Η Τουρκία εκφράζει απειλές κατά της Αρμενίας και δείχνει (τουλάχιστον λεκτικά) έτοιμη να ανοίξει και τέταρτο μέτωπο ένοπλης αντιπαράθεσης μετα τις Συρία-Ιράκ και Λιβύη.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να «στέκεται με τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας, η οποία συνεχίζει την επιθετική της προσέγγιση» στέλνοντας «ότι βοήθεια κριθεί απαραίτητη»…

Η τουρκική δήλωση είναι η δεύτερη που γίνεται από υπουργό της Άγκυρας και αποτελεί πολεμική απειλή κατά του Γιερεβάν μετά την χθεσινή δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου.

Ο Tούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου απείλησε την Αρμενία με επέμβαση γράφοντας στο Twitter:

«Είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε τις ζωές μας για το Αζερμπαϊτζάν».

Σημειώνεται πως δεν έχει ποτέ ξεχαστεί στην Αρμενία η Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους και μια τέτοια απειλή προκαλεί δυσάρεστες μνήμες.

Πριν από λίγο την Αρμενία την καταδίκασε και το Πακιστάν.

Βέβαια το πως σκέφτονται στην Άγκυρα να εμπλακούν κατά μιας χώρας που έχει την άμεση προστασία της Μόσχας θα πρέπει να το εξηγήσουν. Η ουσία όμως είναι ότι πλέον ενεργούν σα να έχουν ανασυστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ανακατεύονται παντού και δρουν παντού ενώ έχουν αναλάβει εργολαβικά την προαστασία των απανταχού τουρκικών αλλά και μουσουλμανικών πληθυσμών.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Ρ.Τ.Ερντογάν θέλει την Τουρκία ισλαμική για να έχει περαιτέρω δικαιώματα όχι μόνο σε τουρκόφωνες χώρες αλλά και όπουμ επικρατεί το σουνιτικό ισλάμ (οι Αζέροι είναι σιίτες αλλά Τούρκοι).

Οι νέες φονικές συγκρούσεις ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία σημειώθηκαν στον τομέα Τοβούζ της μεθορίου, ανάμεσα σε δύο μακρόχρονους εχθρούς. Είναι οι πιο σοβαρές εδώ και πολλά χρόνια.

Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε την Τρίτη (14.07.2020) τον θάνατο επτά στρατιωτικών μεταξύ τους και ενός στρατηγού, καθώς και ενός αμάχου. Η χώρα είχε ανακοινώσει ήδη τον θάνατο τεσσάρων Αζέρων στρατιωτών στη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών. Ο συνολικός απολογισμός από αζερικής πλευράς έφθασε έτσι τους 11 νεκρούς στρατιώτες και έναν άμαχο.

Από την πλευρά της η Αρμενία ανακοίνωσε την ίδια ημέρα τις πρώτες απώλειές της με τον θάνατο δύο μελών των ενόπλων δυνάμεών της, που σκοτώθηκαν από εχθρικά πυρά.

Οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες βρίσκονται σε σύγκρουση εδώ και δεκαετίες για την αυτόνομη περιοχή του Ναγκόρνο – Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν, μια περιοχή με αρμενική πλειονότητα η οποία αποσχίστηκε, με την υποστήριξη του Γερεβάν, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, προκαλώντας μια σύγκρουση που οδήγησε στον θάνατο 30.000 ανθρώπων. Μια επισφαλής εκεχειρία έχει τεθεί σε ισχύ από το 1994.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »