Σοκαριστική πρόβλεψη που διαψεύδει όλες τις πομφόλυγες περί «ανάπτυξης» διατυπώνει η Τράπεζα της Ελλάδος με μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα και η οποία προβλέπει ότι το 2026 η χώρα δεν θα έχει καλύψει τις απώλειες από τα lockdown του 2020 και του 2021 και θα κινείται, αν όλα πάνε καλά, με ανάπτυξη της τάξεως του μόλις 1,15 κατ’ έτος!

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η χώρα θα είναι αγκιστρωμένη το 2026 στα ΑΕΠ του 2000-2002!

Αυτό σημαίνει ότι οι άνεργοι θα παραμείνουν στο επίπεδο του ενός εκατομμυρίου και τα επόμενα έτη, η χώρα μετά βίας θα μπορεί να εξυπηρετήσει τις δανειακές τις υποχρεώσεις που την «πνίγουν» σαν θηλειά ως αποτέλεσμα των Μνημονίων 2010-2020 και δεν θα υπάρχει ούτε ένα ευρώ για σοβαρές δημόσιες επενδύσεις και με τη δημογραφική βουτιά να συνεχίζεται δεδομένου ότι κανένα κράτος, πόσω δε μάλλον η Ελλάδα σε περιόδους οικονομικής κατάρρευσης δεν αύξησε τον πληθυσμό της χώρας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για το 2026, δηλαδή σε 5 χρόνια έτη από σήμερα, αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ μόλις 7%.

Και για αν περιμένουμε ουσιαστική ανάκαμψη στη χώρα θα πρέπει να περάσει μια τουλάχιστον 20ετία.

Ιδού τα κύρια σοκαριστικά συμπεράσματα που δημιουργούν ερωτήματα για τη σοβαρότητα με την οποία το οικονομικό επιτελείο της χώρας αντιμετωπίζει την οικονομική τραγωδία:

– Οι ιδιωτικές επενδύσεις αυξάνονται κατά περίπου 20% το 2026 και η απασχόληση κατά 4%. Αυτό μεταφράζεται σε δημιουργία 180 έως 200 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας έως το 2026, επιπλέον του σεναρίου βάσης.

– Η φορολογική βάση διευρύνεται οδηγώντας σε άνοδο του λόγου φορολογικών εσόδων προς Α.Ε.Π. κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες το 2026. Ως αποτέλεσμα, βελτιώνεται το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, δημιουργώντας έτσι επιπρόσθετο δημοσιονομικό χώρο.

– Η οικονομική επέκταση χρηματοδοτούμενη από επιχορηγήσεις και δάνεια αυξάνει το επίπεδο του πραγματικού Α.Ε.Π. κατά περίπου 4,3% το 2026 και συμβάλλει σε επιπλέον ρυθμό μεγέθυνσης του πραγματικού Α.Ε.Π. κατά περίπου 0,7 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο κάθε έτος την περίοδο 2021-2026. Η επέκταση χρηματοδοτούμενη από δάνεια, που διοχετεύονται προς τις ιδιωτικές επενδύσεις, οδηγεί σε αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων κατά περίπου 20% έως το 2026.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
– Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνεισφέρουν επιπλέον στο ρυθμό μεγέθυνσης του πραγματικού Α.Ε.Π. 0,45 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο κάθε χρόνο την περίοδο 2021- 2026. Σε αντίθεση με την τελικά παροδική οικονομική επέκταση που χρηματοδοτείται από επιχορηγήσεις και δάνεια, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οδηγούν σε μόνιμη αύξηση της παραγωγικής ικανότητας της οικονομίας. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αυξάνουν μακροπρόθεσμα τα επίπεδα του πραγματικού προϊόντος, της ιδιωτικής επένδυσης και της απασχόλησης κατά 6%, 8,5% και 4%, αντιστοίχως. Επιπροσθέτως, οι μεταρρυθμίσεις οδηγούν σε μόνιμη αύξηση της φορολογικής βάσης, που συνεπάγεται αύξηση των φορολογικών εσόδων ως ποσοστό του Α.Ε.Π. κατά περίπου 2,5 ποσοστιαίες μονάδες μακροπρόθεσμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »