την υποστήριξη της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν και τον σχεδιασμό του Ισραήλ. Το Αζερμπαϊτζάν ήταν ανέκαθεν όχι μόνο ο προστάτης της γης του Ιράν αλλά και ένας από τους ιδρυτές και βασικούς πυλώνες του ιρανικού πολιτισμού. Η κίνηση του Ερντογάν πρέπει να καταδικαστεί. Αλλά τι λένε αυτοί που σκόπιμα αγνοούν πράγματα στο Ιράν για αυτό;” ανέφερε ο Akhoundi με tweet.

Ο Hesameddin Ashena, σύμβουλος του Ιρανού προέδρου, κατηγόρησε τον Ερντογάν για την ύπαρξη του κέντρου Ιρανικών Σπουδών (IRAM), μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Άγκυρα, για την οποία υπάρχουν σοβαρές υποψίες από πολλούς Ιρανούς ότι στοχεύει στην διάλυση του Ιράν μέσω της πρόκλησης διχόνοιας μεταξύ των μειονοτήτων στην περιοχή.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν διενεργεί ως “λαγός” ουσιαστικά πολύ σκοτεινών σχεδίων που έχουν να κάνουν με την αναβίωση της Οθωμανικής επιρροής σε όλες τις τουρκόφωνες χώρες, τονίζουν οι Ιρανοί, αλλά και στην διάλυση του ίδιου του Ιράν, το οποίο και αυτό θέλει να βρει διέξοδο στην Μεσόγειο έχοντας τα ίδια ακριβώς σχέδια με την Άγκυρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »