Νέο ”χαστούκι” – Επιβεβαίωση Πενταπόσταγμα
Mε πρόσχημα την πανδημία, οι Ευρωπαίοι ”σύμμαχοί” μας, σώζουν ξανά την Τουρκία. Έτσι επιβεβαιώνεται πλήρως το ρεπορτάζ του Πενταπόσταγμα, καθώς μόλις πριν λίγες ημέρες γράφαμε τα εξής:

”Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ του Προέδρου Τζο Μπάιντεν προέτρεψε τις Βρυξέλλες να μην επιβάλουν κυρώσεις σε μια στιγμή που η Τουρκία, σύμμαχος του ΝΑΤΟ και υποψήφια χώρα της ΕΕ, φαίνεται πιο πρόθυμη να συμβιβαστεί, δήλωσαν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί διπλωμάτες.”

Το παρασκήνιο

Με τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου και όχι με φυσική παρουσία όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει μεγάλος τρόμος για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και η ανησυχία έχει να κάνει με την έξαρση κρουσμάτων, τη στιγμή που συνεχίζεται ο εμβολιασμός.

«Ο Πρόεδρος του ΕυρωπαΪκού Συμβουλίου αποφάσισε να πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου μετά την αύξηση κρουσμάτων COVID-19 στα κράτη μέλη. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με όλους τους ηγέτες» σημείωσε ο Μπάρεντ Λέιντς.

Ετσι, θεωρείται απίθανη η λήψη επίσημων αποφάσεων, καθώς υπάρχουν μόνο δηλώσεις μετά από τηλεδιασκέψεις. Αρα δεν θα προκύψουν και αποφάσεις για κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας.

Επίσης, οι συζητήσεις δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο καθώς το format δεν βοηθάει καθόλου στις διαπραγματεύσεις δύσκολων ζητημάτων όπως είναι το μέλλον των Ευρωτουρκικών σχέσεων.
Η ατζέντα της Συνόδου

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, την ενιαία αγορά, τη βιομηχανική πολιτική, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την οικονομία, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Ειδικότερα:

-Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα προβεί σε απολογισμό ως προς τη διάθεση των εμβολίων και την επιδημιολογική κατάσταση και θα επιδιώξει τη συντονισμένη αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης.

-Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει τις βασικές προτεραιότητες για την ενιαία αγορά, τη βιομηχανική πολιτική και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Οι ηγέτες θα εγκύψουν στο θέμα της Ψηφιακής Πυξίδας, συμπεριλαμβανομένων των στόχων για το 2030, και θα πραγματοποιήσουν επισκόπηση των εργασιών σχετικά με την ψηφιακή φορολογία.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ασχοληθεί με τις προτεραιότητες για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο του 2021 και οι ηγέτες θα προσκληθούν να προσυπογράψουν τη σύσταση για την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης.

-Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο ύπατος εκπρόσωπος και η Επιτροπή αναμένεται να υποβάλουν έκθεση σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας πριν από τη σύνοδο, σε συνέχεια των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2020.

-Οι ηγέτες της ΕΕ θα προβούν σε στρατηγική συζήτηση όσον αφορά τις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »