Μετά την καταστροφή που επέφερε η κακοκαιρία «Μήδεια», η οποία «ξεγύμνωσε» την ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει κάθε κρίση.

Η κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη κατέρρευσε μέσα σε λίγα 24ωρα, αφήνοντας χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και νερό, ενώ το προβλήματα παραμένουν σοβαρά σε αρκετές περιοχές, όπου συμπληρώνονται τέσσερις ημέρες χωρίς ηλεκτρικό.

Κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμοι και ΔΕΔΔΗΕ επιδίδονται σε ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ, επιχειρώντας να βγάλουν από πάνω τους τις ευθύνες για το μπάχαλο, κι όμως ο πρωθυπουργός άρχισε να τάζει παρεμβάσεις για αντιμετώπιση προβλημάτων που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες.

Πάνω στο δράμα και στην ταλαιπωρία των πολιτών η κυβέρνηση ήρθε να κάνει μικροπολιτική και να τάξει σε πολίτες ρυθμίσεις που θα «χρυσώσουν» το χάπι.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στην Κ.Ο. της Ν.Δ., προσπέρασε με χαρακτηριστική ευκολία την κριτική που ασκήθηκε στην κυβέρνηση και περιορίστηκε στο να πει ότι «θα μάθουμε από αυτή την κρίση», αλλά και ότι… ενοχλήθηκε από το πινγκ πονγκ των ευθυνών από τους συναρμόδιους φορείς.

Ενώ στη συνέχεια έσπευσε να ανακοινώσει ότι ζήτησε από τον πρόεδρο της ΔΕΗ να υπάρξει μείωση για τον μήνα Φλεβάρη στον λογαριασμό του ρεύματος των πολιτών που έμειναν στο σκοτάδι «ως μία κίνηση καλής θέλησης»!

Μάλιστα όπως ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν ζητήθηκε αντίστοιχη κίνηση καλής θέσης και από τους ιδιώτες παρόχους. Πράγμα που σημαίνει ότι όσοι κάτοικοι δεν είναι πελάτες της ΔΕΗ και έχουν παραμείνει χωρίς ρεύμα, δεν πρόκειται να δουν καμία μείωση στους λογαριασμούς τους.

Έκανε, ακόμη, λόγο για νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να υπάρχει αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας. «Κι εγώ και πολλοί άλλοι πιστεύω ότι ενοχληθήκαμε από αυτό το πινγκ πονγκ των ευθυνών ανάμεσα στους διάφορους αρμόδιους γι’ αυτό και είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα σε μία κεντρική μας προεκλογική δέσμευση που δεν είναι άλλη από την αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας ξεκινώντας από το κεντρικό κράτος. Αποκεντρωμένες διοικήσεις, τα δασαρχεία, τις περιφέρειες, τους δήμους, τις επιχειρήσεις όπως τον ΔΕΔΔΗΕ που μπορεί να εμπλέκονται σε διαδικασίες όπως το κλάδεμα των δέντρων, είναι κάτι το οποίο ανεδείχθη κατά τη διάρκεια αυτής της περιπέτειας. Θα το αντιμετωπίσουμε κεντρικά με σχέδιο νόμου το οποίο θα φέρει προς ψήφιση το Υπουργείο Εσωτερικών στο Κοινοβούλιο» είπε.

Ενώ μετά την καταστροφή η κυβέρνηση ανακοίνωσε ενίσχυση των υποδομών. «Πριν χτυπήσει η κακοκαιρία είχαμε ήδη προνοήσει να προτείνουμε για να εντάξουμε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης μία σειρά από δράσεις υποδομών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή ύψους σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ευρώ κάποιες από τις οποίες έχουν να κάνουν και με υπογειοποίηση καλωδίων σε κρίσιμες περιοχές όπου τα καλώδια πρέπει για λόγους ασφαλείας να είναι υπόγεια. Θα μάθουμε λοιπόν από αυτή την κρίση, θα γίνουμε καλύτεροι και στο ζήτημα της διαχείρισης της κρίσης» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Είχε προηγηθεί παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο οποίος αφού επανέλαβε μονότονα τα περί ανετοιμότητας του ΔΕΔΔΗΕ, έσπευσε να ανακοινώσει ότι το κράτος που «βούλιαξε» σε λίγα 24ωρα θα διορθώσει άμεσα τα ζητήματα περί αρμοδιοτήτων, αλλά και το θέμα της υπογειοποίησης των γραμμών ρεύματος. Διευκρίνισε ότι δεν θα κοπούν όλα τα δέντρα «για να έχουμε εναέριες γραμμές ρεύματος», αλλά υποστήριξε ότι ο σκοπός είναι η υπογειοποίηση των γραμμών.

Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση θα αποσαφηνίσει το ζήτημα της αλληλεπικάλυψης αρμοδιοτήτων μεταξύ των αρμόδιων φορέων, υποστηρίζοντας ότι «έχουμε πει ότι θα το ξεκαθαρίσουμε μέσα στο εξάμηνο του 2021».

Για πλάνο υπογειοποίησης για τα καλώδια της ΔΕΗ μίλησε και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος υποστήριξε πως προϋπήρχε πλάνο για υπογειοποίηση των καλωδίων ηλεκτροδότησης σε περιοχές που το καλοκαίρι κινδυνεύουν από φωτιές και το χειμώνα από καταστροφικές πτώσεις των δέντρων.

Ενώ και αυτός αναφέρθηκε στο θέμα των ευθυνών, υποστηρίζοντας πως «το θέμα των ευθυνών και το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα, δεν είναι ώρα να το δούμε».

Στο μέτωπο των προβλημάτων, σύμφωνα με νεώτερη ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ, ολοκληρώνονται οι εργασίες στο Δίκτυο Μέσης Τάσης της Αττικής και απομένουν κάποια μικρά τμήματα των γραμμών που έχουν υποστεί ζημιές από την πτώση δέντρων λόγω της κακοκαιρίας κυρίως στα Βόρεια Προάστια, προχωρώντας ταυτόχρονα στην αποκατάσταση βλαβών στη Χαμηλή Τάση καθώς και μεμονωμένων παροχών.

Οι εργασίες επικεντρώνονται στις περιοχές Εκάλη, Διόνυσο, Αγ.Στέφανο, Κρυονέρι, Άνοιξη, Δροσιά και Κάλαμο.

Χ.Ταραντίλης: «Στόχος ήταν να μην χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή» – 5 νεκροί

«Δυστυχώς πολλοί συμπολίτες μας ταλαιπωρήθηκαν. Συναισθανόμαστε πλήρως τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν. Πρώτη προτεραιότητα όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας νωρίτερα στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ήταν να μη χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή, να μην υπάρξουν θύματα, να μην υπάρξουν οδηγοί εγκλωβισμένοι στους δρόμους, να διατηρηθεί η επικοινωνία και η τροφοδοσία με χωριά τα οποία συνήθως αποκλείονται και φυσικά να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν οι διακοπές ρεύματος και νερού ιδίως στην Αττική όπου κάθε δύο λεπτά είχαμε ένα δέντρο το οποίο έπεφτε πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ. Κι όλα αυτά έπρεπε να γίνουν ταυτόχρονα με τη διαδικασία του εμβολιασμού που για λόγους προφανείς πρέπει να συνεχίζεται και να ξετυλίγεται βάσει ενός πολύ αυστηρά προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Ταραντίλης, «η χιονόπτωση αυτή ήταν μια από τις εντονότερες των τελευταίων 40 ετών στη χώρα μας. Ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή και η κυβέρνηση έδρασε προληπτικά όπου ήταν δυνατόν πάντα με γνώμονα την προστασία των πολιτών. Τα προβλήματα της ηλεκτροδότησης προέκυψαν κυρίως απ’ την πτώση εκατοντάδων δέντρων σε γραμμές μέσης και χαμηλής τάσης σε πολλές περιοχές: κυρίως στην Εύβοια, την κεντρική Ελλάδα, το Ζαγόρι, την Κρήτη κι ακόμα περισσότερο στα βόρεια προάστια της Αττικής. Παραπάνω από 600 συνεργεία και 1.500 άτομα εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά σε όλη τη χώρα για την αποκατάσταση των βλαβών.

Στα βόρεια προάστια δούλεψαν σκληρά και κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, ημέρα και νύχτα περίπου 450 τεχνικοί του ΔΕΔΗΕΕ καθώς και δυνάμεις των δήμων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Προστασίας αλλά και του Στρατού. Οι βλάβες αντιμετωπίζονται από την πρώτη στιγμή κι έχουν αποκατασταθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους», τόνισε.

Την ίδια ώρα υπάρχει ένα «τσουνάμι» αποκαλύψεων που εκθέτει την κυβέρνηση η οποία από την πρώτη στιγμή μίλησε για «πρωτοφανή κακοκαιρία», ρίχνοντας την ευθύνη… στον καιρό!

Όπως ανέφερε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών δεν πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο:

«Δεν ήταν πρωτόγνωρο φαινόμενο. Όσον αφορά στα φαινόμενα σε όλη τη χώρα, η κακοκαιρία Αριάδνη την περίοδο 5-11 Ιανουαρίου 2017 (η πρώτη κακοκαιρία στην οποία το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr έδωσε όνομα) επηρέασε με χιονοπτώσεις σε κατοικημένες περιοχές σχεδόν το σύνολο της χώρας, ενώ η Μήδεια επηρέασε μικρότερη γεωγραφική περιοχή» αναφέρει το meteo.gr χαρακτηριστικά.

Από τις 12 Φεβρουαρίου είχαν προειδοποιήσει οι εργαζόμενοι της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Από την περασμένη Παρασκευή έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ για την κακοκαιρία «Μήδεια» που όλοι, πλην της κυβέρνησης, γνώριζαν ότι θα χτυπήσει με σφοδρότητα.

Σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ από τις 12 Φεβρουαρίου στους αδρά αμειβόμενους διευθύνοντες συμβούλους της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ, «οι προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) και οι εκτιμήσεις των ειδικών προειδοποιούν για ένα έντονο κύμα κακοκαιρίας, που αναμένεται να πλήξει ολόκληρη τη χώρα μέσα στις επόμενες μέρες».

Η χώρα μετράει ήδη πέντε νεκρούς με την κυβέρνηση ακόμα να μην έχει ζητήσει ούτε μία συγγνώμη, αντίθετα κατηγορεί τις προηγούμενες κυβερνήσεις, τον καιρό κτλ.

Να τονίσουμε πως η ρυθμίσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι ορθές και αυτονόητες, όμως πρόκειται για ένα «χάπι» για τον νεκρό, το οποίο θυμίζει σε μεγάλο βαθμό προεκλογικές ανακοινώσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »